Již od nepaměti lidstvo svádí boj s neviditelným nepřítelem - mikroorganismy. Tyto miniaturní organismy, ať už houby, bakterie či kvasinky jsou všude kolem nás a dají se využívat mnoha způsoby, jsou však také zdrojem nemalých problémů. Díky jejich působením při kontaktu s potravinou dochází ke změnám barvy, vůně, chuti, vzhledu, tvaru a také nutričních hodnot. A nejen to, mikroorganismy mohou vytvářet nebezpečné toxiny. Podíváme zblízka na jednu skupinu těchto malých škodičů – plísně, produkující nebezpečné mykotoxiny.

Plísně produkují mykotoxiny

Mykotoxiny (houbové jedy) představují skupinu organických látek, které spojuje prakticky jediná vlastnost: jsou vytvářeny mikroskopickými houbami, laicky plísněmi.

Tyto houby se vyznačují tím, že nevytvářejí okem viditelné plodnice. Mykotoxiny jsou pro člověka toxické a mohou škodit i hospodářským zvířatům, dostávají se taktéž do jejich masa a mléka. Způsobují zažívací potíže, zatěžují játra, ledviny i imunitní systém, některé z nich jsou prokázanými lidskými karcinogeny. Mykotoxiny se nachází prakticky ve všech potravinách, ale jejich koncentrace je přísně sledována, snažte se ale vyhnout konzumaci plísní napadených potravin.

Plesnivé potraviny likvidujte

Ze značného počtu mikroskopických hub je známo asi 150 druhů, které jsou schopny produkovat jeden nebo více mykotoxinů. Mezi ně patří i řada běžných druhů, vyskytujících se v prostředí a na potravinách. Z toho důvodu je nárůst plísně na jídle velmi často spojen s rizikem, že se závadnou potravinou sníme i nežádoucí látku. Asi nejznámějšími plísňovým jedy jsou aflatoxiny, vytvářené plísněmi rodu Aspergillus, které napadají obilniny a ořechy. Tento toxin poškozuje zdraví člověka i zvířat, postihuje játra a byl u něj prokázán karcinogenní účinek. Závažná onemocnění vyvolávají ovšem i další mykotoxiny, musíme se jim tedy pečlivě vyhýbat. Odstranění již vyprodukovaných mykotoxinů je v běžných podmínkách prakticky nemožné. V domácnosti je tak nejjednodušší řešením likvidace plesnivých potravin.

Chytrý spotřebitel ušetří

Nejlepší cestou jak ušetřit a zároveň neplýtvat jídlem je předcházet vzniku plísní. Při nákupu buďte obezřetní a neberte zboží s prošlou minimální dobou trvanlivost, s poškozeným obalem nebo dokonce viditelnou plísní. Nenechte se zlákat akční cenou a nepořizujte větší zásoby potravin s krátkou trvanlivostí.

V lednici si zásoby viditelně uspořádejte, ty s nejbližším datem spotřeby dejte do popředí a potraviny občas kontrolujte. Potraviny skladujte dle pokynů výrobce, vlhké a teplé prostředí je to pravé pro plísně, lednici pravidelně čistěte. Pokud se na potravině plíseň objeví, vyhoďte ji, než se spory rozšíří i na další jídlo a kontaminují ho. Zvláště u měkkých potravin nestačí odkrojit pouze plesnivý kousek, mykotoxiny jsou již v celém objemu poživatin.