Několik důvodů, proč nepoužívat palmový olej
25. 7. 2011

Několik důvodů, proč nepoužívat palmový olej

Každé pravidlo má svou výjimku. Ne všechny rostlinné oleje jsou tělu prospěšné, ovšem nezdravý palmový olej jíme v mnoha potravinách, aniž bychom o tom věděli. A co hůř, přispíváme tím k ničení tropických pralesů. Ptáte se, jak je to možné?

Rostlinné oleje prospívají zdraví více, než přemíra živočišných tuků. Ale existují i výjimky. Palmový olej obsahuje spíše nasycené mastné kyseliny, nežli nenasycené, a těch máme ve stravě obvykle dostatek. Existuje ovšem ještě vážnější důvod, proč se výrobkům jež palmový olej obsahují vyhnout. Plantážím palmy olejné, z níž se olej získává, padají za oběť poslední tropické pralesy především v Indonésii a postupně i v Africe a Jižní Americe. Při jejím pěstování pak tečou pesticidy proudem, zamořují půdu i vodu. Olej, na jehož neetické produkci vydělávají velké společnosti, je pro místní obyvatele i zvířata pohromou.  

Není olej jako olej

i

Palmový olej může být obsažen ve směsných stolních olejích, margarínech, slaných i sladkých sušenkách, v čokoládě, nugetě… Kromě potravin se přidává i do mýdel, šampónů, líčidel a spousty dalších výrobků. Je totiž levný.

Od roku 2015 již musí všechny produkty prodávané v EU přiznat, zda obsahují palmový olej. Již se neschová pod souhrnné označení rostlinný. Bohužel například i v obchodech se zdravou výživou značná část výrobků tento sporný materiál obsahuje. Lidem, kteří zde nakupují, obvykle záleží na životním prostředí. Produkce palmového oleje ho ovšem vážně poškozuje, decimuje poslední orangutany a ožebračuje domorodé obyvatele. 

plod palmy olejné

Zatímco u nás vyprodukované rostlinné oleje, jako je lněný, slunečnicový, řepkový nebo pupalkový, či středozemní olivový zdraví prokazatelně prospívají a působí i jako prevence mnoha chorob, palmový olej, v těle působí podobně, jako sádlo nebo máslo. Strávník však z něj, na rozdíl od lahodného másla, nemá žádný požitek. Že složení palmového oleje zdraví narozdíl například od oleje lněného, sezamového, slunečnicového, dýňového či olivového neprospívá, potvrzuje i studie Prof. MUDr. Josefa Šimka, DrSc., z Ústavu fyziologie LFUK Hradec Králové. Palmový olej neobsahuje blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob. Smažení na sádle a olivovém oleji z pokrutin je srovnatelné se smažením na palmovém oleji co do zdraví, ovšem z etického hlediska je palmový olej nesrovnatelně horší. Víte, jak a kde vzniká?

Plantáže místo pralesů

Indonéské pralesy jsou nejen plícemi planety, ale i místem, kde přežívají poslední orangutani a další vzácná zvířata. Orangutani nám tak podobní, že je domorodci přiléhavě nazývají lidé z lesa. Monokulturní plantáže palmy olejné jsou však pro zvířata nehostinnou pustinou. A když se v nouzi snaží uživit zde, protože jejich původní domov zmizel, jsou orangutani nemilosrdně pronásledováni a zabíjeni.  Pohled na nešťastná osiřelá mláďata zvládne bez pohnutí málokdo. Likvidovány jsou však i další, silně ohrožené druhy zvířat. O druhové pestrosti a pokladech (například léčivých rostlinách) které pralesy ještě skrývají, nemluvě.

i

Více se dozvíte v originálním filmu Zelená poušt: http://www.youtube.com/watch?v=god62gLOx_4

Velké společnosti proměňující pralesy na plantáže navíc ohrožují i původní obyvatele, často jim nelegálně zabírají půdu a jsou již mnoho let obviňovány z porušování lidských práv. Ke všemu se přidává ještě živelný způsob obhospodařování plantáží, který vede k obrovskému zamoření řek hnojivy a pesticidy, na než již začínají doplácet zvířata i lidé.

Prospěch z palmového oleje mají tedy bohužel pouze velké obchodní společnosti, zatímco příroda, zvířata i původní obyvatelé na pěstování palem olejných tvrdě doplácejí. Používán je ovšem stále více, najdete ho v pečivu, sušenkách, brambůrkách. Někteří výrobci a obchodníci podávají nejrůznější podivuhodná vysvětlení, jen někteří jsou upřímní: palmový olej je i přesto, že je dovážen z takové dálky, neskutečně levný. Nízká cena ovšem tkví v bezohledném způsobu, jakým je získáván (velmi produktivní palma olejná půdu zcela vyčerpá, pokácí se tedy další kus levně zabraného pralesa). ničení deštných pralesů připravuje o domov například i orangutany

„Po Číně a Indii je Evropská Unie třetím největším odběratelem palmového oleje. Ještě nikdy jsme nebyli tak přímo zodpovědní za ničení tropických deštných pralesů, jako nyní“ vysvětluje český primatolog Stanislav Lhota M.Sc., Ph.D., který se výzkumu a ochraně indonéských pralesů věnuje přímo na místě již mnoho let.

Absurdní biopalivo

i

Další zajímavé informace a tipy naleznete na: http://www.stoppalmovemuoleji.cz/

a na www.lestari.cz

Patrně ještě větší hrozba, nežli palmový olej v potravinách, je jeho využití co by takzvaného biopaliva. Jedná se o vskutku pozoruhodný paradox: palivo, které má snížit emise skleníkových plynů, má zároveň vinu na ubývání nejcennějších dýchacích orgánů planety.

