O pudlech je známo, že jejich srst má velice nízkou dráždivost a povaha labradorských retrívrů je zase tak skvělá, že by bylo škoda nevyužít těchto vynikajících vlastností obou plemen a spojit je v jedno. Základem úspěchu pro účelové křížení psů odpovídajících nárokům alergických osob je kadeřavá srst bez podsady. Toho se však u labradoodlů docílilo až u třetí generace. Další podmínkou bylo vyšlechtění povahově vyrovnaných a zdravě sebevědomých psů, kteří jsou nejen chytří a učenliví, ale zároveň nemají ani sebemenší náznak agresivity.

Plemeno je dosud oficiálně neuznané

I když se jedná o dosud oficiálně neuznané plemeno, díky křížení se podařilo dostáhnout prvotního účelu, tedy vyšlechtění psů vhodných pro canisterapii a pro práci se slepci, nebo jinak postiženými osobami. Toto plemeno je neustále ve vývoji, a to nejen proto, aby jeho srst byla hypoalergenní a charakterové vlastnosti byly vhodné pro práci s postiženými. Labradoodly je potřeba šlechtit neustále i proto, že dochází ke křížení psů, kteří mají různá dědičná onemocnění jako je například DLK (dysplazie loketního kloubu) a DKK (dysplazie kyčelního kloubu).

Počátky křížení

Od samého začátku bylo jasné, co je cílem křížení – snadno cvičitelní psi se skvělou povahou a hypoalergenní srstí. Požadavek byl jasně zadán v Austrálii v 80. letech 20. století, kdy Wally Conran z Royal Guide Dogs zkřížil labradorského retrívra s královským pudlem. Projekt se dále rozvíjel a do chovu byla přikřížena i další plemena: soft coated wheaten teriér, anglický kokršpaněl, vodní španěl a curly coated retrívr. Tyto linie však našly při křížené je krátkodobé uplatnění.

Genetické předpoklady

Po labradorských retrívrech zdědili tito okouzlující psi vitalitu, lásku nejen k lidem, ale i k vodě, přátelský vztah k ostatním psům, hravost a ochotu k aportování. Po pudlech královských zase srst, která se svými vlastnostmi nejvíce blíží ovčí vlně, dále zdravé sebevědomí a přátelský vztah k lidem. Od obou plemen pak vysokou inteligenci.

Jak je to se srstí labradoodlů

I labradoodlové línají, i když jen slabě. Mají zvlněnou až kudrnatou srst, která je hypoalergenní. Kromě odlišných velikostních rázů si můžete pořídit tyto psy hned v celé škále barev od bílé, přes bílo-černou, všechny odstíny hnědé až po černou. Tolerovány jsou malé bílé znaky a přednost dává většina majitelů celobarevným psům. Pro alergiky jsou doporučování až labradoodlové třetí generace, to znamená ti, kteří jsou potomky buďto dvou labradoodlů nebo labradoodla s pudlem, přičemž labradoodle musí být druhé generace. Jen ti mají hypoalergickou kadeřavou srst bez podsady, s níž nemají alergici obvykle problém.

Velikostní rázy labradoodlů

V současnosti se již můžeme setkat se třemi velikostními rázy plemene ALD (australský labradoodle). Mini labradoodle dosahuje výšky mezi 36 až 41cm, střední má výšku mezi 42 až 51 cm a standard dorůstá výšky mezi 52 až 63 cm. Celkově se jedná o psy velmi kompaktní tělesné konstituce, hravé a plné energie.

Povahové vlastnosti labradoodlů

Labradoodlové jsou báječní parťáci, ať už s nimi vyrazíte mezi lidi, nebo na procházku do lesa. Jsou to psi nejen velmi inteligentní, ale i empatičtí, proto jsou vhodní po složení canisterapeutických zkoušek pro práci a úzký kontakt s pacienty v nemocnicích. Pokud je jejich majitel nevyužívá přímo k prvotnímu zaměstnání, může s nimi cvičit obedience, mantailing, pachové stopy neboli nosework. Psi velmi dobře vychází s dětmi, hodí se tedy i jako mazlíčkové do rodin.