Zelený čaj jako léčivý nápoj i pokojová rostlina
14. 2. 2016

Zelený čaj jako léčivý nápoj i pokojová rostlina

Čajovník je darem, jehož blahodárné účinky odnepaměti využívali lidé v Orientu. Dnes je oblíbený po celém světě. Čajovník lze i pěstovat doma v květináči s sklízet vlastní lístky.

Nálev z lístků čajovníku popíjeli lidé v Orientu již tisíce let před naším letopočtem. Kromě povzbuzujících vlastností mu byly odedávna připisovány i blahodárné účinky na zdraví.  Osvěžující zelený čaj je zdraví prospěšný, musíte jej ovšem správně připravit.

Čajovník je pěstován v tropických a subtropických oblastech Asie. Doma si můžete půvabný, stálezelený keřík hýčkat jako pokojovou rostlinu, která vám občas i poskytne lístky na přípravu vlastního, čerstvého čaje. Jeho chuť bude patrně slabší, nežli je tomu u lístků rostoucích v tropickém či horském klimatu, ale přesto bude jeho příprava a popíjení jedinečným zážitkem…

zelený čaj

Šálek zeleného čaje osvěží i léčí

  • i

    Zelený čaj má příznivější účinky nežli černý, neboť u lístků nedošlo k fermentaci, která značnou část cenných látek znehodnocuje.

    Díky polyfenolům, látkám se silnými antioxidačmími vlastnostmi, může zelený čaj působit jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, prospěšný je i při nachlazení.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak a podporuje pružnost cév a kapilár.
  • Díky obsahu fluoridu působí proti tvorbě zubního kazu.
  • Podle tradiční čínské medicíny celkově prodlužuje dlouhověkost a udržuje vitalitu.
  • Může ulevit při astmatu.
  • Prospívá trávení.

Správná příprava zachová lahodnou chuť i cenné látky

Pokud vám zelený čaj chutná příliš trpce, vina bude spíše v nevhodné přípravě nežli v lístcích samotných. Ty by se měly opravdu zalévat vodou jen 70-80°C horkou, a to pouze krátce. Vařící voda a příliš dlouhý čas z lístků vyluhuje příliš mnoho tříslovin, což nálevu nepřidá ani na chuti, ani na zdravotních účincích (může například příliš zatěžovat ledviny).

Z kvalitního čaje mnohem více vytěžíte, pokud budete čaj v konvičce opakovaně zalévat menším množstvím vody – druhý, třetí a často i další nálevy jsou stále chutné a lahodné. První přitom stačí luhovat pouhou minutu, další o něco déle, případně i teplejší vodou.

Jednotlivé sorty čaje se co do chuti značně liší, proto je dobré jich vyzkoušet více. Nejvíce jich pochází z pravlasti, Číny, ale velmi kvalitní zelené čaje se pěstují i v Japonsku. Indie, ač produkuje čaje především černé, má zelené také v sortimentu.  

zelený čaj

Čajovník – dekorativní i užitečná pokojovka

Čajovník čínský (Camellia chinensis) je jednou z nejstarších kulturních rostlin. Má podobu pohledného keře s lesklými, tmavozelenými lístky. Na jaře a často znovu na sklonků léta rozkvétá půvabnými, bílými květy.

  • i

     

    Domácí čaj je nejlepší připravovat z čerstvých lístků. Lístky sklizené na čajových plantážích se ošetřují napříkald horkou párou, která inaktivuje enzymy, jež by při sušení podnítily fermentaci.

     

    Semena čajovníku klíčí nejlépe při teplotě nad, ve vzdušném, mírně vlhkém substrátu 20°C.
  • Před výsevem je vhodné je jeden až dva dny máčet ve vlažné vodě.
  • Ve specializovaných zahradnictvích lze zakoupit i sazeničky.
  • Čajovník potřebuje světlé stanoviště, ale zvláště na mladé rostliny by neměly dopadat přímé sluneční paprsky.
  • Rostlině velmi svědčí vysoká vzdušná vlhkost – prospějí jí tedy odpařovače, misky s vodou, pokojové fontánky v bezprostřední blízkosti apod.
  • Již mladé rostlinky je vhodné zaštipovat, aby se větvily a vytvořily půvabné, košaté keříky. Zaštípnuté konečky můžete použít na přípravu vlastního čaje.
  • Čajovníku prospívá letnění.
  • Ani v zimě neopadává, proto je potřeba mu dopřát co nejvíce světla. Může stát v teplém pokoji (kde jsou nároky na světlo a zálivku o to větší), nebo i na chladnějším místě, kde však teplota neklesá pod 10°C.
  • Substrát by měl být lehký, s obsahem rašeliny a písku, mírně kyselý.
  • Zalévat je třeba pravidelně tak, aby byl substrát mírně vlhký, nikoli mokrý. Tvrdá voda s obsahem vápníků je nevhodná.
  • Po dvou až třech letech růstu je možné sklízet lístky pravidelně, na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2-3 koncové na každé větvičce.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Čaj doma?