I když je podle dokumentů Evropské unie teoreticky zakázáno používat biopalivo pocházející z plantáží, které vznikly na místě pralesů či mokřadů, situaci v místech původu oleje může těžko kontrolovat. Kam jinam by se ostatně mohly stále rostoucí plantáže šířit, než na místa posledních zelených oáz…

Finská společnost Neste Oil, která palmový olej jako palivo dováží a prosazuje v EU, byla ve veřejném hlasování označena za nejneodpovědnější společnost roku. Finská letecká společnost Finair s ní dokonce zrušila smlouvu, ale neměcká Lufthansa bohužel na palivo s příměsí palmového oleje právě začíná létat.

zpracování palmového oleje na biopalivo

„Pokud se palmový olej jako biopalivo v EU navzdory zdravému rozumu prosadí, budou silně ohroženy tropické lesy nejen v jihovýchodní Asii, ale i v tropické Africe a Americe“ varuje Stanislav Lhota.

Zrovna tak, jako lze na základě nezávadného složení vybírat potraviny a drogerii, lze i preferovat odpovědně se chovající letecké společnosti… a nebo cestovat pohodlným vlakem.

Aktualizace

Na základě katastrofických požárů v Indonésii, na než doplatily statisíce lidí a zvířat, je dnes o palmovém oleji konečně slyšet mnohem více, nežli dřív. A potěšující je, že náš národ rozhodně není lhostejný, jak se mnozí skeptikové obávali. Mnoho lidí poctivě sleduje složení potravin a má dobrý, pocit, když vybere výrobky, které palmový olej neobsahují. A právem. To málo, co můžeme udělat při nákupu, je v důsledku velká a nesmírně důležitá pomoc!

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Palmový olej

(), 20. 12. 2015, 15:44

Zdravím a přidávám názor k zamyšlení. O tuto problematiku se zajímám jen okrajově, ale při použití selského rozumu a ne emoční reakci na zprávy z médií, to vidím asi takto:
Pokud jde o ekologickou stránku věci - to že přestaneme konzumovat produkty s palmovým olejem , není z krátkodobého ani dlouhodobého hlediska řešení. Farmáři to nevzdají. Nahradí palmu jinou nejčastěji pěstovanou rostlinou, které se v této oblasti daří a situace se nezmění. Je to jen o lidech a jejich chamtivosti na úkor přírody. Jediným problémem je tamní všudy přítomná korupce úřadů a to pochybuji že se změní.
Pokud se budeme bavit o dopadu na naše zdraví, při konzumaci výrobků z palmového oleje - najdu vám v potravinách s obsahem palmového oleje ve většině případů mnohem nebezpečnější látky.

RE: Palmový olej

(Fanda), 21. 12. 2015, 10:54

Pokud na to jdu seslým rozumem a zohledním ekologickou stránku věci, nebudu kupovat nic, co bylo vyprodukováno v na druhém konci planety a přitom to lze vypěstovat v Evropě (oleje) a nechám si ten luxus jen na kávu, čaj atd. A věřte mi, jde to. A pozor, nejde o žádné farmáře, ale obří mezinárodní společnosti. A tlak, který na ně spotřebitelé teď vyvíjejí, když se na devastaci i strašlivých požárech (které kvůli tomu pěstování teď vznikly) nechtějí podílet, je pro ně dosti nepříjemný. A jen tak snadno to podobně vhodnou rostlinou to nenahradí, a kdyby, opět by pomohl bojkot spotřebitelů. Jde i o aktuální záchranu poslendích kousků pralesa, orangutanů, levhartů. Abych to zkrátil - můžete udělat něco užitečného, nebo nad tím můžete rozumovat stylem, že stejně nic nemá smysl (upřímější je snad už říci, je mi to jedno). To je každého volba a svědomí.

RE: Palmový olej

(Agnes), 27. 1. 2016, 10:13

Opravdu to jde. Vše si čtu a nekupuju nic co palmový olej obsahuje. Mám roční miminko a když jsem zjistila, že i ve všech mlékách pro miminka je i palmový olej, mléka jsem přestala kupovat. Místo toho kupuju mléko mandlové, rýžové... Jde to!!! Jen si musí člověk začít číst co kupuje. Chápu, že je pohodlnější si říct, že to nemá smysl a že pro mnohé by bylo za těžko vzdát se svých oblíbených sušenek atd. Mám dojem, že my Češi rádi si zakrýváme oči a zacpáváme uši :-(. Je to prostě pohodlné!

zdravie

(chocoholic), 18. 8. 2015, 15:55

mali by sme jesť a piť to, čo máme doma, to čo nám vyrastie bez pesticídov, rastových hormónov a farbív a to, čo neohrozí životné prostredie a nás...niet nad domáce vajcia, maso, sadlo, maslo atď...milujem našu záhradku a to čo si nemožeme dopestovať, dochovať, kúpime/vymeníme s iným pestovateĺom a chovateľom...dá sa žiť bez palmového oleja, ale aj bez banánov, kvoli ktorým je poda kompletne zdevastovaná a ľudia, ktorí na nich pracujú sú chorí. Je toho toľko, čo by nás malo zaujímať a o čom by sa dalo debatovať.Je to tak ohromne široká téma, až sa človeku rozum zastavuje. Ničenie pralesov je veľké neštastie, ale je treba písať aj o tom, ako sa pestuje v Európe, o tom čo nám ponúka napr. také Holansko. Ta červená okruhla vec, čo na nás pekné v obchode žmurká nie je paradajka, ale veľký červený pesticíd.

Probuďte se!

