Samozřejmostí je, že budeme zvířeti dávat pro jeho plemeno a věk vhodnou, nezávadnou a nezkaženou stravu. Dospělý pes by měl být krmen pravidelně, nejčastěji se doporučuje jednou denně ve stejnou dobu. Pouze u větších plemen je vzhledem k riziku torze žaludku vhodnější stravu rozdělit do dvou menších dávek. Jiné nároky na stravu mají štěňata, psí senioři nebo například březí či kojící feny, tam je potřeba postupovat podle aktuálních potřeb zvířete.

Pokud se stane, že pes stravu odmítá, je potřeba v prvé řadě vyloučit zdravotní problém, a případně ho řešit. Pokud je ale pes jinak vitální, normálně se chová a má i normální stolici, může být za odmítáním potravy fakt, že mu vámi předložená strava nechutná, a odmítá ji v očekávání něčeho lepšího. Někteří gurmáni takto vydrží na pána vyvíjet nátlak i několik dnů.

V takovém případě se můžete poohlédnout například po jiné značce nebo typu krmiva, můžete využít různé vzorky, abyste nekupovali hned celé drahé balení, a vyzkoušet, co by na vašeho čtyřnohého kamaráda zabralo. Pokud s jídlem opravdu zlobí, přestože je zdravý a dostává vyhovující stravu, tak můžete zkusit misku s krmivem odebrat, jakmile od ní pes odejde, a nabídnout ji zase až při dalším krmení a také omezit pamlsky mezi krmením. Je to trochu ve stylu „hlad je nejlepší kuchař“, ale na psa, který vás svou náladovostí u jídla vyloženě trápí, to může zabrat.

Je tedy jasné, že nemusíte mít obavy z úmrtí hlady, pokud pes jeden den nežere. Ani vynechání dvou krmení, tedy 48 hodin bez stravy, na něm nezanechá žádné zdravotní následky. Naopak mu to může pomoct ke zklidnění zažívacího traktu při různých potížích, jako například průjmu. Někteří majitelé dokonce doporučují naordinovat psovi pravidelně jeden den v týdnu půst. Vždy ale musí mít k dispozici dostatek vody!

Zdravý dospělý pes střední velikosti by začal do svých tukových zásob při absenci potravy sahat zhruba po pěti dnech. Poté, co by i tuto zásobu spotřeboval, by mu začaly postupně selhávat jednotlivé orgány. Délka doby do smutného konce by záležela na množství tukových zásob psa a jeho síle.

Takový pokus snad ale nikdo úmyslně dělat nebude. Na druhou stranu není potřeba se bát, pokud pejsek vynechá jedno či dvě krmení. To mu zdraví nepoškodí, naopak mu to může i prospět.

Zdroje: pethome.cz, www.vaschovatel.cz, www.moulik.cz