Mops

Mops má zdánlivě mrzutý pohled a diskuze o jeho vzhledu neberou konce. Jde o velice přítulné, přizpůsobivé, hravé a klidné plemeno, bez špetky agresivity. Svou rodinu miluje a poměrně rychle se naladí na její životní tempo. Potřebuje každodenní procházku, aby nepřibíral na váze, ale po zbytek dne bude rád ležet na pohovce, sledovat televizi a podřimovat.

Anglický buldok

Na první pohled je zřejmé, že jde o nesportovní plemeno, které si každý pohyb navíc dobře rozmyslí. Anglický buldok je přátelský a mírumilovný, někomu se může zdát apatický. Bohužel má sklony k přibírání. Nespraví to jen speciální a dietní strava, ale je třeba absolvovat každý den půlhodinovou svižnou procházku, aby udělal něco pro správné fungování těla. Energii dočerpá během spánku po zbytek dne.

Pekinéz

Pekingský palácový psík pochází z Číny. Jsou jen těžko vycvičitelní a mají svoji hlavu, neskrývají temperament a jsou proslulí žárlivostí. Při správném a důsledném výcviku jsou ale milí, hraví a poddajní. Užívají si pravidelnou péči a nemají rádi samotu. Nejspokojenější jsou při lenošení na pohovce a na klíně svého majitele.

Shih-tzu

Plemeno pochází z Tibetu a bylo po dlouhá staletí šlechtěno. Vyžaduje pravidelnou a každodenní péči o srst, kontaktem se utužuje pouto mezi zvířetem a jeho majitelem. Shih-tzu umí i přes svou pověstnou hrdost projevit lásku a náklonnost. Je nenáročný na pohyb, ale miluje společnost. Mnohem lépe se cítí doma se svými blízkými a procházky ani dlouhodobý pobyt venku nevyhledává.

Japonský chin

V minulosti bylo toto plemeno dáváno jako diplomatický dar a sloužilo jako milý společník. Je ideální do bytu a ke starším lidem. Neprojevuje agresivitu, není příliš energický, neštěká. Po krátkém soužití s majitelem se dokáže vžít do jeho pocitů a respektovat jeho životní tempo. Svým chováním, kdy si olizuje ťapky a vyhledává vyvýšená místa k odpočinku, připomíná kočku. Má rád svůj klid a vyžaduje jen kvalitní stravu, aby se předešlo potravinovým alergiím.