Nasbírejte si šípky, posilní vás a potěší
12. 9. 2017

Nasbírejte si šípky, posilní vás a potěší

Cenné dary babího léta rostou na mezích i zahradách, jejich sběr vás spojí s přírodou. Můžete z nich připravit lahodný čaj, nebo ještě lépe macerát, vitamínovou bombu výjimečné chuti i léčivé síly.

Nejen výjimečné množství vitamínu C, který je nezbytný pro imunitu i zdravou pleť, ale i mnoho dalších cenných látek nám poskytují dary růže šípkové. Obsahují i množství karotenů (nejen pro zdravý zrak), vitaminy skupiny B, organické kyseliny, třísloviny, hojivé slizové látky a také mnoho cenných minerálů, především draslíku a hořčíku, a stopových prvků.

Šípky můžete susiš v sušičce, nad topením i na sluníčku

Dary šípkové růženky

Růže šípková (Rosa canina) je nenáročný a půvabný keř, který zdobí stráně, okraje lesů i cest růžovými květy a později červenými plody. Na sklonku léta a začátkem podzimu bývá šípky přímo obsypaná. Při sběru je třeba velké opatrnosti nebo silných rukavic, část plodů na trnitých větvích vždy ponecháme ptákům. Planou růži můžeme i pěstovat, například v přírodních, nestříhaných živých plotech. Ovšem na zahradě se uplatňují spíše takzvané ovocné, dužnoplodé růže (Rosa villosa) – jejich šípky jsou zdravé stejně jako plody růží planých, ale větší a dužnatější. Podobně i šípky růže svraskalé (Rosa rugosa), odolné a nenáročné keřové růže, jsou výtečné.

Až se začervenají

Šípky na sušení a přípravu čaje sbíráme dobře vyzrálé, ale ne přezrálé – pak obsah vitamínu C klesá. Když jsou pěkně vybarvené, ale ještě tvrdé, je ten pravý čas (závisí nejen na datu, ale i na stanovišti, nadmořské výšce, počasí). Šípky je třeba důkladně usušit – nejlépe nad topením, v sušičce, nebo troubě při teplotě do 60 °C. nevadí jim ani sušení na slunci.

Pro zavařování, výrobu výtečných marmelád či sirupů, jsou vhodné i plody lehce přešlé mrazem.

 Šípkový macerát má stejně intenzivní chuť a barvu jako nálev a zachované všechny vitamíny

Čaj nebo macerát?

Šípkový nálev je posilující díky obsahu vitamínů a minerálů, působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc jej, na rozdíl od ostatních bylinkových čajů, můžeme užívat bez obav i dlouhodobě. Aby se uvolnilo dostatek látek, je lepší sušené šípky před přípravou nálevu podrtit. Nálev je pak třeba přecedit přes husté sítko.

Vitamín C se však varem částečně ničí. Nejlépe celý léčivý potenciál šípků využijeme v macerátu. A ani chuť a barva za klasickým nálevem nijak nezaostávají – spíše naopak. Jak ho připravit?

  • Podrcené sušené šípky zalijeme studenou vodou (na šálek vody počítáme vrchovatou lžičku podrcených plodů) a necháme několik hodin, nejlépe přes noc, stát při pokojové teplotě.
  • Hotový macerát přecedíme přes husté sítko. Před popíjením ho můžeme zahřát na příjemnou teplotu a osladit medem. 

Scezenou drť můžeme ještě použít na dochucení rozmanitých bylinkových nálevů nebo odvarů. Výtečná je kombinace se zázvorem, skořicí, jablečnými slupkami...

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS