Plané jeřabiny pomohou při cukrovce, na revma, trávení i nachlazení
1. 10. 2016

Plané jeřabiny pomohou při cukrovce, na revma, trávení i nachlazení

Jeřáby jsou obsypané zářivými plody často až do zimy. Ochutnejte, co příroda nabízí – je to trochu trpká, ale poctivá podzimní medicína.

Chutné a zdravé plody šlechtěného jeřábu sladkoplodého jsou výtečné na přípravu marmelád, kompotů i likérů. Plody planého jeřábu jsou mnohem trpčí, ale o to víc obsahují zajímavých látek.

Při mírné formě cukrovky mohou být jeřabiny prospěšné obsahem glukózy a invertních cukrů, které nevyžadují ke štěpení inzulin. Patrně i mírně snižují hladinu krevního cukru. Normalizují také střevní činnost, ať už při zácpě, či průjmu, působí močopudně a pomáhají vyplavovat písek z močových cest. Podporují rovněž vylučování žluče. Účinné jsou i při revmatismu a zánětu horních cest dýchacích. Pozor, nadměrné množství čerstvých plodů může vyvolat nevolnost až příznaky otravy. Syrových plodů patrně nikdo nesní přespříliš a ani při běžném pití čaje předávkování nehrozí. Snad jen sladkého sirupu by bylo možné dobrovolně zkonzumovat nadměrné množství.

jeřabinový odvar

Co se v nich skrývá?

Sbírejte je plně vyzrálé, a pokud si chcete připravit zásobu, sušte v průvanu ve stínu nebo v sušičce. Dosušit je lze i na slunci. Jeřabiny obsahují např. kyselinu parasorbinovou, glukózu, sorbit, sorbusin, dále pektin, třísloviny, antokyany, silici, flavonoidy, vitamin C. Květy navíc obsahují látky analogické ženským hormonům.

Užívání

Ze lžičky rozmačkaných plodů lze připravit macerát – ve studené vodě je ponechejte alespoň šest hodin. Rychleji připravíte krátce povařený odvar. Užívejte šálek třikrát denně. Účinnou a příjemnou formou je též sirup – šťávu vymačkanou z jeřabin zahustíte povařením, případně smícháte s cukrem nebo ještě lépe – dochutíte medem. Lžička jeřabinového sirupu přijde vhod při trávicích obtížích i revmatismu.

Ptačí stromy

Jeřáb obecný neboli ptačí (Sorbus aucuparia) je strom či keř rozšířený po celé Evropě a Asii. Jeho plody skutečně milují ptáci a v jeřábových alejích můžete potkat i vzácné, exoticky vyhlížející zimní hosty, jako je brkoslav severní. Jeřabiny chutnají i drozdům kvíčalám, kosům a dalším ptákům. U nás se mu nejvíc daří ve světlých lesích a skalnatých stráních až do vysokých poloh, často je vysazován podél cest. Na Moravě také roste jeřáb oskeruše (Sorbus domestica), s hruštičkovitým tvarem plodů. Účinky jsou shodné jako u jeřábu ptačího.

brkoslav na jeřabinách

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínuspět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS