Co má na svědomí zápach z úst

Podíl na vzniku zápachu z úst mají bakterie, které rostou bez přístupu kyslíku (anaerobní bakterie). Tyto bakterie máme běžně v ústech a jejich činnost je pro nás důležitá – pomáhají štěpit některé složky potravy, především bílkoviny. Zápach zvyšují zbytky jídla v ústech. Za zneškodňování bakterií přítomných v našich ústech, jsou zodpovědné sliny. Potíž je v tom, že během spánku jich naše ústa produkují méně (až o 90%), než když jsme vzhůru. Je tedy přirozené, že po probuzení náš dech není zrovna příjemný.

Triky, jak se zbavit zápachu z úst

  • K překrytí zápachu z úst se v lidovém léčitelství nejčastěji doporučuje žvýkání semen anýzu, koriandru, kopru, celeru, kmínu nebo hřebíčkového květu. Podobně funguje také žvýkání listů bazalky, máty, šalvěje, petržele nebo skořicové kůry. Žvýkané byliny bychom však neměli polykat, aby nedošlo k nepříjemnému podráždění žaludku.
  • Kdo má obavu žvýkat čerstvé byliny, může si pro výplach úst připravit jejich odvar. Výborným bojovníkem s mikroby v ústech je zelený čaj. Jeho antibakteriální složky vám pomohou udržet svěží dech.
  • Jednoduchou, ale účinnou a snadno dostupnou metodou, je proplachování úst čistou vodou. Nemusíme ji tedy vždy vypít, stačí s ní ústa vypláchnout a pak ji vyplivnout.

Nic nepomáhá?

Pokud ranní zápach z vašich úst nemá na svědomí konzumace potravin obsahující vyšší množství síry (např. syrový česnek nebo cibule), nepomáhá jej odstranit ani opakované čištění zubů, ústní voda či škrabka jazyka, může se jednat o vážnější problém. Jednou z příčin může být chronický zápach z úst (halitóza). Obtěžuje jak lidi, kteří tímto problémem trpí, tak i jejich okolí. Příčin zápachu z úst je celá řada. Nejčastěji je příčina v dutině ústní, následují dýchací cesty, krční mandle či trávicí ústrojí. V mnoha případech se jedná o kombinaci více příčin. Při hledání příčin bychom měli začít od toho, co dokážeme snadno sami ovlivnit. Dále může pomoci návštěva zubního lékaře, který může odhalit další z možných příčin (zkažený zub, zánět dásní). Měli bychom vědět, že vliv na zhoršení kvality dechu mohou mít také různé čistící diety, půsty a hladovky.

Zdroj: www.lekarnickekapky.cz, www.diente.cz, zena.aktualne.cz