Superpotraviny za humny? Využijte dary jarní louky
25. 3. 2017

Superpotraviny za humny? Využijte dary jarní louky

Jaro přišlo, louky a zahrady se zelenají. A nabízejí plané býlí, nabité jarní silou. Zařaďte je do svého jídelníčku, a na Velikonoce budete překypovat zdravím a vitalitou.

Právě teď bychom měli plané rostliny využít co nejvíce – tak křehké a šťavnaté jsou výhonky a lístky jen na jaře. Plané rostliny je nejlepší natrhat nebo nastříhat těsně před využitím v kuchyni. Právě čerstvost je jednou z jejich mnoha výhod, protože skladováním v zelenině prospěšné látky kvapem klesají. Pak z nich můžeme připravit nejen mnoho variant salátů, nebo s nimi listové a zelné saláty obohatit, ale také mnohá dušená i pečená jídla, polévky a omáčky, a dokonce oblíbené koktejly, smoothies. A nemusíte jich konzumovat plné košíky, stačí hrst bylinek denně, aby posílily tělo a zahnaly jarní únavu.

Polévka z bršlice kozí nohy, ochucená medvědím česnekem

Bylinkový koktejl

Zelené natě, lístky i kvítka ptačince, pampelišky, sedmikrásky, bršlice, jetele, jitrocele, řebříčku, popence i šťovíku můžeme rozmixovat spolu s rozličnou zeleninou ve zdravých a chutných smoothies. I bez žvýkání pak jejich ozdravný potenciál využijeme dokonale, ve vhodně zvoleném poměru dle naší chuti pak mohou nápoje i příjemně okořenit. Neutrálně chutnající rostliny, jako je například ptačinec, lze rozmixovat i v ovocném koktejlu. Když přidáme hrst do sklenice, ztratí se bez chuťové stopy, zato blahodárné účinky nápoje se znásobí.

 Jarní louky, zelená lékárna

Variantou pro milovníky nevšedních chutí jsou pouze plané bylinky rozmixované s vodou, ochucené případně citrónem a medem. Jen opatrně s čerstvou kopřivou, která může kvůli obsahu kyseliny mravenčí podráždit žaludek.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2017 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS