Příznaky onemocnění

Existují případy, kdy lidé onemocní rakovinou jater i bez zjevných příčin. Ovšem většina pacientů pociťuje předem již některé z častých příznaků nádorového onemocnění jater. Není nic výjimečného, když dlouhý čas nepociťují jakékoli příznaky. Které příznaky patří k těm nejčastějším?

  • Velké bolesti břicha. Nikdy nepodceňujte abnormální bolesti břicha, které mohou být život ohrožující. Vzhledem k tomu, že v břišní dutině se nachází velké množství vnitřních orgánů, může jejich onemocnění způsobovat velmi nepříjemné bolesti.
  • Zvracení a nevolnost. Časté žaludeční nevolnosti a nechutenství anebo dokonce i zvracení mohou být příznakem vážného onemocnění. V takovém případě neodkládejte návštěvu lékaře.
  • Úbytek na váze. Shodit nějaké to kilo byl pro vás vždy problém, a teď pozorujete náhlý úbytek hmotnosti? Hubnete dokonce extrémně rychle? Pak tuto změnu rozhodně nesmíte ignorovat. Je nutná konzultace s lékařem.
  • Pocit plného žaludku. Nasytí-li vás pár soust a máte hned plný žaludek, neměli byste brát toto varování na lehkou váhu. Ani tento příznak se nevyplatí ignorovat.
  • Žlutá kůže a oční bělmo. V případě, že vaše kůže je nezvykle nažloutlá a ani oční bělmo nemá svou bílou barvu, ale žloutne, je zcela jistě s vašimi játry něco v nepořádku. Tyto příznaky mohou souviset se vznikem hepatitidy. Při ní tmavne moč a stolice naopak získává nezvykle světlou barvu. Navíc se mohou objevit otoky břicha v podžeberní oblasti. Požádejte lékaře o vyšetření. Může jít i o něco vážnějšího.
  • Ascites – hromadění tekutiny. Při rakovině jater může docházet i ke kumulaci tekutiny v dutině břišní. Lékaři tento stav nazývají ascites. Otoky se mohou objevovat i v oblasti dolních končetin. Zvláště ty nápadné a netypicky objemné otoky by měly být varující.

Jak rakovině jater předcházet

Zdravý životní styl je ideální prevencí rakoviny. Nejdůležitější je zredukování příjmu alkoholu. Dalším důležitým krokem je nezanedbávat pravidelné lékařské prohlídky a absolvovat rovněž screeningové krevní testy. Pokud člověk navíc přestane kouřit a zredukuje nadváhu, je na nejlepší cestě, jak zažehnat jakékoli nádorové onemocnění.

Jak se rakovina jater léčí

U rakoviny jater, stejně jako u dalších onkologických onemocnění, nastupuje jako primární léčba chemoterapie. Další možností je transplantace jater. Někdy se situace řeší formou chirurgického odstranění nemocné části jater postižených nádorem. Všechny tyto metody mají za cíl umožnit nemocnému člověku přežít a zkvalitnit jeho život.