(Stepan), 29. 4. 2015, 15:54

O účincích zeleného čaje na lidský organismus asi ani není možné pochybovat, ale o tom, že lze pěstovat i u nás doma slyším porpvé. Parádní info - díky ;-)

Bílý čaj

(q8AkQMQbWgFuR), 8. 1. 2014, 20:24

Jsem přesvědčena a články o bílém čaji mne v tom utvrzují, že bílý čaj je ze všech čajů (černý, zelený) našemu zdraví nejvíce prospěšný. Sbírají se pro něj ještě zavinuté lístky, ve kterých je největší léčebná síla. Ostatně pití bílého čaje byla výsada čínských vládců a nikdo jiný si ho nesměl dovolit. Tak nevím...

Sháním...

(VWPsQNu-WovnQNs6JyvjFo), 30. 7. 2013, 19:46

Dobrý den, sháním rostlinku, semínka nebo řízky zeleného čaje k domácímu pěstování. Jestli o něčem víte kontaktujete mě prosím na david.kloubek@seznam.cz

RE: Sháním...

(Lída), 30. 7. 2013, 23:16

semínka mají třeba na www.salviaparadise.cz. Sazeničky by mohli mít v Substropickém zahradnictví Kruh u jilemnice.

Zelený čaj

(Petra), 14. 4. 2013, 10:15

Ahoj, nevíte, kde se dá sehnat rostlina zeleného čaje??

zeleny caj

(Elisabeth), 31. 10. 2012, 14:41

super clanek, zeleny caj je mym velkym oblibencem...bez caje si uz ani neumim predstavit svuj den...

RE: zeleny caj

(Renča), 1. 11. 2012, 14:52

jo mam to taky tak..zeleny caj je bezva...

zeleny caj

(Tereza P), 22. 10. 2012, 16:07

pekny clanek..sama mam nejradeji zeleny caj..nejlepsi je s citronem...sice se vyrabi caje,kter uz jsou s citronem,ale nejlepsi podle me je si udelat zeleny caj a dat si do nej citron...

ledovy caj

(Lucka), 27. 9. 2012, 16:08

jj ja ho doma v lete delam, normalne uvarim caj a do nej pak davam stavu z citronu a listky maty a je to moc dobry ahlavne osvezujici...

domaci ledový čaj

(princezna), 27. 9. 2012, 15:47

dělate si nekdo domaci ledovy caj? pokud ano, tak co do nej pridavate?

deti a caj

(Lenka), 25. 9. 2012, 12:50

Milusko,ja vam verim,ze to vzladnete,budete chvili bojovat,ale pak deti nakonec poznaji, ze treba ovocny caj je lepsi nez preslazene limonady...

Deti a caj

(Miluska), 24. 9. 2012, 13:47

Lenko, bohuzel vim jake to je..taky doma s detmi v tomto smeru bojujeme...je to tezky kdyz zbytek tridy ma preslazene cosi....

čaje

(Lenka), 24. 9. 2012, 12:43

moje deti dikybohu taky piji caje hodne...ale trvalo nam to docela dlouho nez jsme jim vysvetlili ze caj je lepsi nez preslazena limonada...

čaje

(Martina), 21. 9. 2012, 12:34

Marketo to s vami plne souhlasim...u nas i deti piji hlavne caj,at uz teply nebo studeny...

čaje

(Marketka slunicko), 18. 9. 2012, 13:32

kdyz uz se tady bavime o cene za jeden salek caje tak i ty drazsi caje nas vyjdou levneji,nez kdyz si do stejneho hrneku nalijeme nejakou bezva limonadu jako je treba cola a podobne...

ČAJ

(Liduška), 12. 9. 2012, 11:01

Moc hezký článek. Zelný čaj a vůbec čaje obecne miluju. Piju je kazdý den a je to paráda. díky za clanek.

dracena - léčivka ?

(VWPsQNuEWkGs4Z4Vj7aPZYTw), 1. 5. 2010, 13:29

Dobrý den,
chtěla jsme se zeptat, zda nevíte, jestli má DRACENA MARGINATA nějaké léčebné účinky. Náš pes má melanon kůže a je tou rostlinou doslova posedlý, dříve o ní nejevil zájem. Děkuji za odpověď.

Prosím o informaci, jak vařit čaj ze semen dýní, zda ze slupek nebo semen a za jakým účelem se dá pít.
Děkuji Zdeněk Maixner

Můžete mi říci, jak pěstovat durman

christmas_banner02

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS