V přírodě si zvířata vybírají partnery podle pachů. I mezi lidmi se často říká, že ta pravá či ten pravý by vám měli prostě „vonět“. Ovšem mnohem častěji zaregistrujeme, že odér vycházející z někoho poblíž, je spíše odpudivý než příjemný. Než odepíšete dotyčného jako „špindíru“ a osočíte ho z nedostatečné čistotnosti, chvilku se zamyslete. I čerstvě umytý člověk může nepříjemně zapáchat. Pot je důležitou součástí pochodů v našem těle, to se jím ochlazuje a také zbavuje některých škodlivých látek.

Molekula zápachu

Každý jsme jiný a také jinak voníme. Problémy se zápachem se objevují po celý život, ale zřetelnější jsou v pozdějším věku. Švédský výzkum nedávno upozornil na existenci molekuly nazvané 2-nonenal. Tu má každý z nás v těle od narození, ale projevovat se začíná až s postupujícím věkem. Její projev bohužel není nijak příjemný, je to velmi zvláštní zápach, který je občas cítit ze starších lidí. Je to pach odlišný od toho z potu. Mnoho lidí se chybně domnívá, že je způsobený tím, jak ubývající fyzické síly brání starým lidem v dostatečné osobní hygieně. Není to ale pravda. Ostatně u některých lidí se 2-nonenal dostává ke slovu již v poměrně nízkém věku, dokonce už těsně po třicátém roce.

Podle výzkumu to souvisí právě s naší čichovou orientací v dávných dobách. Právě tělesný pach mohl pomoci vybrat toho správného partnera, se kterým bylo možné zplodit co nejkvalitnější potomky. Změny zápachu těla v průběhu života pak mohly podvědomě signalizovat věk dotyčného. U pravěkých lidí totiž úřední evidence neexistovala. Proto měla možná molekula 2-nonenalu sloužit jako varování, upozornit ostatní, že dotyčný již pro rozmnožování není vhodným objektem.

Pozor na stravu

I když si to možná neuvědomujete, pach vašeho potu se mění nejen v průběhu let, ale i ze dne na den. Samozřejmě, pokud se dostanete do stresu, nebo se pohybujete ve velmi teplém prostředí, zvýší se produkce potu, který je zodpovědný za velkou část tělesného odéru, který tělo vydává. Tím, jak se z těla potem vyplavují některé látky, může jeho pach či vůni ovlivnit také složení stravy. Je to logické, pokud nějaké aromatické látky přijmete potravou, pot je jedním ze způsobů, jak se jejich částí tělo zbaví.

V první řadě česnek

Když se řekne aromatické látky a potrava, nejvíc na ráně je česnek. A skutečně, pokud je někdo velkým fanouškem česneku, rozhodně to poznáte i jinak, než jen z jeho dechu. Ostatně, není to tak dávno, co byli velmi populární různé česnekové diety nebo očistné kůry. Jejich základem byla konzumace velkého množství česneku, buď přímo, nebo v různých tabletách. Toho, kdo česnekovou kůru drží, poznáte snadno i na dálku. Mohou za to složky s obsahem síry, které jsou součástí česneku, najdete je i v cibuli. U cibule si lze pomoci tepelnou úpravou, která množství problematických složek výrazně sníží. Platí to i o česneku, ale v menší míře. Pokud konzumujete větší množství česneku či cibule, sáhněte po parfému s citrusovou vůní. Ta by měla typický zápach docela dobře zamaskovat. Při výrobě domácího deodorantu by fanoušci cibule a česneku do něj určitě měli přidat grepový, pomerančový či citronový esenciální olej.

Alkohol i chřest

Mnohem záludnější je alkohol. Ten se zprvu odrazí na dechu, ovšem to časem zmizí. Konzumace alkoholu je však cítit z vašeho potu někdy i déle než 24 hodin. Tak dlouho totiž tělo alkohol zpracovává. Tento zápach se zesiluje, pokud se více zpotíte, takže pozor třeba při sportu.

Důkazem toho, že i zdravé, delikátní a úžasné potraviny nemusí působit jen pozitivně je chřest. Naštěstí více než v potu se tahle vůně odrazí v moči. Ale není to jen chřest, ale také například zelí, kapusta, brokolice a další brukvovité rostliny. Ty jsou sice velmi prospěšné střevům a vůbec trávicímu traktu, protože kromě řady dalších látek obsahují i hodně vlákniny, ale i při jejich trávení vzniká sirné sloučeniny.

Kari naopak pomůže

Vůni potu lze ovlivnit i blahodárně. Stačí, když do jídla přidáte trochu více kari. Takže pokud má váš vysněný protějšek v oblibě vůně orientu, rozhodně si před schůzkou dopřejte nějaké to jídlo s velkým množstvím kari. Ostatně, jednou z jeho složek je kurkuma a ta platí v indické kuchyni za jednu z nejdůležitějších potravin vůbec. Kromě ní ve směsi najdete také kmín, další z velmi prospěšných bylinek, která navíc příjemně voní. Tyto pochutiny si proto neváhejte přidat i do dalších jídel.