Ač se projevují podobně a vznikají na stejných místech, je mezi oparem a aftem poměrně velký rozdíl. Obě tyto svízele se ale dají zvládnout pomocí bylinek. Poklady zelené lékárny zmírní projevy, použít se dají odvary, masti nebo tinktury. Pokud se však problémy s opary a afty opakují častěji, je dobré poradit se s lékařem. Může jít totiž o projev vážného onemocnění nebo reakci na určité léky.

Podceňování se nevyplácí

Opar nebo-li herpes simplex, je o něco závažnější. Jde o virové onemocnění, jehož původce přežívá v těle někdy i poměrně dlouhou dobu, často se jím nakazíte už v dětství. Pokud je tělo v dobré kondici, udrží jej na uzdě. Ovšem jakmile dojde ke snížení vaší imunity, například v důsledku vyšší hladiny stresu, nachlazení, únavy, ale u žen třeba i menstruace, ozve se tento problém znovu. Potíže začínají mírným brněním a svěděním rtu, později se přidává zarudlý otok, který se nakonec promění v bolestivé puchýřky. Největší šanci na vyléčení máte hned na začátku, pokud zasáhnete hned při prvních příznacích. Ale pozor, protože jde o virové onemocnění, je opar nakažlivý a můžete ho snadno přenést na někoho dalšího. Takže s líbáním opatrně.

Choulostivý problém

Pozor, v případě oparu existuje ještě jedna větev, označovaná jako HSV 2, způsobující genitální opary. S běžnějším verzí oparu má podobné projevy, jen se objevuje – jak už název napovídá – na genitáliích. Pokud genitální opar zaznamenáte, stud stranou a poraďte se s lékařem. Důležité je to zejména u těhotných žen, protože pro novorozence by mohl být virus oparu extrémně nebezpečný. Genitální opar je tak obvykle indikací pro porod císařským řezem. Do stejné rodiny virů jako opary patří také dva velmi nebezpečné – varicella-zoster, způsobující pásový opar, a EBV, který je považován za spouštěč infekční mononukleózy. V obou těchto případech se již bez lékaře rozhodně neobejdete.

Nepříjemný aft

Oproti virovému oparu je aft přece jen o něco méně závažný problém. Jde totiž o lokální zánět sliznice úst. Na jazyku či vnitřku úst se objevují bolestivé vřídky s typicky běložlutou barvou. Jsou na dotek velmi bolestivé, mohou způsobovat nechutenství, někdy jsou doprovázeny i horečkou. Podobně jako u oparu, i za afty stojí nejčastěji oslabení imunity, může to být větší stres, ale i boj těla s nějakou jinou infekcí. Častou příčinou vzniku aft pak bývají různá poranění v ústní dutině.

Vsaďte na kombinaci heřmánku a šalvěje

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) a šalvěj přeslenitá (Salvia verticillata) mají dezinfekční a hojivé účinky, navíc blahodárně působí na sliznice. Heřmánkový výluh se užívá při zánětech zubů nebo dásní a ke slovu přijde i při léčbě oparů a aftů. Využijte výluh či odvar z heřmánku a přidejte klidně i šalvěj. Pokud trpíte afty, jednoduše si jím vyplachujte ústa několikrát denně, zánět by měl záhy vymizet. V případě oparu se doporučuje udělat výluh trochu silnější. Potírejte si puchýřky na rtu několikrát denně, postupně by měly vyschnout a odpadnout.

Pro zvýšení účinnosti můžete do odvaru přidat ještě pilát lékařský (Anchusa officinalis) nebo tymián obecný (Thymus vulgaris) či blízkou příbuznou mateřídoušku úzkolistou (Thymus serpyllum). Výluh připravíte tak, že asi dvě čajové lžičky bylinkové směsi přelijete 200 ml vroucí vody a necháte přibližně 15 minut vylouhovat. Pak můžete použít k výplachům.

Lék pro silné povahy

Nejen šalvěj, ale hlavně česnek je považován za velmi silné přírodní antibiotikum a antivirotikum. Pokud se vám na rtu objeví opar, můžete ho potírat nadrceným česnekem. Měl by být ale co nejčerstvější. Komu vadí česnekový odér, může vyzkoušet také šťávu z cibule, na opar i afty by měla fungovat velice dobře. Nejlepší je využívat vymačkanou cibulovou šťávu. Ale klidně můžete také syrovou cibuli rozkousat, a kousky si v ústech natlačit jazykem na postižená místa.

Masti z měsíčku a meduňky

Účinné jsou také domácí masti, vyrobíte je přitom docela snadno. Rozehřejte kostku sádla a přidejte příslušnou bylinku. Z měsíčku lékařského (Calendula officinalis) se používají květy, z meduňky lékařské (Melissa officinalis) zase listy. Podíl bylinek by měl být mezi 20 a 30 procenty směsi. Ty pak naházejte do rozehřátého sádla a nechte vylouhovat alespoň 24 hodin, optimálně až dva dny. Poté vše znovu zahřejte, ale jen tak, aby sádlo bylo tekuté a směs se dala dobře přecedit. Po ztuhnutí vznikne velmi účinná mast. Měsíčková mast je účinná zejména na opary a podle některých odborníků může dokonce měsíček virus zcela zlikvidovat a problémů vás zbavit nadobro.

Bylinková tinktura nebo propolis

Jedním z často doporučovaných postupů, jak se aftů i oparu zbavit je vypálení alkoholem. Není to nic divného, v podstatě jím postižené místo dezinfikujete. Pokud chce účinek zvýšit, místo čistého alkoholu si vyrobte bylinkovou tinkturu. Můžete využít již zmíněný měsíček, ale také například hřebíček, tedy sušený kalich hřebíčkovce kořenného (Syzygium aromaticum), houbaři mohou sáhnout po penízovce sametonohé (Flammulina velutipes), při infekcích úst se dobře osvědčuje i třapatka (Echinacea). Pokud máte včely, určitě věříte zázračném propolisu. Výroba tinktury je úplně jednoduchá. Příslušnou bylinku napěchujte do skleničky a zalijte alkoholem, minimálně šedesátiprocentním. Ideální je použít lékárenský líh, ale v nouzi poslouží i silnější vodka či gin. Nechte louhovat v uzavřené nádobě alespoň týden a následně přeceďte. Bylinková tinktura se bude hodit i na menší ranky a poranění.