Kvalitu našeho spánku ovlivňuje celá řada faktorů. Kromě prostředí (teplota, osvětlení, hlučnost) je důležitá také volba postele, respektive matrace. Neméně důležitou roli hrají také správně zvolené polštáře a přikrývky. Zanedbatelná není ani délka spánku.

Jak správně ležet v posteli?

V posteli strávíme až dvě pětiny svého života. Tento čas bychom měli v ideální případě využít tak, aby si naše tělo kvalitně odpočinulo. Kdo se ráno probouzí svěží, asi nemusí na svých návycích měnit. Těm, kteří mají zdravá záda, by neměla při spaní vadit žádná pozice. Ideální je, pokud polohy ve spánku střídáme. Zatímco při usínání můžeme mít polohu pod kontrolou, později měníme svou polohu aniž si to uvědomujeme. Možná vás překvapí, že během noci změníme svou polohu až 30x. Zamyslet by se nad svou oblíbenou polohou při spánku měli ti, kteří pociťují po probuzení únavu či bolesti. Mnohdy stačí málo – často pomůže při spaní zvolit vhodnější polohu, popř. přehodnotit množství náplně v polštáři či jeho umístění. Kdo trpí nějakými bolestmi zad, měl by najít takovou polohu, která by jeho potíže neprohlubovala.

Poloha vleže na zádech bývá doporučována jako nejlepší. Podporuje totiž zdravé narovnání páteře. Tato poloha se doporučuje také těm, kteří mívají potíže se žaludečními kyselinami. Vhodné je pro ženy s větším poprsím. Naopak se příliš nehodí pro ty, kteří se potýkají s chrápáním či trpí syndromem spánkové apnoe.

Spaní na boku je vhodnou možností pro ty, kteří mají s polohou na zádech potíže. Je zároveň pohodlnou variantou pro těhotné ženy. Spaní na levém bohu pomáhá proti pálení žáhy či při zažívacích potížích.

Spaní na břiše pomáhá proti bolestem bederní páteře. Výhodou je, že dochází k vyrovnání tlaků v meziobratlových ploténkách páteře. Vše však můžeme pokazit příliš „naducaným“ polštářem. Pokud je polštář příliš naplněný, dříve nebo později se dostaví bolesti v oblasti krční páteře. Nepříznivé je také to, že při spaní na břiše máme dlouhý čas nepřirozeně otočenou hlavu jedním směrem, čímž nejvíce trpí krční páteř. Odborníci nemají rádi tuto polohu také pro to, že zvyšuje tlak na klouby, různé skupiny svalů a krk. V neposlední řadě je třeba zmínit, že spaní na břiše přispívá k tvorbě vrásek. Vhodné není ani pro ženy s bujnějším poprsím - snižuje jeho pevnost.

Pozice v klubíčku (tzv. embryonální poloha) bývá označována za nejméně vhodnou. Zvlášť lidé, kteří mají sedavé zaměstnání, tak často pokračují v celodenním hrbení páteře. Nevýhodou této polohy je také zhoršené dýchání.