Zralý plod papáji má žlutooranžovou slupku. Kupujeme je však zelené a doma je necháme na teplém a světlém místě dozrát. Po rozkrojení nejprve odstraníme semena, která jsou uprostřed, a poté krájíme samotnou dužninu na plátky jako meloun, slupku seřízneme nožem. Dužnina je jemná, sladká, trochu připomíná cukrový meloun. Krištof Kolumbus plody pojmenoval „ovoce andělů“. Plátky papáje chutnají jako dezert i samotné, výborně se hodí také do ovocných salátů, zvláště v kombinaci s citrusovými plody nebo s rybízem. Jsou vhodné i do koktejlů a smoothies. Tipy na labužnické recepty najdete zde.

Ovoce vhodné při dietě

Papáje obsahují vitaminy B1, B2, B5, C, provitamin A, vitamin E, hořčík a vápník a enzym papain, který v lidském těle pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny. Papája se stejně jako ananas v rozumné míře doporučuje při boji s nadváhou.