Doporučená denní dávka soli činí pro dospělého pouhých 5 g, pro děti se doporučují dávky mnohem nižší. Ve vyspělých zemích má zhruba třetina populace zvýšený krevní tlak a právě ten bývá často branou k mnohem závažnějším zdravotním problémům, jakými jsou choroby srdce a cév.
Vztah mezi zvýšeným příjmem soli a hypertenzí nelze pominout. Více než 70 % populace v Česku totiž reaguje na nadbytečný příjem soli zvýšením krevního tlaku, přičemž hypertenzí trpí v ČR téměř 50 % dospělé populace. Odborníci z Ministerstva zdravotnictví České republiky tvrdí, že snížením denního příjmu soli na zhruba polovinu by se v Česku výskyt cévních mozkových příhod snížil o čtvrtinu a výskyt kardiovaskulárních onemocnění o 17 %. Proto je v této oblasti velice důležitá prevence a osvěta.
Počátky hypertenze je třeba hledat již v dětském věku, bohužel již u dětí denní příjem soli významně překračuje doporučené normy.
„Až 80 % kojenců dostává ve 2. polovině prvního roku života ve výživě více soli, než je doporučeno. V batolecím věku pak přijímá nadměrné množství soli až 95 % dětí a u starších dětí se to týká prakticky všech,“ říká prof. Jan Janda z České pediatrické společnosti.
Zvýšený příjem soli navíc vyvolává pocit žízně a při dnešní oblibě slazených nápojů vede jejich konzumace ke zvýšenému příjmu kalorií a tím k nadváze až obezitě, která je rovněž vysoce rizikovým faktorem pro hypertenzi.
Snížení příjmu soli je tak jednou z nejefektivnějších cest v prevenci nemocí srdce a cév. Proto bychom měli vědět, že nejvíce soli v současnosti přijímáme z vyrobených a zpracovaných potravin (80 %), pouze 10 % tak připadá na její přídavek při vaření a dosolování a 10 % soli obsahují potraviny přirozeně.
Závěr je jasný: Vyhýbejme se pokud možno průmyslově vyrobeným potravinám, vybírejme z nich pouze ty s nižším obsahem soli a při domácím vaření část soli nahrazujme bylinkami a kořením.
Průměrné množství kuchyňské soli ve vybraných potravinách
Výrobek | Gramů kuchyňské soli (NaCl) ve 100 g výrobku | Výrobek | Gramů kuchyňské soli (NaCl) ve 100 g výrobku |
---|---|---|---|
Rohlík | 0,6 | Krajíc chleba | 0,9 |
Niva | 3,5 | Balkánský sýr | 3,3 |
Tavené sýry | 2,3 | Párky | 6,2 |
Trvanlivé salámy | 2,0 | Šunka | 1,8 |
Arašídy pražené solené | 0,5 | Bohemia chips alpská sůl | 1,5 |
Popcorn slaný | 2,5 | Olivy | 6,0 |
Slané tyčinky | 8,0 | Burger | 2,0 |
(ha)