Následující seznamy odkryjí výsledky mnoha dlouhých let zkoumání různých plemen psů, a zvláště psů pracovních. Psi jsou na nás lidi velmi silně orientovaní, a toho můžeme využít k naší lepší vzájemné komunikaci. Je však třeba zdůraznit, že často jsou větší osobnostní rozdíly mezi jednotlivými psy téhož plemene než mezi různými plemeny. Svou úlohu zde jistě sehrává i schopnost člověka podávat jednoznačné a psovi dokonale srozumitelné příkazy. V neposlední řadě je to i skutečnost, že jsou následující seznamy orientované spíše než na inteligenci psů na jejich schopnost tréninku a poslušnosti.

1. skupina – nejrychleji se učící a nejvíce poslušní psi

Do této skupiny vědci zařadili ta plemena psů, která jsou nejchytřejší a zadaný povel jsou si schopna zapamatovat do 5 opakování. Vydaný příkaz uposlechnou v 95 %. Jako první se v této skupině umístily border kolie, za nimi následuje pudl, a třetí místo obsadil německý ovčák. Na 4. místě najdeme zlatého retrívra následovaného dobrmanem, kolií šeltie, labradorským retrívrem, papillonem a rotvajlerem. Desáté místo v této tabulce obsadil australský honácký pes.

2. skupina – vynikající pracovní psi

Schopností naučit se nový příkaz v rozmezí od 5 do 15 opakování se vyznačuje skupina psů v čele s rasou velškorgie pembroke. Tito a další psi z této skupiny uposlechnou vydané příkazy v 85 % případů. Následuje malý knírač, anglický špringršpaněl, belgický ovčák tervueren, šiperka, belgický ovčák, kolie, vlčí špic, německý krátkosrstý ohař. Společnou 20. příčku tohoto pomyslného žebříčku společně zaujímají plemena flat coated retrívr, s anglickým kokršpanělem a kníračem. Další místa obsadili bretaňský ohař, kokršpaněl, kanadský retrívr, výmarský ohař, belgický malinois, bernský salašnický pes, německý trpasličí špic, irský vodní španěl, maďarský krátkosrstý ohař a třicáté druhé místo má welsh corgi cardigan.

3. skupina – nadprůměrně dobří pracovní psi

Tito psi se naučí nový trik po 15 až 20 opakováních. Co se poslušnosti týče, ta se pohybuje okolo 70 % případů. Tuto skupinu psů vede chespeake bay retrívr, za ním je puli, pak jorkširský teriér, velký knírač, portugalský vodní pes, erdelteriér, flanderský bouvier, border teriér, briard, velššpringršpaněl, manchester teriér, samojed, field španěl, novofundlanďan, australský teriér, americký stafordširský teriér, gordonsetr, bearded kolie, americký eskymácký pes, cairn teriér, kerry blue, teriér, irský setr, norský losí pes, opičí pinč, australský silky teriér, miniaturní pinč, anglický setr, faraonský pes, clumber španěl, norwich teriér. 63. příčku obsadil dalmatin.

4. skupina – průměrní pracovní psi

Nový povel či příkaz naučíme psa z této skupiny plemen až za 25-45 opakování. Poslechnou jen v polovině případů, tedy v 50 % vydaných povelů. Do této skupiny patří irský soft wheaten teriér, bedlington teriér, hladkosrstý foxteriér, kudrnatý retrívr, irský vlkodav, kuvasz, australský ovčák, saluki, finský špic, anglický pointer, kavalír King Charles španěl, německý ohař drátosrstý, černo-tříslový coonhound, americký vodní španěl, sibiřský husky, bišonek, king Charles španěl, tibetský španěl, anglický foxhound, vydrař, american foxhound, chrt, harrier, parson russel teriér, Kothalsův grifon, west highland white teriér, havanský psík, deerhound, boxer, německá doga, jezevčík, stafordširský teriér, shiba, malamut, ohař, šarpej, drsnosrstý foxteriér, rhodéský ridgeback, ibizský chrt, velšteriér, irský teriér, bostonský teriér, akita.

5. skupina - podprůměrní pracovní psi

Schopnost naučit se nějakému novému triku vykazují tito psi až po 40-80 opakováních. Rozkaz uposlechnou v pouhých 40 % případů. K těmto méně poslušným psům patří skye teriér, norfolk teriér, sealyham teriér, mops, francouzský buldoček, belgický grifonek, maltézský psík, italský chrtík, čínský chocholatý pes, dandie dinmont teriér, vendéeský baset, tibetský teriér, japonský chin, lakeland teriér, bobtail, pyrenejský horský pes, skotský teriér, bernardýn, bulteriér, malý hrubosrstý vendéeský baset, čivava, lhasa apso a bullmastif.

6. skupina - nejméně efektivní služební plemena

Málo snaživí v plnění rozkazů a učení se novým dovednostem jsou psi z poslední šesté skupiny. Než si zapamatují nový trik, je potřeba jej až 100 krát zopakovat. Navíc uposlechnou jen ve třetině případů. Volbu takového psa je třeba předem opravdu důkladně zvážit. Mnozí z nich nejsou vhodní do rukou chovatelů začátečníků. A která plemena k nim patří? Jsou to shih-tzu, baset, doga, beagle, pekingský palácový psík, bloodhound, barzoj, čau čau, bulldog, basenji a afghánský chrt.

Závěrem je třeba konstatovat, že i psi jsou velké individuality. Stejně tak, jako naleznete mezi schopnými jedinci výkonného pracovního blodhounda, tak můžete třeba mezi labradorskými retrívry najít jedince, který bude při nácviku velmi těžce spolupracovat.