Původcem mykotických infekcí (Tinea pedis) nohou je nejčastěji vlhké prostředí – zpocené nohy v uzavřených neprodyšných botách a ponožkách z umělých vláken, méně odolné ovšem mohou být i sluncem vysušené nohy v letních sandálech, kdy kůže ztrácí přirozenou ochrannou tukovou vrstvu.

Doslova líhní problému jsou plovárny, bazény, společné koupelny a šatny v posilovnách – místa, kde lidé chodí bosi. Nemoc lze dostat z jediné odloupnuté šupinky z nohy nebo z ručníku postiženého pacienta! Nepříjemné na tom všem navíc je, že se tyto typy nemocí rády vracejí.

Některé přípravky vyžadují několikanásobnou denní aplikaci někdy až po dobu jednoho měsíce, což je potíž, protože mnozí nemocní s léčbou po zlepšení stavu přestanou a potíže se rychle vrátí.

Moderní antifungální přípravky ve formě krému, spreje nebo gelu se na postižená místa nanášejí pouze 1x denně po dobu jednoho týdne. Působí léčivě i po ukončení aplikace a zároveň poskytují dlouhodobou ochranu před návratem obtíží. Při jejich dalším opakování pak lze využít speciální typ tohoto přípravku, který vyžaduje pouze jednu jedinou aplikaci.

Problémy se vracejí především v případech, kdy pacient přípravek používá nesprávně, nedodrží léčebná pravidla (přestane s aplikací přípravku již v momentě, kdy symptomy nemoci ustoupí), nebo léčbu omezí jen na viditelné plochy zasažené nemocí.

Přírodní léky

Jako doplňková léčba postižených míst se doporučuje:

  • desetiminutová koupel v uklidňující solné lázni (na 1/2 l teplé vody 2 lžičky soli)
  • potírání jablečným octem, lihem nebo česnekovým práškem
  • masáž rostlinným olejem s přídavkem několika kapek levandulového oleje

Co pomáhá proti vzniku mykóz?

Mytí nohou i 2x denně.

Antibakteriální mýdla a antiperspiranty, případně i vhodné krémy.

Pečlivé osušení nohou včetně míst mezi prsty po koupeli či sprchování.

Ztluštělé a zažloutlé nehty na prstech nohou mohou být příznakem plísňové infekce!

Plátěná nebo kožená obuv; v létě nejlépe kvalitní kožené sandály naboso. Časté střídání bot.

Bavlněné ponožky

Praní ponožek v horké vodě.