(M.K.), 4. 7. 2015, 16:54

Je zajímavé, kolik lidí si kupuje výrobky označené značkou BIO, i když jak již všichni víme, mají se zdravým životním stylem sotva co do činění. Ale ještě zajímavější je, kolik lidí si stěžuje, že tomu tak je.
Vždyť současné BIO potraviny jsou jen odpovědí na zájem lidí žít zdravě, což mnohdy vde k absurdním situacím, jako například prodej stejných mrkví, jednou bez označení BIO, podruhé s nálepkou a třikrát tak dráž. Případně prodej horší mouky za i desetkrát vyšší cenu, než mouky kvalitnější, zkrátka proto, že se na té dražší utrácelo méně (a obilné rostlinky z nichž pochází měli tudíž více škůdců a prodělali více nemocí).
Ano, souhlasím, že je lepší vyhýbat se zbytečné chemii, ale přece kvůli tomu nezahodíme staletí, ba tisíceletí, šlechtění (čili genetického modifikování) a vývoje.
Ano, hovězí i vepřový dobytek je chován ve velkochovech, ale to je výsledek všeobecně lidské snahy získat co nejvíce za co nejméně. Krom jiného, snahy zlepšit situaci těchto zvířat vedly k opuštění porážky chladnou zbraní a nasazení plynování (nebojte, ani Yperid, ani Cyklon B, přece jen, nějaký vývoj tu je).
Snahy o nalezení ekologičtějšího zdroje energie vedly jen v ČR k zdevastování stovek hektarů orné půdy kvůli solárním panelům.
Ano, likvidace pralesů kvůli pěstování plodin může být hrozné, jenže místní nemohou jinak. O hnojení v životě většinou neslyšeli, takže po vyčerpání půdy skutečně neví co jiného dělat, než vypálit kus pralesa a dalších pár let využívat novou půdu. Nehledě na to, že likvidace pralesů za účelem orné půdy mi přijde lepší, než likvidace orné půdy, někdy i lesa, kvůli výstavbě nového skladu, nebo bytovky, která další dva, tři roky zůstane neobývaná, protože těch nových bytovek je víc, než kolik bytů je třeba. Zkrátka a dobře, trápí vás likvidace půdy a pralesa někde na druhém konci světa, ale to, co se děje ve vaší vlastní zemi , vás absolutně nezajímá. Stejné je to koneckonců s chudobou. Chudého černouška někde v Africe je vám líto a posíláte peníze (které se většinou rozkradou), ale aby jste dali pár drobných bezdomovcům, nebo si koupili NP, to ne. To radši tyhle lidi obejdete, zavřete oči a děláte, jako by tam nebyli.
Že vám do jídla cpou levné, nelkvalitní suroviny, to vás žere, ale to, že se už pár let dojednává úplná censura internetu, to je vám ukradené. to, že Google o vás ví skoro všechno, to vás nechává chladnými, stejně tak to, že Rusko zahájilo tažení na evropu.
Zkrátka a dobře, probuďte se lidi. Řešíte blbosti, kolem se dějí důležitější věci.

RE: Probuďte se!

(Nemo), 9. 8. 2015, 08:40

Rusko zahájilo tažení na evropu? To ty se prober.

RE: Probuďte se!

(Fanouš), 16. 11. 2015, 18:39

Kdybyste pořádně četl článek, u kterého diskutujete, tak víte, že ty pralesy mizí nikoli kvůli zemědělství místních, ale kvůli mezinárodním společnostem, které místní lidi akorát oloupily o půdu i zdraví. A to kvůli nám všem, který palmový olej spotřebováváme, protože ho výrobci kvůli levné ceně do všeho cpou. A současné šílené požáry, ve kterých se udusily tisíce lidí a shořely miliony zvířat, jsou toho také důkazem. A pokud si koupíte sušenku s palmovým olejem, tak na tom máte podíl i vy. A samozřejmě, že lidem, kteří se mu kvůli tomu vyhýbají, není jedno ani stav naší půdy, jak jste na to přišel? Článek ale není o naší půdě, o tom jsou jiné, kde se jasně říká, jak a proč je zdevastovaná.

RE: Probuďte se!

(chocoholic), 18. 8. 2015, 15:27

"Rusko zahájilo tažení na evropu"
fakt vtipne :D ani vy nie ste celkom prebudený, keď toto tvrdíte :)

súhlasím

(), 18. 5. 2015, 16:18

Už tretí rok sa snažím úspešne vyhýbať výrobkom, ktoré obsahujú palmový olej. Najviac ma zaráža, že v hojnom počte ho dávajú aj do výrobkov pre tých, čo nepapajú mäsko, lebo ľúbia zvieratká a je obsiahnutý aj v BIO kozmetike! Aký paradox pre ochranu prírody!

čárky

(GrammarNazi), 23. 4. 2015, 16:15

Paní, autorko, proč, píšete, tolik, čárek?
Kdybychom, psali, čárku, za téměř, každé, slovo, tak, se, v tom, ani, prase, nevyzná.

Někdy je pak lepší nepsat přehnaně dlouhá souvětí, tam se totiž může mnohem snáze stát, že člověk napíše čárku i tam, kam vůbec nepatří.

olej

(), 22. 4. 2015, 08:32

Ti lidé co obhajují palmový olej nechápu.Všichni velcí (někteří i malí)výrobci potravin ho používají.A to z jediného důvodu.Je levný.Dříve jsem používal na chleba směsné tuky,např.Pozdrav z hor,Creme bonjour...,ale dnes všechny obsahují palmový olej.Tak si raději už dávám zase máslo i když mám vysoký cholesterol.

dětská výživa

(Hanka), 2. 2. 2015, 09:19

I dětská výživa pro ty nejmenší mimina obsahuje palmový olej, což je nehoráznost, pouze Sunar se chlubí, že tam dává kupodivu mléčný tuk!!!!!!

RE: dětská výživa

(Agnes), 27. 1. 2016, 10:17

I v sunaru je palmový olej. Proto jsem ho přestala kupovat...

RE: dětská výživa

(Kateřina h ), 3. 3. 2015, 00:28

Mate pravdu, ja ted vychovavam syna v Itálii a kdyz jsem šla do lékárny, ze chci mléko pro nej bez Palm.oleje, tak na me koukali jak na blázna

Blbosti

(), 23. 8. 2014, 10:42

Píšeš tu somariny. Naštuduj si najnovšie výskumy.

