Využití medu a dalších včelích produktů jako léku má velice dlouhou tradici. Zpočátku se tak dělo nevědomky, později na základě generacemi ověřených zkušeností v lidovém léčitelství. Teprve poměrně krátkou dobu se o včelí produkty zajímají i lékaři, biologové, farmaceuti či chemici, kteří se snaží zjistit podstatu jejich příznivého účinku na lidský organismus.

Květový nebo medovicový?

Občas se vedou spory, zda je kvalitnější med květový nebo medovicový. Odborníci se shodují na tom, že oba tyto medy jsou stejně hodnotné, pokud jsou správně vytočené, uskladněné a nejsou nějakým způsobem narušené. Jde spíše o to, pro jaké léčebné účely jsou vhodnější.

  • Například květové medy jsou vhodné pro děti, pacienty po těžkých operacích nebo úrazech – všude tam, kde chceme rychle docílit obnovy tkání. Světlé medy jsou i lépe stravitelné a tolik nezatěžují zažívací trakt jako medy tmavé.
  • Naopak medovicové medy jsou zvláště vhodné pro lidi s vleklým nebo akutním onemocněním dýchacích cest a velice vhodné jsou pro pacienty s onemocněním ledvin.

Med jako okamžitý i dlouhodobý zdroj energie

Řepný cukr musí v celém svém objemu v lidském těle nejprve projít játry, kde se štěpí na využitelné jednoduché cukry, které se pak krevním oběhem distribuují k buňkám. Hladina využitelných cukrů v krvi tedy stoupne až po časové prodlevě. Po požití medu tato hladina stoupne okamžitě a navíc je její následný pokles velmi pozvolný. Z toho vyplývá, že slazení medem daleko méně zatěžuje lidský organismus. Toho v minulosti s úspěchem využívali sportovci. Nahradit řepný cukr medem lékaři doporučují i u onemocnění jater ať již akutním (např. infekční žloutenka), či vleklém (cirhóza).