Kavkazský pastevecký pes je vynikající hlídač, velmi nedůvěřivý k cizím osobám a nezávislý při svém rozhodování. Několik staletí žil v kavkazských horách bez jakéhokoli vlivu okolního světa. Teprve v posledních letech proniká za hranice Ruska a dnes je populární i v Evropě.

Kavkazan, jak je pejskaři nazýván, je silný pes s masivní kostrou, mimořádné síly. Předurčuje ji jeho hmotnost, která činí u psa podle standardu 70 kg. Zvláštností ale nejsou ani těžší psi. Vratislav Ždímal z Netolic, majitel chovatelské stanice Megavampír, má kavkazana Vabanka, který váží 90 kg.

Hrdý hlídač a jeho výchova

Pokud koupíte štěně od "chovatele", který vás nepustí domů, podpoříte nelegální množírny, kde psi žijí v otřesných podmínkách jako sotva přežívající stroje na výrobu štěňat!

„Je samozřejmé, že takový specifický pes potřebuje ve výchově usměrňovat už od štěněte, později s ním už chovatel nic nezmůže,“ říká pan Ždímal. „S trochou trpělivosti dosáhne kavkazan ve výcviku slušných výsledků, ale slepou poslušnost od něho vyžadovat nelze. Na to je příliš hrdý a dominantní. Vztah mezi psem a jeho pánem je rovnocenný, nenechá si poroučet. Inteligence mu umožňuje rozeznat, kdo je vetřelec, který ohrožuje pána, jeho rodinu a majetek. Bleskově pak reaguje a tvrdě zasahuje. Útok je nebezpečný i v případě, že má nasazený náhubek. Může se stát, že štěně zpočátku neprojeví snahu hlídat, ale je to jen otázka času, protože tuto vlastnost má zafixovanou v genech. Ostatně velká plemena dospívají později.“

I samostatný pes potřebuje lásku

Kavkazský pastevecký pes potřebuje pracovat a tím vybíjet svou velkou energii. Nemůže žít zavřený v kotci. Jeho hlídací a strážní vlastnosti ho předurčují k ochraně domu, zahrady či stáda ovcí. Vybere si nejvhodnější místo, odkud může kontrolovat celý prostor, a pak mu neproklouzne ani myš – v dešti i v mrazu. Hustá srst ho chrání před chladem i horkými slunečními paprsky.

„Čím víc dáváme kavkazanovi najevo, že o něj stojíme, tím víc a oddaněji chrání náš domov. Je zvláštní, že i takové samostatné a nezávislé zvíře potřebuje lásku a pohlazení.

Péče u huňatou srst není náročná

Péče o toto plemeno není složitá. Nepotřebuje často koupat, stačí mu srst pouze kartáčovat. Více práce vyžaduje pouze v době línání, které je u těchto psů mohutné, a stará, odumřelá srst se musí pečlivě vyčesávat. Srst je navíc samočisticí, a tak stačí po procházce v přírodě odstranit pouze bodláky.

Mohutný pes vyžaduje prvotřídní stravu

Zvýšenou pozornost psovi je však třeba věnovat v souvislosti s kvalitním krmivem v době růstu. Kavkazan roste rychle, a tím zatěžuje klouby a kosti. Naše psy krmíme masem, vajíčky a tvarohem. Granule mají nasypané v miskách neustále. Vím, že na krmení jsou různé názory, ale našim pejskům to tak vyhovuje a nejsou hladoví. Nedělám žádné propočty, kolik potravy mají denně dostat, ani ji nevážím. Tohle dělám pouze u štěňat a pečlivě kontroluji jejich denní přírůstky. Samozřejmě, že krmivo pro velká plemena a veterinární péče nejsou lacinou záležitostí, to by měl zájemce o toto plemeno důkladně zvážit,“ doporučuje Vratislav Ždímal.

Vlohy kavkazana je třeba pochopit a správně využít

Kavkazský pastevecký pes je přírodní plemeno, jehož původ sahá do středověku. Psům se říkalo medvědobijci pro jejich sílu a odvahu při ochraně majetku pána. Tehdejší výběr pro chov byl neúprosný. Pokud pes neubránil stádo před medvědem nebo vlkem, byl utracen. Stejně tak se postupovalo u psa příliš agresivního nebo bojácného. Proto jsou kavkazané vyrovnané povahy. Psi však nesnášejí při výcviku dril a bezduché plnění povelů a brání se i jiným sportovním aktivitám. Proto od neznalých chovatelů dostali nálepku nevycvičitelného a zlého zvířete. V důsledku nepravdivého hodnocení se tohoto hrdého plemena nedotkla žádná módní vlna a jeho povahové vlastnosti zůstaly zachovány. Typickým znakem je sebevědomá povaha se silně vyhraněnou obrannou reakcí.