Proč se vyplatí snídat ovesné vločky?
7. 3. 2017

Proč se vyplatí snídat ovesné vločky?

Na Britských ostrovech se tradovalo, že zatímco Angličané krmí ovsem pouze koně, Skotové ho jedí sami. Proto jsou angličtí koně ta nejlepší liga a skotští muži rovněž…

Nejen pro koně, ale i pro člověka je oves energetickou bombou zvyšující výkonnost. Když koňskou sílu vytlačily stroje, oves se pěstoval méně nebo se dával mladému skotu a drůbeži (ovesná sláma sloužila k výživě dobytka i jako podestýlka vždy). Zároveň však vzrostla obliba zdravého ovsa v jídelníčku lidí a nakonec ani koně z našeho světa naštěstí nevymizeli úplně.

Zralý oves, ovesná zrna a ovesné vločky z nich vylisované

Oves pro pevné nervy

Díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B, železa, zinku, hořčíku a komplexu dalších cenných látek působí oves blahodárně na nervy a pomáhá proti únavě. Je až překvapivé, jak „obyčejný oves“ dovede posílit podrážděný a přepracovaný mozek a při pravidelné konzumaci přispět k celkové pohodě. Staří Germáni věděli, proč jej považovali za dar bohů. Navíc jsou mu připisovány i mírně afrodiziakální účinky.

Oves proti civilizačním chorobám

Díky obsahu nenasycených mastných kyselin, vitaminů, minerálů a stopových prvků je oves účinnou prevencí mnoha civilizačních chorob.

  • Pomáhá snižovat krevní tlak i hladinu nepříznivého cholesterolu v krvi
  • Příznivě působí nejen na nervy, ale i na srdce a pružnost cév
  • Díky vysokému obsahu lehce rozpustné vlákniny stabilizuje hladinu krevního cukru a ozdravuje střevní trakt
  • Pro diabetiky je přínosný i tím, že zásobuje tělo energií, aniž by přitom spotřebovával příliš mnoho inzulínu
  • Je velmi vhodný při rekonvalescenci, při sportu a zvýšené fyzické i duševní námaze
  • Kaše, především povařené z celých zrn, mají hojivé účinky na střevo i žaludek

 

Lahodná a zdravá ovesná snídaně

Ovesný start do dobrého dne

Ovesné vločky jsou rychlou a jednoduchou variantou, jak oves posnídat. Někomu chutnají rozvařené nebo přes noc namočené ve vodě nebo mléce, případně rostlinném mléce nebo džusu, jinému lehce opražené a nasypané do jogurtu, dalšímu rozmixované ve smoothie. Hodí se k nim ovoce sušené i čerstvé, oříšky, med, javorový sirup - lahodná a zdravá snídaně je hotová raz dva.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětplusjedna = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

ovesné vločky

(Míla z Písku), 7. 3. 2017, 21:35

a nyní vážně.ovesné vločky sčerstvým ovocem a jogurtem(bez přísad a cukru)jsem začal snídat každý den již téměř před osmnácti lety poté co můj mladší bratr zemřel na rakovinu tlustého střeva a mě po vyšetření zjistili,že mám také začínající potíže.po odstranění velkého množství polipů se však po čase vše asi pomocí ovesných vloček napravilo a zatí jsem O.K.

K snídani si ovesné vločky nedávám, ale dělám si ovesnou kaši v poledne s čímkoliv, hlavně na slano se zeleninou + kousek masa, nebo šunku nebo sýr a cítím se potom dobře. Z ovesných vloček si dělám karbanátky a ovesnou mouku dávám do karlovarských knedlíků. Ovesné vločky přidávám i do vývaru/polévky. Asi bych už bez ovesných vloček nedovedla existovat.

vločky

(VWPsQNueWkvoQNs6JyvjFo), 7. 3. 2017, 19:12

Vločky je pro co nejlepší strávení a využití živin dobré nechat nasát (stačí zalét vodou) nejlépe přes noc. Celý oves i 24 hodin a víc.

Přihláška...

(VWPsQNuR78GkQMQE4dyjeN4sIgxy.YsVVt%jFm4Umbm~g), 7. 3. 2017, 14:02

Chci odebírat od Vas články...Děkuji...

vocamcaď pocamcaď

(Paia), 7. 3. 2017, 13:57

vločky mám rád, buď zastudena v jogurtu (nebo kysaný smetaně) s rozinkama, skořicí a kakaem poté, co se to 30-60 minut po smíchání marinovalo, nebo klasickou ovesnou kaši - jenže po tý se do hodiny zeseru jak alík, takže na snídani v pracovní dny je poněkud nevhodná...

RE: vocamcaď pocamcaď

(eva), 18. 3. 2017, 15:38

No to je fakt, to je tím ricaňákem, mě se po vločkách nezesere ani pes.

RE: vocamcaď pocamcaď

(Míla z Písku), 7. 3. 2017, 21:14

to si do toho snad přimícháváš ricinový olej,ale ten je přeci dobrý na kašel

Oves a ovesne vlocky...

(VWPsQNuR-~vkQNs6JyvjFo), 7. 3. 2017, 08:40

Z detstvi si pamatuji jedno rceni..nedas konovi ovsa,nepotahne...
A stejne to plati na nas vsechny :-)
Ovesne vlocky je nejzdravejsi jidlo teto doby..hezky den!

vladimira.javorikova@seznam.cz

(VWPsQNun78qs37h7TcnF5b~c-onjGKi_ggnwO1p6Kvm.h74Vl), 7. 3. 2017, 08:14

vladimira.javorikova@seznam.cz

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS