Ve snaze skoncovat s nemocí co nejrychleji se mnozí uchylují k léčení antibiotiky i ve chvíli, kdy jejich nasazení není odůvodněné. Představa, že spolkneme několik pilulek a všechny neduhy zmizí jako mávnutím kouzelného proutku, je více než lákavá. Bohužel se nadměrné užívání antibiotik dokáže vymstít. Organismus začne být na jejich podávání rezistentní a ve chvíli, kdy by byly prášky skutečně potřeba, nejsou dostatečně účinné. Přitom leckdy stačí v počátečním stadiu nemoci podpořit organismus některým ze snadno dostupných léků, tak, jak to odedávna dělávali naši předci. Pokud toužíte po skutečné kvalitě a tuzemském původu, pak se poohlédněte na některém z farmářských tržišť. Právě tam je možné sehnat velmi kvalitní produkty přímo od pěstitelů či výrobců.

Česnek

Kdybychom hledali krále mezi přírodními antibiotiky, pak jím je bezesporu česnek. Při tepelné úpravě postupně ztrácí většinu účinných látek. Nejlepší je tedy jej užívat syrový, čerstvě rozdrcený. U citlivých osob však může jeho konzumace v čerstvém stavu působit zažívací potíže, navíc jeho silné aroma není každému příjemné. Česnek můžeme užívat v podobě čaje, tinktury, oleje nebo sirupu. Chuť zpříjemníme přidáním zázvoru, hřebíčku nebo medu. V případě česneku platí, že šetření se nevyplácí. Levné dovozové česneky často mívají mnohem méně účinných látek, než odrůdy vyšlechtěné a pěstované u nás.

Cibule

Ta není v domácím léčení používaná tak často jako česnek, ale její účinky jsou velmi podobné. Pomáhá ke zklidnění organismu i posílení imunity. Typické štiplavé aroma cibuli propůjčují sirné sloučeniny. Proto platí, že čím aromatičtější cibule je, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje. Sirné sloučeniny, thiosulfanáty, sulfidy a sulfoxidy, působí jako přírodní dezinfekce a antibiotikum. Doma si můžeme snadno připravit cibulový sirup: cibuli nakrájíme,.prosypeme cukrem. Po několika hodinách máme šťávu, kterou cukr z cibule vytáhl. Pokud chceme získat sirup v růžové barvě, stačí k jeho přípravě použít červenou cibuli, která je velmi příjemná i pro svou lehce nasládlou chuť.

Křen

Nejlepší je konzumovat čerstvě nastrouhaný křen. Připravit můžeme také křenový med. Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1. Užíváme při nachlazení proti kašli, rýmě i chřipce − stačí tři lžičky denně. Po léčbě klasickými antibiotiky pomáhá křen přirozenému obnovení střevní mikroflóry a celkovému povzbuzení organismu.

Zázvor

Nejúčinnější se doporučuje používat čerstvý oddenek, který má charakteristickou štiplavou chuť. Tu způsobuje gingerol. Právě tato látka má, spolu se zázvorovými silicemi, silné antibakteriální a protizánětlivé účinky. Silný výluh (čaj nebo polévka) z tohoto koření může v počátečním stadiu nemoci zabránit jejímu plnému propuknutí.

Med

Med patří k nejstarším a nejoblíbenějším přírodním antibiotikům. Abychom z medu vytěžili maximum léčivých benefitů, měl by být kvalitní domácí. A do čaje bychom jej neměli přidávat dříve, než vychladne na teplotu kolem 50 °C. Další možností je použití v kombinaci s cibulí, zázvorem nebo kurkumou. Díky příjemné sladké chuti je med vhodný i pro děti.

Jako med určený k léčivým účelům se prodává med manukový, původem z Nového Zélandu. V maorském překladu prý manuka znamená „cítím se dobře“. Manukový med pochází z balmínu košťatého (Leptospermum scoparium). Je označovaný jako med nejvyšší kvality, a tomu odpovídá jeho cena.