Kořen „obyčejné“ pampelišky je velmi bohatý na hořčiny, které ozdravují játra, podporují metabolismus, lymfatický oběh a vylaďují trávicí systém. Také kořeny pýru plazivého jsou účinným přírodním prostředkem pro regeneraci jater, prospívají trávení, pomáhají i při zánětu močových cest. Mohou ulevit i při alergii, revmatismu a vyrážkách. Dále kořen čekanky obecné podporuje zdravé trávení, metabolismus, činnost žlučníku a posiluje játra, působí blahodárně na žaludeční obtíže. Šťáva z něj posiluje pleť a podporuje růst vlasů. Kořen proskurníku je zase velmi prospěšný při nachlazení, kašli, zánětu průdušek, léčí i zanícené sliznice trávicího i močového ústrojí.

Léčivé odvary a maceráty

Aby se do vody uvolnilo co nejvíce účinných látek, z nasekaných kořenů připravíme odvar, případně macerát.

  • Odvar: Nejkvalitnější bude, pokud nasekaný kořen vhodíme do studené vody a pomalu přivedeme k varu. Poté necháme 5-10 minut mírně probublávat pod pokličkou a po odstavení z ohně ještě 15 minut vyluhovat.
  • Macerát: Pro zachování cenných látek (jako je např. hojivý sliz u proskurníku) je nejlepším postupem přípravy macerát. Nasekaný nebo podrcený kořen necháme luhovat ve vodě při pokojové teplotě přes noc a poté ho pouze ohřejeme na teplotu příjemnou pro popíjení.

Jak užívat nejběžnější léčivé kořeny?

smetanka: Jako ozdravnou a pročišťující kúru užíváme odvar z čajové lžičky sekaného kořene na šálek vody dvakrát denně po dobu tří týdnů. Jeho hořkou chuť můžeme vylepšit citronem a medem. Prášku užíváme lžičku denně.

pýr: Odvar, připravený z nasekaných oddenků na šálek vody a povařený 5 minut, užíváme třikrát denně po dobu dvou až tří týdnů.

Proskurník: Tři lžičky drobně řezaného kořene zalijeme třemi šálky studené vody a necháme přes noc vylouhovat. Ráno nápoj přecedíme, přihřejeme a v průběhu dne popíjíme.

Čekanka: Ze lžičky sekaného kořene na šálek vody připravujeme macerát nebo odvar, který užíváme dvakrát denně.

Při očistných a posilujících kořenových kúrách obvykle popíjíme dvakrát až třikrát denně odvar nebo macerát připravený z šálku vody a lžičky sekaného kořene. Kúra by měla trvat 2-4 týdny. V případě potřeby ji můžeme opakovat po dvoutýdenní přestávce.

Tip pro snazší sběr

Na kořeny se vypravíme nejlépe hned po dešti, snáze je vyrýpneme z půdy. Poslouží motyčka nebo dlouhá, ostrá lopatka, existují i speciální rýče. Pokud možnost sběru a pěstování nemáme, některé kořeny získáme v lékárně a většinu i ve specializovaných bylinkářstvích.

Sušení zásob na zimu

Nálevy a maceráty můžeme připravit z čerstvých kořenů, ale pokud si přejeme zásobu na zimu, nasušíme si ji. Kořeny nakrájíme na co nejtenčí plátky. Přesto budou schnout pomaleji než tenké listy a květy. Na druhou stranu jsou odolnější a můžeme je sušit v sušičce nebo horkovzdušné troubě při teplotě do 45 °C. Pokud je sušíme přirozeně, vybereme teplé místo se stálým průvanem a plátky rozložíme na síto. Čím rychleji kořeny uschnou, tím menší je riziko, že se znehodnotí. Na rozdíl od nadzemních částí rostlin většině kořenů nevadí ani sušení na slunci. Pro zachování kvality je důležité nejen dokonalé proschnutí, ale i následné uchovávání v suchu. Vysušené kořeny snadno nasají vzdušnou vlhkost, napadnou je plísně a poté mohou zdraví spíše uškodit. Skladujeme je proto v dobře těsnících nádobách, do kterých můžeme vložit sáček se silikagelem (bývá i součástí balení vitaminů, někdy se nachází ve víčku). Při odebírání kořenů gel vyměníme a stávající vysušíme v mírně zahřáté troubě.