RE: Blbosti

(Fanda), 30. 8. 2014, 12:53

Přečti si datum, "ty somar". A jestli myslíte ty novinky, že nasycené kyseliny vlastně nevadí, tak to je novinka, kterou ještě ani každý doktor nebere jako prokázanou, ale je to zajímavé. Na tom, že palmový olej mi nesmí přes práh, to ale nic nemění, když už, tak máslo a sádlo (a pozor na tloušku, všeho moc škodí).

...

(VB), 29. 4. 2014, 16:57

Je skutocne smutne, ze na konzumny zivotny styl dnesnej doby musi doplacat priroda a zvierata. Avsak opovrhovat jednou vecou a pritakavat druhej nie je zdaleka fer. Byt rozculeny nad tym, ze vymieraju orangutany, vyrubuju sa lesy je pre aspon trochu empatickeho cloveka maximalne prirodzene, ale rovnako tak ako vas rozculuje to, by vas malo rozculovat to, ako nedostojne sa zaobchadza s hospodarskymi zvieratami po celom svete. Len chov krav sposobuje produkciu az 37% clovekom vyprodukovaneho metanu - sklenikoveho plynu, ktory vznika dosledkom traviaceho procesu dobytka. Vyprodukuje sa pri nom az 64% amoniaku, ktory vyrazne prispieva ku kyslym dazdom. Vykalmi sa zamoruje poda a vodne toky ako aj podzemne vody. A to aj preto, pretoze zvierata su dopovane chemickymi produktmi rozneho druhu. Tento intenzivny chov bol vyvinuty na ziskanie maximalneho mnozstva zivocisnych produktov zo zvierat zijucich na minimalnej ploche a vyzadujucich minimalne ekonomicke naklady.
Kde je teda moralka cloveka. Ta necitlivost, nedostojnost a nehumanne spravanie voci tym zvieratam.
Taka aka je ich kvalita zivota, take su produkty, ktore z nich konzumujete.



RE: ...

(Fany), 29. 4. 2014, 18:20

Souhlasím s vámi co do kritiky velkochovů. Ale nechápu, proč je kvůli tomu nefér článek, který se zabývá něčím jiným. O velkochovech vím a zásadně z nich nic nekupuji. A tuší to většina lidí, jen si to nechce připustit. O problému s palmovým olejem jsem donedávna vůbec nevěděla! A jako spotřebitel bych sakra měla. Btw, jsou tu, i jinde, i články o biochovech, ekologickém zemědělství a pod. Všechno souvisí se vším, ale to neznamená, že nemůžete psát o jednom problému světa bez toho, aniž byste zmínila všechny ostatní - to totiž ani nejde, chápete? :-)

varování

(Mirek), 29. 12. 2013, 14:52

V diskuzi je vidět, že obchodníci a dovozci palmového oleje se neštítí ničeho. A nahrává jim malá informovanost lidí. Ale každý, komu aspoň trochu záleží na přírodě, zvířatech, svém zdraví a budoucnosti pro naše děti, by se měl palmovému oleji vyhnout! Stále něvěříte? Nestačí jeden článek? Podívejte se na toto: http://www.dtest.cz/clanek-2520/palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak?gclid=CPy_7K7J1bsCFROhwgodCHMAUQ

Souhlas!

(), 8. 12. 2013, 14:15

Jsem proti kácení, jsou to zvířata! Kvůli nim už tu dlouho nebudeme!

Dotaz na přípravek z palmového oleje

(), 29. 11. 2013, 09:31

Hezký den,
chtěla bych vědět,jestli si moc škodím,když používám do kávy lžičku suché smetany Vian a v ní je obsažen také palmový olej,ale jen malé množství.Mě káva lépe chutná s tímto přípravkem.Díky za odpověď. V.

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Martin), 29. 11. 2013, 10:28

Ono vyhýbat se mu je čím dál těžší, tuhle jsem ho objevil v bonbónech! Cpou ho fakt do všeho, je levnej, ale když člověk ví proč je tak levnej... A třeba jsem dlouho hledal brambůrky, kde by žádný nebyl. Našel jsem - Strážnické brambůrky Hobža. Výrobce pan Hobža se palmovému oleji z etických důvodů cíleně vyhýbá. A jsou výborné, bez umělých ochucovadel. S tou smetánkou vám neporadím. Jasně že to je malé množství. Já bych asi hledal jinou z principu, protože mě to štve (osobně teda nedám dopustit na dobrý mlíko do kafe).

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Michal), 28. 5. 2014, 22:06

Hm, problém je v tom, že ani ta káva není produkovaná zrovna eticky, pokud kupujete běžnou kávu v obchodech.

Dá se koupit káva od farmáře, například na Doubleshot.cz, ale ta vyjde tak draho, že si jí dovolí jen málokdo. Ale tam je jediná jistota skutečného fair trade, obchodníci z doubleshot jezdí přímo na farmy a nakupují přímo od farmářů v dražbě.

Stejně tak i tropické ovoce, kakao a další produkty, která nakupujeme jsou eticky a ekologicky problematické. Už jenom ta spotřeba energií při jejich přepravě po celém světě sem a tam.

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Fanda), 30. 8. 2014, 12:56

S tím Doubleshot to zní trochu jako nefér reklama, opravdu je podle vás označení Fair Trade u všech ostatních káv podvrh?

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Jitka), 12. 2. 2014, 14:48

K brambůrkám - dala jsem si práci a zjistila jsem, že bez palmového oleje jsou medvídci Pombär, brambůrky z edice Albert Excellent (v černém balení, nepamatuji si přesně typ), některé tortillové chipsy a také brambůrky Crusti Croc Sticks :)

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Vlasec), 23. 4. 2015, 16:17

A pokud vím, tak i Strážnické brambůrky, a krom toho jsou taky velice chutné :) Doporučuji hledat příchuť sůl a pepř.

