Výrobci potravin neustále chrlí nové a nové zaručené produkty, které pomohou snížit váhu. Trik je jasný, vezme se levná surovina, například kukuřice nebo sója, obohatí se o nějakou módní živinu, případně se zdůrazní, že neobsahuje složku, která právě v kurzu není. Přidá se lákavý obal, líbivý slogan a další dietní zázrak je na světě. Které potraviny se tváří naoko zdravě, fit, slim, racio a kdoví, co ještě, ale nic dobrého do našeho jídelníčku nepřinášejí?

Pufované chlebíčky, sváča všech dietářek

Pufované chlebčíky připomínají svým vzhledem polystyren. Vyrábějí se pufováním (anglické puffed znamená odulý či opuchlý) zrn, jako je pšenice, žito, rýže, ale i amarant, pohanka nebo quinoa.

Výrobní proces těchto plátků je velmi krátký, zrna se vystaví na několik vteřin vysoké teplotě a tlaku, díky tomu zvětší svůj objem, vysuší se, ale zůstane v nich zachována většina nutričně hodnotných látek, včetně vlákniny. Zároveň jsou trvanlivé a proto vždy po ruce.

Bohužel, glykemický index této křupavé pochoutky je dosti vysoký, proto rychle vyžene hladinu cukru v krvi ke značným hodnotám a to je přesně to, co nepotřebujete. Nikdy chlebíčky nejezte samotné, přidejte k nim hodnotnou bílkovinu, tuk i vlákninu. Pufovaný chlebíček s libovou šunkou, avokádovou pomazánkou nebo s čerstvým sýrem a zeleninou může být dobrou svačinou, i když celozrnný chleba vám poslouží daleko lépe. Skutečnou pohromou jsou jogurtové nebo čokoládové polevy, plné tuku a cukrů.

Nízkotučné jogurty

Bílé jogurty jsou nejen při hubnutí vhodné kvůli kvalitním bílkovinám. Počítání kalorií často vede k volbě nízkotučné varianty mléčných výrobků. Jako u všeho tady platí: pozorně studujte informace na obalu. Když vynecháte smetanové jogurty a koupíte si klasický polotučný jogurt, získáte výživově hodnotný výrobek a chuťově nebudete strádat. Sáhnete-li po odtučněné variantě, ušetříte sice pár gramů tuku, s mléčným tukem se ale ztrácejí i vitamíny A a D. Naopak se často přidává sušené mléko, škrob pro hustší konzistenci a cukr pro vylepšení chuti. Tuků vyskytujících se přirozeně v potravinách se nemusíte bát, zajišťují pocit sytosti, dobrou chuť a cenné živiny.

Křehké plátky a instantní kaše

Suché nafouknuté nic můžete považovat za zdravou svačinku, opak je však pravdou.

Snídaňové cereálie, křehké plátky, obilné křupky i instantní kaše jsou vyrobené z extrudovaných obilnin. Extrudáty se vyrábějí z mouky (pšeničné, kukuřičné, rýžové aj.) s přídavkem vody, soli a ochucovacích složek. Výsledná hmota se za vysoké teploty a tlaku protlačuje přes mechanické šneky, vzniká pěnová hmota, která se vytlačuje do požadované formy. Mají vysoký glykemický index, tělu dodávají v podstatě jenom cukry a nemají velký výživový přínos. Ještě hůře jsou na tom různé müsli směsi, tyčinky a cereálie, což jsou vlastně zdroje jednoduchých cukrů obalené a pospojované dalším cukrem. Miska ovesné vločkové kaše s nastrouhaným jablkem a lžičkou medu je oproti tomu hotový snídaňový zázrak.

Sladké dietní potraviny

Chuť na sladké přepadne každého a v touze po zdravější variantě sáhne po výrobku s označením: "Bez cukru". Může jít o sladkost doslazovanou fruktózou nebo sirupem s vysokým podílem fruktózy. Taková čokoláda nebo bonbóny s fruktózou nejsou zdravější, naopak. Koncentrovaná fruktóza sice není odbourávána inzulínem, ale přeměňuje se v játrech na tuky. Podporuje ukládání břišního tuku, zvyšuje riziko vzniku obezity a cukrovky a je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění.

Někdy se výrobky místo cukru vylepšují umělými sladidly. Pravdou je, že konzumace dietních a light výrobků s umělými sladidly nevede k redukci hmotnosti, studie naopak naznačují spojitost s konzumací těchto pochutin a zdravotními riziky, narušenou kontrolou chuti k jídlu počínaje a rizikem srdečního infarktu a mozkové mrtvice konče. Pozor si dejte i na ovocné džusy. Sice se tváří jako zdravé a plné ovoce, často jsou doslazované cukrem nebo glukózo-fruktózovým sirupem.

Nejsnazší cestou ke zdravějšímu stravování je jíst potraviny v přirozeném stavu a vyhýbat se průmyslově zpracovaným polotovarům s nápisy jako nízký obsah tuku, bez lepku, málo kalorií nebo bez chemie. Hlídejte si vyváženou skladbu jídla, pravidelný režim a trochu pohybu a zapojte zdravý rozum.