Ovocný cukr povzbudí, vláknina zasytí. Proto jsou švestky ideální svačinkou, a sušené si můžeme vzít kdykoli a kamkoli. Chutnají sladce, ale na rozdíl od mnoha jiných sladkostí jsou pro tělo dobrodiním.
Jak nám pomáhají?
- Švestky obsahují vitamíny B a C, betakaroten a další vitamíny, nezbytné pro vitalitu a odolnost.
- Hojnost železa předchází chudokrevnosti.
- Díky množství vápníku a fosforu, minerálů cenných pro zdravé kosti, zuby i vlasy, slouží švestky i jako prevence osteoporózy.
Zácpa je nejen nepříjemná, ale je i příčinou řady navazujících zdravotních problémů. Především na chronická a dlouhodobá tělu silně škodí. Přirozeným prostředkem proti zácpě jsou švestky – pomáhají čerstvé i sušené. Při pojídání bychom je měli pečlivě rozkousat, aby účinkovaly co nejlépe.
Švestky proti oteklým nohám
Švestky obsahují rovněž příznivý poměr sodíku k draslíku. Proto jich naše prababičky, když měly oteklé nohy, snědly třeba kilo na posezení a brzo jim bylo lépe. Švestky skutečně odvodňují a pročišťují organismus. Pomáhají i při chorobách krevního oběhu, ledvin, jater, revmatismu.