1. Chrti jsou jedničky

Především vypět, sálku, greyhound a afghánský chrt patří k těm opravdu nejrychlejším psům. Byli vyšlechtěni k rychlému a zároveň vytrvalému běhu. Přesto, že se pohybují opravdu vysokou rychlostí, jejich tepová frekvence dosahuje hodnot mezi 300 až 360 tepů za minutu. Při závodech se srdce chrta smrští a znovu naplní krví pětkrát za sekundu. Krev funguje jako rychlý a spolehlivý přepravce kyslíku do svalů.

Schopnost zrychlení

U chrtů je také obdivuhodná schopnost zrychlení. Během prvních šesti skoků dokážou chrti zrychlit z nuly na 72 km/h. Pokud byste chtěli výkon chrta při závodech srovnávat s výkonem elitního atleta v běhu na 100 metrů, tak ten by běžel rychlostí 36,9 km/h. Sto metrů pak překonal za 9,77 sekund. Chrt tuto vzdálenost zvládne za 5,33 sekund.

Chrti a dálkový běh

Chrti jsou skvělí v běhu na dálku. Například gepard oproti nim běží rychleji, ale jen na krátkou vzdálenost. Na delších trasách by rozhodně zvítězili chrti. Dokážou totiž běžet rychlostí 56 km/h na vzdálenost 11 kilometrů.

Maratonští běžci na čtyřech

Saňoví psi jsou skvělými maratonskými běžci. Perfektním příkladem je sibiřský husky. Tito psi se pravidelně zúčastňují závodů psích spřežení z Anachorete do Nome na Aljašce. Trať měří 1 868 km. Saňoví psi zdolají přibližně 200 km denně. Není ničím výjimečným, když psi běží až šest hodin bez jediné přestávky. Závod se tak často protáhne na 9–14 dní. Psi přitom za sebou táhnou naložené sáně o hmotnosti 100 kg a pracují přitom v extrémních podmínkách. Při teplotě 73 °C pod nulou podávají ty nejlepší výkony. Saňoví psi běží obvyklou rychlostí 16–19 km/h. Znamená to, že v průběhu 6 hodin překonají vzdálenost cca 112 km.

Saňoví psi závěsu

V těsném závěsu za chrty jsou saňoví psi. Vysokou rychlost dokážou vyvinout hlavně sibiřký husky a malamut. Zvládají vysokou rychlost jak na sněhu, tak i na suchu. Zde trénují na závody zapřaženi do mělkých saní ve tvaru člunu uloženého na dvou kolečkách. Bývají nazývány rolpulky a nejdůležitější na nich je jejich lehkost a stabilita. S tréninkem na velké závody začínají tito psi již ve věku deseti měsíců.

Jack russell teriér – pes ke kolu

Tito psi také vynikají svou rychlostí. Často se o nich říká, že jsou to psi ke kolu. Jsou velmi aktivní, živí a navíc nenesou velkou váhu, takže svou energii potřebují nějak smysluplně vydat. Jsou neúnavní, temperamentní a mrštní.

Honiči vs. chrti

Mezi nejrychlejší psy tedy logicky patří honiči. Byli vyšlechtěni tak, aby díky svému citlivému čichu a zraku, nebo obou těchto smyslů pronásledovali a štvali lovnou zvěř. Jedná se o starobylá plemena, jejichž hlavním úkolem bylo lovnou zvěř vyhledat a čichem ji sledovat. Chrti oproti tomu měli za úkol kořist zpozorovat a poté ji uštvat. Byla-li cílem velká kořist, měli ji honiči držet do té doby, dokud nedorazili na místo lovci. A to je zároveň důvodem toho, proč se chovají honiči dosti nezávisle.

Nezávislost není neposlušnost

Tato nezávislost se nedá zaměňovat s neposlušností. Mnozí z nich jsou klidní, svou pozornost nezaměřují k člověku, a tak se chovají jinak, než je známo u pracovních a pasteveckých psů. Výcvik honičů je tak obtížnější než u jiných psů. Podle pracovitosti a poslušnosti tato skupina psů zaujímá až posledních 10 míst v žebříčku poslušnosti. Pozor ale na záměnu s hloupostí. Nejsou to hloupí psi, jsou jen šlechtění k samostatné práci.