Bernský salašnický pes byl vyšlechtěn byl ve středním Švýcarsku, dnes je oblíben po celém světě. Toto plemeno vzniklo z odolných, chytrých a oddaných psů, kteří všestranně pomáhali na místních selských usedlostech již od středověku.

Dříve tito pracovní psi hlídali selské usedlosti, stáda ovcí i skotu. Jejich sílu lidé využívali i při tahání menších břemen. Jsou všestranně schopní a pracovití, inteligentní a oddaní, čehož se využívá dodnes. Stále častěji se však také chovají jako psi společenští, rodinní.

Velcí švýcarští fešáci

Jedná se o poměrně velké a mohutné plemeno. V kohoutku tito psi dosahují až 70 cm, váží kolem 45 kg. Zbarvení je velmi typické, stejné pro všechny jedince plemene. Tříbarevná srst, černý základ, bílé packy, hruď a tvář spolu s rezavými znaky vytváří velmi atraktivní vzhled těchto psů. Srst je delší, mírně zvlněná, hustá, lesklá.

Oddaní strážci rodiny

Pokud koupíte štěně od "chovatele", který vám svůj chov neukáže, pochází patrně z nelegální "množírny", kde psi v otřesných podmínkách klecí sotva přežívají jako stroje na výrobu štěňat!

Bernští salašničtí psi jsou klidní, vlídní a vyrovnaní. Své smečce jsou naprosto oddaní a ke všem jejím členům se chovají bezmála něžně. Velmi přítulní a milí jsou i k dětem, které oddaně chrání a nikdy by jim neublížili. Jsou zkrátka skvělými rodinnými psy, na rozdíl od řady plemen, které mají dáno do vínku více agresivity a potřebují pevnější vedení. Bernští salašničtí psi jsou naopak snadno ovladatelní, přes jejich velikost není těžké je dobře vychovat.

Při výchově je třeba postupovat mírně, jak to odpovídá povaze těchto psů. Jsou snadno poddajní, necitlivé postupy mohou jejich povahu poškodit, vyvolat bázlivost, ačkoli jsou to jinak psi stateční.

  • Jsou chytří, pracovití, dobře hlídají, pokud jsou k tomu vedeni.
  • Na rozdíl od psů loveckých nejsou ve volné přírodě omámeni stopami zvěře a neutíkají bezhlavě za nimi.
  • K cizím lidem bývají rezervovaně přátelští, pokud nemají důvod k jinému postoji. Pokud by někdko ale ublížoval členovy jejich smečky, nebo jemu zamotnomu, dokáží vyvinout nešekanou agresivitu a být i velmi zlí a útoční.
  • Skvěle vycházejí i se všemi ostatními domácími zvířaty z domácnosti. To mají ostatně dáno i svou historií – jako psi, kteří mimo jiné hlídali selské dvory, museli být ke všem jejich obyvatelům mírumilovní.

Pes do nepohody

  • Bernští salašničtí psi nejsou miláčci do bytu. Vzhledem ke své velikosti potřebují hodně pohybu, jinak strádají a tloustnou.
  • Ideální je pro ně dům se zahradou, a k tomu hojné procházky a výlety.
  • Mohou být chování celoročně venku, pokud mají k dispozici dobře zateplenou boudu.
  • Jejich krásná srst je dobře chrání před nepřízní počasí a kromě vyčesávání v době línání nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu.
  • Jsou skvělými parťáky na pěší túry a výlety, i v horách. Pozor však na přetížení ještě rostoucích, mladých psů. V dospělosti a při plném zdraví sjou velmi vytrvalí.

Nepodceňujte krmení

Pokud toužíte po tomto krásném a přátelském psovi, počítejtě s tím, že kromě času a lásky bude vyžadovat i jistou dávku financí na kvalitní krmivo. U velkých plemen nejde pouze o větší spotřebu vzhledem k váze, ale i o náročný růst, kdy nedostatek jakékoli potřebné látky může vést k poškození. Nároky rostoucího štěněte splní speciální strava pro ně určená, zrovna tak u psa dospělého a u psího seniora.