Konzumace pouze jednoho druhu oleje, ač zdravého, vede k nerovnováze v příjmu jednotlivých mastných kyselin, které jsou stěžejními látkami pro zdraví a optimální funkci našeho organismu. Proto je dobré různé oleje střídat a vhodně kombinovat. Co obsahují a dovedou jednotlivé druhy?

Olivový olej, zázračný dar středomoří

Olej, bez nějž by neexistovala italská kuchyně, si pomalu získává místo i v naší. Je to dobře, protože je důležitým zdrojem kyseliny olejové i linolové.

  • Olejové kyseliny obsahuje 55-83 %
  • Linolové 7-21 %
  • alfa-linolenové nejvýše 0,9 %, tu je tedy třeba zajistit i z dalších zdrojů.
  • Dále obsahuje vitamíny E, A, karoteny a chlorofyl.

Již z dob Antiky je známo, že pomáhá snižovat krevní tlak i cholesterol, posiluje srdce, a moderní výzkumy to jen potvrzují.

Tento olej je velmi vhodný pro studenou kuchyň, ale díky jeho teplotní stabilitě slouží i k poměrně zdravé tepelné úpravě pokrmů. Dopřejme si italské speciality, jako je nasucho opečená topinka či houska, kterou si místo máslem pokapeme olivovým olejem. Tělu prospěje mnohem více než ten „nejzdravější“ margarín. Olivový olej je také výborný do salátů, můžeme do něj nakládat bylinky, je základem bazalkového pesta.

Slunečnicový olej

  • Obsahuje 14-65 % olejové kyseliny
  • 40-75 % linolové kyseliny
  • pouze nepatrné množství alfa-linolenové kyseliny.

Pro zdraví je jistě prospěšnější než živočišný tuk, ale pozor na to, že jeho stálá konzumace také vede k nerovnováze v příjmu mastných kyselin – obsahuje hodně kyseliny linolové, ale málo alfa linoleové. Proto je vhodné jej důsledně střídat i s jinými oleji.

Lněný král mezi oleji

  • Tento olej obsahuje až 58% kyseliny alfa-linoleové, která je v rostlinných olejích spíše vzácnější a přitom pro zdraví velmi potřebná.
  • Dále obsahuje 16% kyseliny linolové.

Vysoká koncentrace kyseliny alfa-linoleové může být užitečná při autoimunitních onemocněních jako je revmatoidní artritida.

Lněný olej je svým složením zcela výjimečný. Takto vysoký podíl kyseliny alfa-linolenové, která je většinou v menšině, poskytují už jenom tučné ryby. Lněný olej má díky svému optimálnímu složení silný efekt na snižování cholesterolu a zároveň zabraňuje shlukování krevních destiček.

Lněný olej lze používat za studena do salátů, nebo užívat jako medicínu jednou až dvakrát denně po lžičce. Příjemným vedlejším efektem při jeho užívání je i odstranění zácpy, pečuje také o sliznice trávicího traktu.

Ořechový olej

Až 15% vzácné alfa-linolenové kyseliny také obsahuje olej z vlašských ořechů. Tento výrazný a aromatický olej skvěle dochutí salát s ořechy, například s pikantní roketou a kousky plísňového sýra.

Jemný sezamový olej

Tento olej kromě nenasycených mastných kyselin obsahuje významné množství vápníku, dále vitaminy A, E, a lecitin. V orientu nesmí chybět v řadě sladkostí, vyrábí se z něj i chalva, je rovněž součástí cizrnové pasty – humusu, která si získává oblibu i u nás.

Podobně je na tom i olej mandlový, užívaný spíše v kosmetice, který je ale pro obsah mastných kyselin a vápníku velmi prospěšný i při vnitřním užití.

Voňavý a černý dýňový olej

Kromě množství nenasycených mastných kyselin obsahuje tento cenný olej i velké množství zinku, dále vitaminy skupiny B a lecitin. Zinek je nezbytný pro celkové zdraví, dobrou funkci imunitního systému, zdravou pleť i vlasy, jeho dostatek je důležitý i při alergických onemocněních. Doporučován je také při problémech s prostatou, u žen zmírňuje obtíže v klimakteriu.

Jedním z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E je zase olej z pšeničných klíčků. Lžička denně prospěje zdraví.

Vzácný pupalkový olej nejen pro ženy

Při vnitřním podávání působí především při léčbě alergií, ekzémů, snižuje riziko arteriosklerózy, posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při regulaci menstruačního cyklu, mírní příznaky PMS a je výborný při klimakterických obtížích i při jejich prevenci.

Lze jej zakoupit v kapslích, ale i v tekuté formě - jeho chuť není nijak špatná.

Černé ovce mezi oleji

Pozor na to, že ne všechny rostlinné oleje jsou lékem, a alespoň při vnitřním užití. Spíše jako živočišný tuk, který může být prospěšný jen v přiměřeném množství, bude na naše zdraví působit olej kokosový, zcela nevhodný je pak olej palmový.