Jak jsme na tom s krevním tlakem zjišťuje praktický lékař při pravidelných preventivních prohlídkách. Více lidí se potýká s tlakem vysokým. Ale i potíže , které způsobuje příliš nízký tlak (hypotenze), mohou být nepříjemné. Výhodou je, že na rozdíl od vysokého tlaku je často můžeme zvládnout bez užívání léků.

Krevní tlak „tak akorát“

Jako krevní tlak označkujeme tlak, kterým působí krev na stěny cév. Jeho hodnota se skládá ze dvou parametrů a udává se v milimetrech rtuťového sloupce. Vyšší číslo udává tlak, kterým krev působí na stěny cév ve fázi, kdy je srdeční sval stažený. Nižší číslo naopak udává hodnotu tlaku krve ve fázi, kdy je srdeční sval povolený. Za normální krevní tlak se považuje hodnota 120/80 mmHg.

Nízký krevní tlak

Za nízký tlak se obvykle považují hodnoty pod 100/65 mmHg. Výška krevního tlaku se mění i s přibývajícím věkem, hodnoty tlaku se též mohou lišit u některých onemocnění, především u diabetiků a pacientů s onemocněním ledvin.

Mžitky před očima i náhlý pád

Příznaků, které provázejí nízký tlak, si většinou všimneme sami. Pokud se opakují, měli bychom jim věnovat zvýšenou pozornost a konzultovat situaci s lékařem. U někoho bývají prvním signálem nedokrvené nohy a ruce, mžitky před očima, hučení v uších. Ve vážnějších případech může dojít k mdlobám a pádu. Takové případy už mohou být pro člověka velmi nebezpečné – při pádu může dojít ke zranění, ať již v domácích podmínkách či na veřejném prostranství.

Co za to může?

Častou příčinou bývá užívání léků na snížení krevního tlaku. Nezřídka se objevují potíže také při nedostatečném pitném režimu, respektive pokud dochází k dehydrataci organismu. U některých jedinců mohou být příčinou dědičné dispozice – častěji se například nízký tlak objevuje u vysokých mladých hubených žen. Zvýšenou pozornost by hodnotám krevního tlaku měly věnovat těhotné ženy. Potíže se mohou objevit i u těch, které až do těhotenství měly tlak v normě. Za rizikový faktorem se považují některá onemocnění, jako např. cukrovka, roztroušená skleróza, snížená funkce štítné žlázy, nádory mozku, Parkinsonova choroba.

Co zvládneme sami

S trochou nadsázky je možné říci, že to, co se nedoporučuje u lidí s vysokým tlakem, pomáhá v případě tlaku nízkého. Ale i tady platí, že ke všemu je třeba přistupovat s rozumem. Určitě se vyplatí hlídat pitný režim. A to nejen co se množství tekutin týče, ale také ohledně složení. Pokud máme potíže s nízkým tlakem, je vhodné zařadit pití minerálek s vyšším obsahem sodíku, popř. lehce zvýšit denní dávku soli. Vhodné je také dodávat tělu dostatečné množství vitamínu C, nejlépe z přirozených zdrojů.

Někomu pomáhá káva, respektive kofein v ní obsažený. Často však její účinek bývá pouze krátkodobý. Proto se spíše doporučuje kvalitní černý či zelený čaj, který můžeme popíjet delší čas. Dalším z prostředků, které si můžeme dopřát doma, je lékořice, respektive produkty ji obsahující, tedy třeba i oblíbené cukrovinky, známé jako pendreky.

Mdloby často přicházejí ve špatně větraných místnostech. Pokud máme tu možnost, neměli bychom zapomínat na pravidelné větrání, popř. bychom měli takový prostor co nejdříve opustit. Při dlouhém stání nám může pomoci i zdánlivá maličkost – překřížení nohou. Doporučený je také aktivní pohyb (doporučuje se především běh, aerobic a plavání), menší porce jídla ve více dávkách. Potíže někdy přicházejí při prudké změně polohy. Ať už při vstávání z postele nebo když se zvedáme od země, je vhodné měnit polohu pomalu.

zdroj: https://www.vitalia.cz/katalog/nemoci/nizky-krevni-tlak/

https://www.celostnimedicina.cz/nizky-krevni-tlak.htm

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/nizky-krevni-tlak.A140806_112733_zdravi_pet