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Monika), 18. 1. 2014, 10:05

Dobry mliko od kravy, ktera byla umele oplodnena, jejiz tele bylo druhy den po porodu oddeleno a soupnuto do singl venkovního kotce, a ktera skonci na taliri v asi peti letech zivota, ackoliv se muze dozit dvaceti let.. To je o kus lepsi nez palmovy olej, pravda. http://otevrioci.cz/wp-content/uploads/2013/09/letak_mleko.pdf

RE: Dotaz na přípravek z palmového oleje

(Martin), 12. 2. 2014, 18:15

Díky za připomínku, samozřejmě je lepší zakoupit biomléko (pokud nemáte domácí), kde jsou standarty chovu úplně jiné. Dnes je už v každém větším obchodě! nijak předražené není, ani nemusíte do bioprodejny. Je to skutečně o velký kus lepší, než palmový olej, souhlasím. Viděla jste ten film, Zelená poušť?

hysterie a zbytečné postoje

(Tomina), 17. 7. 2013, 11:40

Pročetla jsem diskusi, přečetla článek - mnoho zbytečného napadání a velikášských postojů.
Taky mám názor.........jsme národ milující smažená jídla, což takhle řízeček, nebo hranolčičky? Já je nejím, do salátů se palmový olej nehodí, v marketech hotová jídla nekupuji, vařím doma a pokud používám tuky, pak jsou z kategorie těch zdravých. Smažím na přepuštěném másle, jistě podojit krávu není nic nehumáního, ale co sádlo? Zabijeme prasátko, abychom ho potom mohli sežrat? Bojíme se o orangutany a zabíjení prasat kvůli žrádlu nám nevadí?
A hlavně, kolik toho palmového oleje vlastně sníme? Asi dost, podívejte se při nakupování do košíků! Ale důvod na kácení pralesů to asi nebude, z celkového objemu produkce to bude malá část. A jak budeme tedy jíst, když už se ani jinak stravovat neumíme.
Použití v medicině, nebo kosmetice - jistě je to přírodnější a pro planetu méně devastující. Těžíme ropu jako šílení, děláme v tý naší modrý kouli díry jako v ementálu, co bude, až........budou tu po těžbě krátery, zaplní dutiny voda, která pak bude chybět na povrchu planety?
A jako biopalivo, kapitola sama pro sebe.
Kácení našich lesů? Pochopila bych důvod, proč kácet les, aby bylo co jíst, kde pěstovat potraviny, tak proč místo lesů nezúrodnit půdu....napadlo vás někdy, jaká škoda je to pro nás všechny, když zmizí kus lesa jen proto, abychom se po rovné, desítky metrů široké magistrále (ne po silnici, kde se minou dvě auta!!) dostali z bodu A do bodu B?
Jsme líní, pohodlní, tlustí, nenažraní, máme velikášské postoje....
museli bychom od základu změnit naše životy, začít jíst to, co je přírodní - nechemické, mýt si vlasy odvarem z mydlice, místo šamponem, museli bychom zase začít chodit víc pěšky a nejezdit do 500 m vzdáleného obchodu autem.
Občas na nás dolehne špatné svědomí a tak si na maličkou chvíli budeme hrát na ekology, z celé planety je takových lidí, kteří vydrží u svého přesvědčení straaaaašně málo. A co my ostatní?
Chce někdo z vás změnit svou filozofii a obrátit naruby vše, co jste doposud dělali?

RE: hysterie a zbytečné postoje

(), 16. 11. 2015, 13:12

Prasata krmíme pro vlastní potřebu, vynakládáme proto úsilí, finanční náklady a neničíme tím něco, co jsme nevybudovali vlastními náklady a snahou a k čemu bychom přišli jak se říká "jako slepí k houslím" a bezohledně ničili dary naší planety. Nesnáším lidské jedince, kteří se chovají: "Po nás přijde potopa."

RE: hysterie a zbytečné postoje

(Mona), 21. 10. 2013, 18:01

I ty děti na základní škole, které učím, mají rozumnější názory než Vy. Vzpamatujte se. Když srovnáte počty žijících prasat a počty žijících orangutanů, k čemu dojdete? Víte vůbec něco o životě těchto zvířat? Prase má selata 2x do roka, zato orangutan 1x za 5 let! Tohle prostě zaráží dech. Jednoduchost Vašeho myšlení a stupidita Vašich názorů.
A že chápete kácení lesů, aby bylo co jíst? Heh...Nemáte v supermarketech dost potravin? Bez komentáře...

Zase lidi jako Vy myslí jen a jen na sebe....sebestřední a nenažraní sobci...

Jo a mimichodem, mužete se podívat na gooogle mapy a uvidíte, kolik plantáží palmy olejné už vzniklo na úkor tropických deštných lesů.

RE: hysterie a zbytečné postoje

(Marian), 17. 7. 2013, 20:13

Typická demagogie. Do problému pralesů a palmového oleje zamotám naše dálnice. Podle vás nestačí udělat něco málo dobře a zodpovědě ne, to nemá smysl, musel bych se hned vrátit na stromy. Samozřejmě, že většina lidí, kteří se vyhýbají palmovému oleji, se chová ekologicky i v jiných ohledech, nemusím jít do extrému, ale aspoň se snažím! A propos prase, narozdíl od orangutana, není ohroženým druhem na vymření, to se vám moc nepovedlo (Mimochodem jsem pro slušné, bio nebo welfare chovy, kde zbytečně netrpí). A nejde jen o orangutany. Při tom pěstování nejen že mizí poslední pralesy, ale do řek se lijí hektolitry chemie, na kterou doplácejí domorodí lidé. Nevím, proč bych měl podporovat tenhle odpornej byznis a proč mám velikášský postoj jen proto, že kontroluju obsah potravin a nelítal bych se společností, která palmovej olej používá (kdybych tedy vůbec kdy letadlem cestoval). Spousta lidí taky nikdy nepochopí rozdíl mezi pralesem a komerční monokulturou, která má přírodní hodnotu tisíckrát menší, ale to je už jiná pohádka. Jo a k tomu šamponu, nemusíte hledat mydlici, můžete používat šampon z rostlinných složek, kde není ani ň chemie, nezatěžuje vody a vyrábí se v továrně šetřící energií, ale to chce se trochu informovat místo planého filozofování. Ani netušíte, kde mnoho lidí místo planých řečí je a co všechno dělají. I když takových rádobychytráků a relativistů jako jste vy je bohužel asi víc.

