Játra jsou hlavní metabolickou továrnou našeho těla, musí zpracovat vše, co přijímáme. Oslabují je však cizorodé látky z léků i potravy a alkohol. Játra je proto třeba preventivně chránit, a bylinky jsou pro tento účel dobrou volbou. Druhů podporujících vylučování žluči, zdravé trávení a funkci jater je více. Výsostné postavení pak mezi nimi má ostropestřec mariánský (Silybum marianum).

Blahodárný sylimarin

V semenech, přesněji plodech ostropestřece se nachází komplex účinných látek zvaný sylimarin, sestávající především ze silic a flavolinganových sloučenin. Tento komplex prokazatelně posiluje a regeneruje játra. Zvyšuje také produkci glutathionu, látky, která je nezbytná při detoxikačních procesech, které v játrech probíhají. Ostropestřec má také antioxidační účinky, ještě silnější, než proslulé vitamíny C a E.

Jak ostropestřec pomáhá?

Sylimarin a komplex doprovodných látek přispívají k regeneraci jaterních buněk. Fungují proto jako prevence jaterních onemocnění a podporují celkové zdraví.

  • Zmírní průběh jaterních chorob, včetně zánětu jater, virových infekcí a cirhózy.
  • Je prospěšný při problémech se žlučovými kameny a žlučníkem.
  • Mírní projevy lupénky.
  • Podporuje celkový metabolismus.
  • V lékařství jsou účinné látky podávány často i při otravách, například houbami, které mají na játra velmi neblahý vliv.

Tinktura, prášek, olej

Při ozdravné jaterní kůže je ostropestřec vhodné užívat tři týdny. Otázka je, v jaké formě, protože v nálevu ani odvaru připraveného z plodů všechny prospěšné látky dokonale nevyužijeme (což neznamená, že by neměl účinky žádné).

  • V bylinkářstvích lze zakoupit tinktury, které jsou považovány za účinnější. Obvykle však obsahují alkohol – sice v minimálním množství, pro každého však vhodné nejsou.
  • Celé plody je také možné rozemlít a denně užívat jednu až dvě čajové lžičky prášku, například zamíchané do jogurtu či medu. Důležité je rozemlít vždy jen množství určené k okamžité spotřebě, tento postup tedy vyžaduje jistý čas a mlýnek nebo hmoždíř. Ovšem nerozemleté plody vydrží kvalitní velmi dlouho.
  • K dostání je i olej získaný z plodů, který je rovněž účinný a pro ozdravnou kůru je lze s úspěchem využít. Užívá se obvykle lžíce denně, ať už samostatně, nebo v salátu. Olej je třeba uchovávat na chladném temném místě a hlídat dobu expirace.

Ostropestřec lze užívat i ve formě potravních doplňků, obvykle kapslí plněných práškem z plodů nebo koncentrovanějším extraktem sylimarinu, případně i granulek slisovaných z rozemletých plodů, které mají celkem příjemnou chuť.