Alkohol i stres

Filmy, divadla, ale i realita ukazuje, že opilí lidé často škytají. Může za to velké množství tekutin, které roztahují žaludek, čímž se dráždí bránice. Ta se pak dostane do křeče a cukavé pohyby způsobí vytlačení vzduchu. Ale ani abstinenti nejsou proti škytavce chráněni. Stačí málo, jako stres, nedostatek vitamínů a minerálů, vypití velkého množství tekutin najednou, konzumace sycených nápojů nebo naopak dehydratace a třeba hltání, které způsobí, že se bránice začne stahovat. Do plic se prudce nasaje vzduch a při průchodu hrtanem se uzavře hrtanová příklopka a vzduch projde hlasivkami. Proto je problém škytat potichu.

Nedýchat

Jelikož je bránice jeden z dalších dýchacích svalů, je důležité, aby se dostala zpět do správné funkce a aby se uklidnila. Každému pochopitelně bude fungovat něco jiného, triky se zadrženým dechem jsou ale nejrozšířenější.

1) Nadechněte se a zadržte dech, pokud to jde, zkuste ještě nosem nasát vzduch. Se zadrženým dechem polykejte tak dlouho, dokud to bude možné. Pomalu vydechněte a postup dle nutnosti zopakujte.

2) Máte pocit, že škytavka už klepe na dveře? Můžete ji zahnat jednoduchým trikem. Otevřete pusu a několik minut ji nechte v této poloze. Pokud potřebujete polknout, směle do toho, ale ústa nechte stále otevřená.

3) Při škytavce je bránice v křeči. Uvolnit ji můžete tím, že se protáhnete buď na zemi nebo ve stoje, kdy co nejvíce protáhnete hrudník a břicho. Zadržte dech na 30 vteřin a pomalu vydechujte, dokud nebudete cítit plíce prázdné. Toto až meditační cvičení opakujte 5x, dokud se nebudete cítit lépe.

4) Oblíbená metoda dětí, kdy mohou na rodiče legálně vyplazovat jazyk. Nechte je zhluboka nadechnout a pomalu vypouštět vzduch. Potom je povzbuďte, aby se rychle nadechli a vyplázli jazyk. Účinnost této metody podpoříte ještě tím, že si dítě zacpe nos a vy mu zacpete uši. Proces opakujte dle potřeby.

Jídlo a pití

Pokud neradi zadržujete dech, zkuste metody z kapitoly konzumace potravin.

1) Toto je opět trochu kostrbatá metoda, řadí se však mezi ty nejúčinnější. Zacpěte si uši a poproste někoho, aby vám dal napít. Nikdo neví, proč tato metoda funguje, je však oblíbená u malých dětí a seniorů, kteří se bojí nedýchat.

2) Jako kouzelnický trik může působit metoda s brčky, kdy jedno dáte do sklenice normálně a druhé pak na vnější stranu poháru. Obě brčka si dejte do pusy a hltejte vodu co největšími doušky.

3) Máte-li doma citrón a cukr, zkuste cukr pokapat šťávou a vložit si ho pod jazyk. Nepolykejte ho však hned, zkuste ho nechat 5-10 vteřin rozpustit, pak polkněte a napijte se vody.

4) Metoda pro akrobaty. To je pití v předklonu nebo vzhůru nohama. S největší pravděpodobností skončíte mokří, proto tuto techniku můžete zkusit na nějaké párty. Lehněte si hlavou dolů nebo se předkloňte, trochu se napijte a hned polkněte. Pokud se škytavka stále drží, zkuste to znovu.

Na škytavku pohybem

Pohyb je zdravý, to ví každé malé dítě, proto můžete zkusit otravnou škytavku vyhnat různými triky, kdy zapojíte i zbytek těla.

1) Rotační metoda pobaví především vaše okolí. Nejdřív si zacpěte nos, pak se začněte otáčet ve směru hodinových ručiček a přitom si zpívejte nějaká pomalý song. Takto se otočte 5x za sebou a pak změňte stranu a repertoár. Díky zpívání se totiž bránice uklidní a budete se nadechovat hlouběji.

2) Spíše nechutná metoda, která je ale oblíbená u puberťáků, je krkání. Polykejte vzduch tak dlouho, až vás to bude dráždit ke krkání. Opakujte, dokud nedostanete vynadáno od zbývající společnosti.

3) Zkuste použít své ušní lalůčky. Nejprve však vypijte hlt vody a nechte ji v puse. Potom zatáhněte za oba dva lalůčky najednou, zakloňte hlavu a polkněte. Tato čarodějná technika by škytavku měla vyhnat.

Pokud metody nefungují, zkuste se jednoduše uvolnit a počkat až škytavka odezní. Jestliže však trvá více jak 48 hodin, měli byste navštívit lékaře.

(Zdroj: www.cs.wikipedia.org, www.health.howstuffworks.com)