Americká armáda si důležitost spánku uvědomila ve druhé světové válce, když jejich piloti kvůli nedostatku spánku sestřelovali místo nepřátel své kolegy. I když se pak vojáci dostali na zem, nemohli usnout. Jejich stres a únava stále narůstaly a muži se dostávali do začarovaného kruhu. Předletová škola amerického námořnictva tak vyvinula metodu usínání, díky níž se spánek dostaví ve dne, v noci, za jakýchkoliv podmínek a za méně než dvě minuty. Po šesti týdnech tréninku mohlo 96 procent pilotů usnout za dvě minuty nebo méně, i po vypití kávy nebo za zvuku samopalu v pozadí. Nevěříte? Najděte si pohodlnou polohu a zkuste to.

Obličej jako klíč

Nyní je to vše o tváři. Představte si ji jako epicentrum svých emocí. Zavřete oči a dýchejte pomalu a zhluboka. Postupně uvolňujte obličejové svaly. Pozor - nemžourejte ani se nemračte, vrásky by měly být dokonale hladké. Vydechujte tak dlouho než ucítíte, že se vaše tváře, čelist, ústa i jazyk uvolňují. Zaměřte svou pozornost i na oční víčka a nechte je ochabnout. Když necháte obličej kompletně uvolnit, signalizujete tak zbytku těla, že ho může následovat.

Zapadněte do matrace

I tato vojenská metoda pracuje s představou, stejně jako meditační nahrávky, že je vaše tělo těžké. Ramena nechte klesnout tak nízko jak jen mohou. Měli byste cítit, že zadní část krku je jakoby bez života. Zhluboka se nadechněte a vydechněte veškeré napětí. Další na řadě jsou paže. Pokud jste praváci, zaměřte se na pravý biceps. Soustřeďte se na pocit, že se uvolňuje. Pokud to nefunguje. Zkuste ho nejdřív napnout a pak zrelaxovat. Pak se přesuňte na pravé předloktí. Zaměřte se na to, aby bylo bezvládné. Nakonec přijde na řadu ruka a prsty. Nechte je jakoby padat směrem dolů. Celý postup zopakujte i na levé straně. Vaše horní část těla by měla být tak ochablá, jako kdyby vás potápěla do matrace. Dobrá práce, polovinu máte za sebou.

Další zastávkou jsou vaše nohy. Řekněte pravému stehennímu svalu, aby se potopilo do matrace. Pak řekněte totéž svým pravým lýtkovým svalům, kotníku i šlapce. Opakujte postup s levou nohou. Teď by měl být uvolněný každý sval v těle od obličeje k nohám, nyní je nutné udělat ještě jednu věc...

....nemyslet na nic

Na deset sekund nesmíte na nic myslet. Že je to nemožné? Zkuste to pomocí statického obrazu v hlavě. Například si představte, že ležíte na pohodlném gauči v temné místnosti a udržujte si tento obrázek po dobu deseti vteřin. Pokud to nefunguje, zkuste si v hlavě pouze říkat slova "nemysli, nemysli, nemysli" znovu a znovu. To by mělo vyhnat vaše myšlenky a zastavit váš mozek v putování. (Zdroj: www.medium.com)

Poslední tip

Podle zdravotní pedagožky ve Fort Leonard Wood Army Wellness Center Kaylene Pursely byste měli jít spát v tu chvíli, kdy vám tělo dá impuls, že jste unavení. Je sice těžké pozastavit film, opustit přátele nebo odložit knížku, tělo se vám ale odvděčí kvalitním spánkem a ranní energií. Také byste si měli natrénovat předspánkovou rutinu, která spočívá v omezení stresových a stimulujících činností jako je práce, úklid nebo diskuze o emocionálních problémech. Také horká sprcha či relaxační koupel ve vaně vám může pomoci nastartovat příjemnou únavu po celém těle. (Zdroj: www.army.mi)