Spousta majitelů pouští své domácí kočky i mimo obydlí, vždy v dobré víře, že jim svědčí trochu se proběhnout na čerstvém vzduchu, aby nemusely být pořád zavřené v bytě nebo domě. Dělá se to tak odjakživa a nikoho by nenapadlo, že je na tom něco špatného. Podle nejnovějších výzkumů vědců ze Státní univerzity v Severní Karolíně a Londýnské zoologické společnosti, kteří sledovali pomocí GPS zařízení pohyb téměř tisíce domácích koček v různých zemích, ale mají tyhle kočičí výlety devastující dopad na životní prostředí.

Na svých výpravách do přírody totiž domácí kočky s oblibou následují své přirozené instinkty a loví místní volně žijící živočichy. Nejohroženější jsou ptáci, kteří žijí na zahradách, okolo příjezdových cest a vůbec v blízkosti lidských obydlí, případně divoce žijící králíci, kteří se živí trávou rostoucí v okolí domů.

Odhaduje se, že domácí kočky ročně zabijí miliardy zvířat. Jeden z autorů studie Roland Kays doslova řekl: „Některé odhady ukazují, že jen v USA zabijí kočky 10 až 30 miliard volně žijících živočichů ročně.“ Domácí kočky uloví údajně desetkrát víc zvířat než kočky divoké, které jsou přitom považované za šelmy a predátorky. Jejich domestikované příbuzné je ale překvapivě trumfují. Divoké kočky přitom loví skutečně pro obživu, zatímco domácí kočka je krmená svým majitelem a venku, vedená svým instinktem, loví spíše pro zábavu.

Vědci se samozřejmě také zamýšleli nad tím, jak tento problém řešit. „Tou nejjednodušší věcí, kterou můžeme udělat, abychom ochránili divokou přírodu, je držet kočky doma,“ prohlašuje nesmlouvavě spoluautor studie Roland Kays. Tím by ale rozhodně nepotěšil nejen kočky, ale ani jejich majitele, kteří jsou na kočičí vycházky ven z bytu zvyklí a považují je za naprosto normální věc, která je kočkám přirozená.

Dá se proto předpokládat, že tento návrh neuspěje, rozhodně ne v masovém měřítku. Nedá se ani předpokládat, že by lidé přestali kočky chovat, naopak jejich popularita nabírá na obrátkách, protože jsou méně náročné na čas než psi, a jsou tak vítanými společnicemi i pro lidi, pro které by bylo venčení minimálně třikrát denně obtížné. Vědce nyní čeká opravdu nelehký úkol – vymyslet řešení, které by ochránilo nejen divoce žijící zvířata a opeřence, ale zároveň uspokojilo samotné kočky a jejich majitele.

Zdroj: www.mix24.cz