Totalni nesmysl

(Eskrem), 6. 4. 2012, 14:55

Klasicky tendencni clanek, ktery se snazi davu namluvit jak moc jsou zdrave nas oblibeny odpadni repkovy a slunecnicovy olej. Tyto rafinovane produkty nejsou vhodne ke komzumaci v jakekoliv telepne uprave!! Toto je stejny blabol jako tzv zly cholesterol ktery ucpava cevy. Tomuto se pouze smeju..

palmový olej

(), 12. 1. 2014, 15:51

K nám do hospody přišel palmový olej snad před deseti lety. Byl
geniální! Ve friťáku se nepřepaloval a vydržel tam týden.
Potraviny z něj byly krásně zlatavé a měly rychle kůrčičku.
Když se nějaký kuchař přešáh, nechytal pach rybiny a vyjetý se
dal použít ještě na natření dřevěného plotu proti dřevokazné
houbě :-)) Miloval jsem palmový olej...
Ale teď už pár let čtu ty jobovky (jako je tahle) a asi jej taky
opustím... řepka je taky dobrá a levná... jen nevím, jak
rozdejchám, že za barákem už nebude růst pšenice, ale řepka.
Mezi námi, vona ani ta řepka není žádný zázrak. Pro naši krajinu je to stejný mor, jako fotovoltaické elektrárny... ach jo...
Honza

RE: palmový olej

(Martin), 12. 2. 2014, 18:19

Skvělý když někdo přemýšlí jako vy. Řepka - no myslím, že kdyby se nepěstovala na absurdní biopalivo, o kterym se už dávno ví, že neni dobrý, tak by jí na olej pro jídlo zas takový lány potřeba nebyly. No slunečnice je určitě lepší tak jako tak:)

RE: Totalni nesmysl

(Jan), 16. 11. 2012, 13:21

A palmový olej rafinovaný není? A prosím vás, odkdy je slunečnicový olej odpadní produkt?? O cholesterolu povykládejte svému lékaři, ovšem možná že navštěvujete lékaře zcela jiného druhu...
Nemusíte používat žádný olej. Ovšem člověk, který má informace a svědomí, nebude používat palmový olej, protože se nechce podílet na likvidaci postedních pralesů na zemi, vraždění orangutanů atd. Stačí udělat tak málo, ale i to je jak vidím pro řadu lidí problém, rozum ani cit u nich jaksi nefunguje...

Zavádějící článek, vítězí ideologie

(Chemik), 16. 11. 2011, 13:25

Článek má hodnotu argumentace, asi jako když obchodníci chtějí prodat určitý produkt, např. olej a jednostranně zdůrazní jeho výhody a mlčí o nevýhodách. Zde jde spíš o antireklamu. Za zdravotními důvody se skrývá důvod skutečný, tj. že se kácí tropické pralesy. Ovšem i místo pole pro řepku u nás by bylo možné tam mít les, v kterém by nežili orangutani, ale naše fauna.
Věcně ke složení. Nasycené kyseliny tvoří v palmovém oleji 45% složení, totéž množství (přesně 43%) tvoří mononenasycené mastné kyseliny. Tyto kyseliny se považují za velmi příznivé, jsou obsaženy zejména v olivovém a řepkovém oleji, kde je jejich podíl něco přes polovinu obsahu. Palmový olej obsahuje 12% nenasycených mastných kyselin. Svým složením tedy palmový olej přesně odpovídá tomu, co tělo potřebuje. Vyvávžené množství nasycených a nenasycených mastných kyselin, z nich převažují mononenasycené kyseliny, ale menší množství polynenasycených kyselin tu je. Je nutno ovšem dodat, že tento olej není jako vhodný doplně, pokud někdo přijímá další tuky jako máslo či sádlo, i skryté v potravinách. Zde dochází k posunu a převaze nasycených mastných kyselin. Záleží tedy na tom, zda-li někdo maže chléb rostlinným tukem jako Flora, Rama a nebo vepřovým sádlem. Pokud někdo bude používat plamový olej převážně na smažení (dlouhé či např. fritování hranolků), tak minimalizuje škodliviny vzniklé rozkladem nenasycených mastných kyselin. Z hlediska smažení jde o olej odolnější než např. olivový olej, ale o trochu méně stabilní než vepřové sádlo či stoprocentní tuk. Z hlediska účinku olejů na cévky palmový olej je mezi olivovým olejem a vepřovým sádlem. Doporučil bych tento olej zejména pro tento účel, fritování a delší smažení (obojí způsob přípravy jídla by měl být méně častý). Na krátké smažení a vaření bych se nebál použít spíše řepkový olej, i když palmový olej je taky použitelný. Neužíval bych ho ale na studenou kuchyni. Ze způsobu užití mi vychází, že palmový olej by nebyl hlavním spotřebovávaným olejem v domácnosti. Tím by měl být olej řepkový, slunečnicový, olivový. Fritoval lze na slunečnicovým oleji s převahou mononenasycených mastných kyselin, palmový olej je ale stabilnější a tudíž vhodnější. A jako vhodnější než ztužené tuky nebo vepřové sádlo či lůj, na kterých lze taky smažit při vysokých teplotách. Kdo se chce palmovému oleji vyhnout z ideologických důvodů, měl by si uvědomit, že každá zemědělská činnost je nepříznivá pro krajinu - i u nás jde o vykácený les, i u nás se hnojí. Navíc v tropech produkce oleje bude patrně vyšší než z řepkového pole.

