U nás je nejběžnějším druhem klíště obecné, ale potkat můžeme i pijáky, klíště a klíšťáky. Klíšťata procházejí několika vývojovými stadii - zpočátku parazitují na menších obratlovcích, vyšší vývojová stadia napadají větší živočichy a člověka. Klíšťata se zachytí do kůže a sají krev, napadají především místa s tenkou citlivou kůží, třeba v podpaží, na tříslech, břichu, na spodní části krku a v okolí očí. Pokud je na jednom zvířeti velké množství klíšťat, může toxin obsažený v jejich slinách způsobit neurologické onemocnění až paralýzu. Při infekci v místě přisátí může za pár dnů vzniknout i hnisavý absces.

Při odstranění postupujte obezřetně

K odstraňování se nejvíce hodí speciální kleštičky. Místo přisátí pak dobře vydezinfikujeme. Vše provádíme v ochranných rukavicích, abychom případné nebezpečné infekční onemocnění nepřenesli i na sebe. Občas se stane, že se klíště nepovede vyndat celé a v kůži zůstane hlavička. Pak je větší riziko vzniku zarudnutí, svědění a hnisavého abscesu a je lepší navštívit veterináře, aby zbytek klíštěte odstranil.

Projevy onemocnění

Velkým nebezpečím, které klíšťata představují pro psy, kočky i člověka, je přenos infekčních onemocnění. V našich podmínkách jsou to především lymská borelióza, anaplazmóza, babezióza a další.

  • Borelióza je bakteriální onemocnění, občas ji vídáme u psů, u koček spíše raritně. U psů se projevuje odlišně od člověka. Typickým příznakem je kulhání, které se střídavě objevuje a mizí a mohou se i střídat končetiny, které jsou kulháním postižené. S rozvojem onemocnění se objevují i celkové příznaky jako slabost, nechutenství a horečka. Naštěstí lze lymskou boreliózu úspěšně léčit antibiotiky.
  • Anaplazmóza je onemocnění vyvolané kokovitou bakterií, která se dostane do krevního oběhu a tam pronikne do bílých krvinek. Nejčastěji se projeví narušením imunity a horečkou. Díky tomu, že onemocnění je způsobeno bakterií, je možná léčba antibiotiky.
  • Babeziózu způsobuje parazitický prvok. Dříve se vyskytovala spíše v jižních státech a k nám si ji psi dovezli především z dovolené z Maďarska, Chorvatska, Itálie nebo jižního Slovenska. V posledních letech byl ale zaznamenán výskyt i u českých psů, kteří nikdy necestovali. Hlavním příznakem je rozpadání červených krvinek, které pak ucpávají tenké cévy. Zvířata pak mají červených krvinek nedostatek a jsou unavená. Léčba je poměrně nákladná a u nás špatně dostupná, navíc ne vždy se podaří onemocnění zcela vyléčit.

Co na parazity používat?

Na trhu je velké množství přípravků, někdy je těžké se v nich vyznat, některé fungují tak, že parazity hubí až po přisátí, některé je odpuzují. Antiparazitární obojky jsou asi nejekonomičtější a většinou působí dlouhodobě, to znamená 4-7 měsíců podle výrobce, některé obojky dokonce fungují i u psů, kteří se často koupou, například v rybníce. Pokud chceme dát obojek kočce, měl by mít pojistku proti uškrcení, kdyby se někde zachytila.

Kapičky neboli spot-on přípravky se aplikují na kůži mezi lopatky nebo na více míst na zádech psa nebo kočky. V závislosti na druhu se spot-on přípravky nacházejí pouze v kožním mazu nebo se kůží vstřebávají do krevního oběhu. Většinou fungují 4 týdny, některé i 3 měsíce.

Spreje a pudry jsou spíše krátkodobým řešením a využívají se pro hubení většího množství parazitů než jako prevence.

Již několik let máme k dispozici i ochucené antiparazitární tablety, které zvíře ochrání buď na dobu jednoho, nebo tří měsíců.