Bylinky můžeme koupit již sušené v lékárně či specializované prodejně bylin, kde nám s jejich výběrem poradí odborníci. Některé druhy rostou velmi hojně a tak si je velmi snadno nasbíráme a nasušíme vlastními silami. Sbíráme vždy jen rostliny kvalitní a tam, kde nejsou znečištěné.

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) je vytrvalá bylina 10-30 cm vysoká, s drobnými žlutozelenými květy a dlanitě laločnatými listy. Od května do srpna se sbírají kvetoucí lodyhy. Při silné a bolestivé menstruaci se doporučují dva šálky záparu denně v druhé polovině cyklu.

Hluchavka bílá (Lamium album) – vytrvalá bylina 20-40 cm vysoká s bílými pyskatými květy. Kvete od května do října. Pro léčivé účely se sbírají květní koruny bez kalichů. Sběr této bylinky představuje zkoušku trpělivosti sběračů – sesýchají v poměru 8:1. Náročné je i sušení – pokud se květy pomačkají, snadno dochází k jejich hnědnutí. Při menstruačních poruchách se doporučuje hluchavkový čaj. 2 lžičky sušených květů zalijeme v šálku vřící vodou. Necháme 15 minut pařit. V průběhu dne pijeme 2 šálky tohoto čaje.

Řebříček obecný (Achillea millefolium) – vytrvalá, 30-60 cm vysoká bylina, kvete od června do října, obvykle bíle. Sbírá se kvetoucí nať (Herba millefolii), nebo květní úbory před rozkvětem (Flos millefolii). Nať řebříčku se v lidovém léčitelství užívala jako součást čajové směsi (odvaru) na zmírnění menstruačních obtíží. K nati řebříčku se přidávala nať kontryhele, kokošky pastuší tobolky a truskavce (každé bylinky 1 díl, 3 lžičky směsi na ¼ vody). Krátce povaříme, přecedíme a popíjíme chladný čaj – 2 šálky denně.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) – listy sbíráme před rozkvětem. Šalvějové listy jsou bohaté na silici, obsahují třísloviny a pryskyřice.

Není na světě bylina…

Ne nadarmo se říká, že „Není na světě bylina, aby na něco nebyla.“ V lidovém léčitelství se ke zmírnění projevů menstruace používala i celá řada dalších bylin, které jsem vám na webu iReceptar již představili - například černucha, mochna nátržník, kopretina řimbaba, měsíček lékařský, heřmánek, routa vonná.

Ať už se rozhodnete bylinky zakoupit či nasbírat a usušit, vždy je dávkujte velmi opatrně a ověřte si, zda jejich užívání nemůže negativně působit na vaše zdraví. Mějte zároveň na paměti, že účinek bylin může být individuální – například užívání čaje z kontryhele může u některých žen vést i k prodloužení menstruačního cyklu.