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(miki), 22. 6. 2012, 07:39

U nás sa už lesy nerúbu kvôli tomu aby sme mali ďalšie polia na pestovanie repky alebo slnečnice. Pán v tomto príspevku asi zabúda, že už nežijeme v komunizme a nebojujeme ideologicky proti neexistujúcemu triednemu nepriateľovi, ale že nám všetkým skutočne a akútne horí pod zadkom. A to aj preto, lebo niekde "ďaleko" sú miesto pralesov, len plantáže zelenej púšte, kde biodiverzita je iba humorný termín z vedeckého časopisu. Tak si len fritujte ďalej na palmovom oleji a kupujte si chipsy k hokeju v telke, a vaši vnuci na vás budú raz s láskou spomínať.

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(), 1. 11. 2012, 19:28

...presne tak,lesy sa u nas nerubu aby sme mali kde pestovat polnohospodarske produkty,lebo vdaka vlade nenazrancov,co len pre seba hrabu,polnohospodarska produkcia poklesla,tak,ze uz Slovensko davno nie je samostacne.stalo sa odbytiskom lacnych nizkokvalitnych odpadovych vyrobkov Produkcie veducich krajin EU (Lidl,Kauffland atd.)...lesy sa vyrubavaju Na Slovensku anechavaju holoruby lezat ladom vo velkom mnozstve.podobne ako u pralesov.kazdemu ide len o zisky.ako sa rube v Tatrach?!a inych narodnych parkoch?!poriadok treba najprv robit na vlastnom a potom pomahat druhym.vobec mi nie je jedno,co sa deje s pralesami,ale zacat treba od seba...a este jedna vec.kazdy vravi,ako pralesy su pluca Zeme.a pritom sa zabuda,ze Sibirska tajga je rozlohou najvecsi lesny porastna svete a napriek faktu,ze je pod snehom skoro pol roka,vyprodukuje rovnake ak nie vacsie mnozstvo kyslika ako pralesy...

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(Mirek), 2. 11. 2012, 12:50

Není úplně rozumné ničit ani nae lesy, ani tajgu, ani pralesy, to přece není tuto nebo tamto. Cenné je vechno. Pralesy ale navíc ještě možná skrývají poklady, o kterých ani nemáme tušení a mohly by se i nám, nenasytným a krátkozrakým lidem někdy hodit...

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(Petr), 22. 6. 2012, 09:05

Tak, argument že tady by místo řepky mohl taky růst les, mě opravdu rozesmál. Ale popravdě moc k smíchu není, jak jsou si tihle lidé schopni vše překroutit a někdo bez vzdělání, kdo neví že kulturní krajina a tropický prales - plíce Země, jsou dosti odlišné věci, by mu mohl i věřit. Naše hospodářské lesy a tropický prales, kde je z přirozených důvodů biodiverzita tisíckrát větší. A ono u nás hrozí vymření nějakého druhu zvířete kvůli řepce? Dokonce zvířete nám tak blízkého, až z toho mrazí?

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(Simone), 1. 11. 2012, 16:30

Bohužel druhům jako jsi ty nikdy vymření hrozit nebude... Místo těchto blábolů si přečtěte články fundovaných odborníků a ne těch co slepují 5 článků z internetu do jednoho podřadného.

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(Petr), 16. 11. 2012, 13:33

Jo, nějak mi nedošlo, že asi nemáte tušení co to znamená Ph. D. za jménem....

RE: Zavádějící článek, vítězí ideologie

(Petr), 16. 11. 2012, 13:26

Můžete mi laskavě sdělit, kdo je podle vás fundovaný odborník? Ten lékař s x tituly z článku, který čerpal z vlastních studií a výzkumů, to tedy není - kdo jiný? A zoolog který se přímo v Indonésii tou problematikou zabývá vám taky nestačí. Kdo tedy???
Podle vás bude zřejmě nějvětší odborník fundovaný na vše pan Jakl, Hájek a jejich hlavní mudrc klimatolog z hradu, že.... lhostejným a zatvrzelým přesně jejich nenávistná demagogická ideologie, vyhovuje, a vy se vyjadřujete podobně.

Zdravost palmoveho oleje

(Jenda), 1. 9. 2011, 02:16

Jste si jista Vasemi informacemi o skodlivosti palmoveho oleje?
Okdud jste je cerpala? Jak hodnoverne zdroje jste pouzila?
Tady se pise neco zcela jineho:

http://www.palmavas.eu/
http://www.cztrend.cz/palmovy-olej-obecne-informace
http://www.epicurea.cz/palmovy_tuk.html
http://www.dia-potraviny.cz/palmovyolej.html

RE: Zdravost palmoveho oleje

(), 1. 9. 2011, 10:23

Dobrý den, pomineme li etickou stránku věci, pak co do samotného účinku na zdraví jsem čerpala informace například z odborného článku Prof. MUDr. Josefa Šimka, DrSc., z Ústavu fyziologie LFUK v Hradci Králové. Dále pokud znáte účinky jednotlivých mastných kyselin na organismus (například ze semestru přednášek o fyziologii živočichů na PřF UK, z kvalitní literatury…) a zjistíte si přesné složení palmového oleje, je jeho mizivý přínos pro zdraví zřejmý. Koneckonců i ve Vámi uvedených zdrojích se dočtete, že obsahuje velké procento nasycených mastných kyselin, pro nás jsou ale žádoucí právě ty nenasycené. Nasycené působí podobně, jako živočišné tuky, i když samozřejmě, že cholesterol jako takový rostlinný tuk neobsahuje. Navíc se jedná o olej rafinovaný, což je další minus.
Výrobci a dovozci pochopitelně tvrdí něco jiného. Ovšem tvrdit, že palmový olej je zdravější než naše domácí produkty jen proto, že neobsahuje cukr ani cholesterol, je opravdu povedená mystifikace. Společnost Lufthanza zase hlásá, že létá na ekologické biopalivo – je to pravda? :-) Ke konzumaci bych opravdu doporučovala jakýkoli z nepočtu olejů domácích, nikoli pocházejících z tropů za velmi smutných okolností. Velmi prospěšný je olej lněný, řepkový, částečně i slunečnicový, z jihoevropských samozřejmě olivový…

