Německá doga

Z řad tohoto krátkosrstého plemene se rekrutují největší psi na světě, jako je například v Guinnessově knize rekordů zapsaný Giant George, samec německé dogy z Arizony, který měřil v kohoutku 109 cm a vážil úctyhodných 111 kg. Tito giganti přitom oplývají milou a přátelskou povahou, milují děti a nejsou agresivní.

Bohužel jejich velké tělo sužují různé zdravotní problémy, takže ač vypadají velmi odolně, dlouhověkostí zrovna nevynikají, což je ostatně častý problém velkých plemen.

Anglický mastif

Toto velmi staré plemeno, jehož kořeny sahají až do starověku, produkuje skutečné psí obry, kteří mohou vážit i více než 80 kg.

Není divu, že je středověká společnost využívala k zápasům s takovými soupeři, jako byli lvi, medvědi nebo býci. Poté co byly tyto kruté praktiky zakázány, se z inteligentního mastifa stal vynikající a oddaný hlídač, který je přes svůj majestátní vzhled mírumilovným a hravým stvořením, milujícím nade vše svého pána.

Irský vlkodav

Přes svůj respekt budící zjev je tento pes, vzniklý křížením dog a chrta, klidný a vyrovnaný společník. Původně sloužil k lovu vlků, jak napovídá jeho název, ale dnes ho můžeme vidět i jako doprovod stráží u Buckinghamského paláce.

Není ani tak mohutný, zato je velmi vysoký, v kohoutku měří i přes 80 cm. Má nekonfliktní povahu, miluje svou rodinu a je vynikající i k dětem. Bohužel tento vlídný obr trpí zdravotními problémy charakteristickými pro velká plemena, jako jsou problémy s klouby a žaludkem. Počítat byste měli i s tím, že vás opustí už třeba za 8 let.

Bernardýn

Toto plemeno vzniklo ve švýcarských Alpách a mnozí z nás mají charakteristicky vypadající bernardýny zafixované právě jako dobrotivé zachránce nešťastníků zasypaných v lavině, kterým dávají napít rumu ze soudku na krku.

A pomocníka horských záchranářů bernardýn až do zavedení moderních technologií skutečně dělal, však to také není žádný drobeček, může vážit až 90 kg. Do bytu kvůli své velikosti není vhodný, ale pokud máte dům se zahradou, v bernardýnovi získáte oddaného, rozvážného a citlivého kamaráda, který je navzdory svému mohutnému vzhledu plný energie a rád si zadovádí. Bude také zdatně střežit váš příbytek.

Tibetská doga

Tento pes, jehož původ sahá až do doby před 4000 lety, původně ve své domovině sloužil jako ostražitý hlídač chrámů, příbytků i stád.

Díky tomu si tibetská doga dodnes uchovala samostatnou povahu, k cizím lidem je nedůvěřivá, zato svému pánovi a jeho rodině je velmi oddaná. Není útočná, ovšem když je potřeba ochránit své teritorium nebo pána, obětovala by i vlastní život.