Ostružiny jsou velmi bohaté na vitamín C a také vitamíny skupiny B, nezbytné pro zdravou pleť i duševní pohodu. Najdete v nich v hojném množství i hořčík, draslík, vápník, železo a další minerály, nezbytné pro uchování zdraví a vitality. Bioflavonoidy nejsou jediná cenná barviva, která plody obsahují – najdete v nich i karoteny, které pečují o zdraví očí a také chrání pokožku před spálením, zato zdravé opálení podporují.

Ostružinová kůra

Pokud postupně sníte alespoň kilogram ostružin, učiníte pro ochranu zdraví mnoho. Díky svému složení jsou prevencí nádorových a srdečních onemocnění, působí detoxikačně a protizánětlivě. Velmi prospěšné jsou i při nachlazení a rekonvalescenci. Podobně cenné jsou pro naše zdraví i další tmavě zbarvené plody, jako borůvky, černý rybíz, aronie.

  • Ostružinová šťáva či marmeláda jsou lahůdkou a část prospěšných látek v nich zůstane zachována, dost jich ovšem i znehodnotíme. Proto je ideální co nejvíce ostružin zkonzumovat čerstvých a přebytek zamrazit. Po rozmražení z nich umixujete koktejl, který bude od toho z čerstvých plodů k nerozeznání.
  • Výtečné smoothie s ostružin připravíte s pomocí mléka (může být i rostlinné) nebo jogurtu či kefíru, přisladit je můžete medem nebo javorovým sirupem. Ke smoothie a dezertům s ostružinami se hodí čerstvé bylinky, jako je máta a meduňka.

Ostřužinový čaj

Užitečné jsou dokonce i listy ostružiníku, ze kterých můžete připravit čaj. Je prospěšný při trávicích obtížích, má lahodnou chuť a příjemnou vůni.