RE: Zdravost palmoveho oleje

(Palma), 12. 10. 2011, 00:38

Samozřejmě souhlasím, že pro lidské tělo jsou nejvhodnější za studena lisované oleje s velkým množstvím nenasyceným mastných kyselin (jak už bylo psáno - lněný, olivový, sezamový, řepkový - ale pozor na kyselinu erukovou) a také se mi nelíbí ničení pralesů. Ale na smažení jsou právě nejvhodnější oleje a tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin (sádlo, palmový a kokosový olej), protože se přepalují až při vysoké teplotě. Když tedy pomineme nevhodnost přípravy jídla smažením, tak lidem, kteří mu přesto holdují, je nutné nasycené tuky a oleje doporučit, protože smažením na olivovém oleji nejen, že zcela zničíme většinu blahodárných látek v něm, ale vznikne velkém množství jedů a karcinogenů. Tím jsem chtěla jen říct, že každá mince má dvě strany a nasycené tuky a oleje nelze jedním šmahem odsoudit.

RE: Zdravost palmoveho oleje

(Josef Svoboda), 19. 3. 2016, 20:13

Můžete prosím uvést odkaz na tu studii p. Šimka, nebo její název a kdy a kde vyšla?

RE: Zdravost palmoveho oleje

(), 19. 10. 2011, 15:30

Pokud se jedná o smažení, pak máte jistě pravdu. Ale smažení na tucích s vyšším podílem nasycených mastných kyselin může být jen relativně méně škodlivé, záleží také na způsobu, výměně, oleje, teplotě. Schopnost nepřepalovat se je často přisuzována i olivovému oleji, kvůli vysokému obsahu kyseliny olejové - na smažení je samozřejmě vhodný především olivový olej z pokrutin, tedy ne ten za studena listovaný, kterého by byla škoda. Především ale, pokud má tedy palmový olej při smažení podobné vlastnosti jako sádlo, není důvod používat palmový olej, pokud se Vám nelíbí ničení pralesů:) Zajímavé by bylo jistě i srovnání "přepalovacích" schopností oleje palmového a za tepla lisovaného slunečnicového nebo řepkového.

RE: Zdravost palmoveho oleje

(Chemik), 19. 11. 2011, 21:20

Olivový olej na smažení vhodný není, má často příchuť. Navíc je dosti drahý, i ten z pokrutin. Než kupovat pokrutinový olivový olej, tak radši jakostní olej z řepky, slunečnice nebo i palmový. Palmový olej má velké množství kyseliny olejové, i když méně než olivový olej. Má malé množství polynenasycených mastných kyselin, stejně jak ten olivový olej, ale má přes 40% nasycených mastných kyselin. Na smažení je tedy stabilnější než olivový olej. Sádlo se připravuje dlouhým škvařením ze syrového sádla, Palmový olej vůči němu má víc nenasycených mastných kyselin a žádných cholesterol. Než škvaření na sádle je určitě zdravější, stabilitu má srovnatelnou. Jiná věc je, že smažení jako takové není moc zdravé. Takže snad doma tento olej mít, ale spotřeba by měla být nízká - na delší smažení či fritování. Než olivový olej na mírnější smažení je vhodný spíš slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové - např. značka Fritol od Palmy Bratislava (nebo i Oliol).

RE: Zdravost palmoveho oleje

(Petr), 22. 6. 2012, 08:49

Když nemáte svědomí, tak prosím. Vždy mě skřísne, když vidím, jak lhostejní jsou lidé, a snad záměrně, nebo na to opravdu nemají kapacitu, nechápou v čem je špatné, že orangutani vymřou - je jim to jedno. Přitom jsou za to silně spoluodpovědní. A ono vlastně, existují lidi, kteří si pořídí psa a když je přestane bavit, uvážou! ho ke stromu v lese kde ho lesné dělníci najdou většinou už mrtvého. Čemu se pak vlastně divím... nejsou takový naštěstí všichni. Ale jsou i tací a jsou tací, kteří se neobejdou bez palmového oleje získaného na druhém konci zeměkoule za strašných okolností, protože to co mají doma jim prostě nestačí. Tomu se zřejmě říká bezohledný konzum, absence svědomí, člověk nez srdce.

RE: Zdravost palmoveho oleje

(Michal), 14. 1. 2014, 13:55

Co se etiky týče, pohoršovaní se nad druhýma a života orangutánů, by bylo vhodné zamyslet se nad původem sádla, jestli nepřijde někdo k úhoně... jinak je to pokrytecké, hlásat, že jsme m0rální a cpát se jídlem připraveným na sádle... nevidím rozdíl mezi zab*tím prasete a orangutána... obojí je špatně...

jinak díky za diskusi o palmovém oleji z hlediska zdravé výživy, neboť existuje řada BIO výrobků, které jej obsahují, a BIO by mělo dbát na etiku a udržitelnost přírody v místě... (čímž nechci obhajovat dovoz přes půl planety, čím lokálnější, tím lepší) :-)

RE: Zdravost palmoveho oleje

(Martin), 12. 2. 2014, 18:23

Tak to já teda vidim sakra rozdíl mezi zabitím prasete, který si poctivě vykrmim, starám se o něj, má se dobře, pak to má za sebou ve vteřině bez stresu, a vražděním orangutanů jen proto, aby se nějakej byznismen napakoval!. Ale i kdo sádlo koupí v krámě (bio je samozřejmě lepší, už jen kvůli tomu čuníku že se měl líp) tak furt je trochu rozdíl mezi zabitím domestikovanýho zvířete, který člověk vychoval, nebo divokýho orangutana, kterej je jako druh na vymření! Přál bych vám vidět ty sirotky, opičátka, vypadaj úplně jako opuštěný děti a taky se tak chovaj!

RE: Zdravost palmoveho oleje

(p.s.), 22. 6. 2012, 09:08

a to že olivový olej z pokrutin má nežádoucí příchuť, to vysvětlete Italům a hlavně tam u nich nic nejezte :)

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS