1. Pitbull

Pes, který miluje výzvy a má rád každého protivníka. To je Pitbull vycvičený pro štvanice býků a medvědů. Plemeno, které vyšlechtili lidé k zabíjení. Proto se není čemu divit, že dokáže zaútočit nečekaně a tvrdě. Jeho posunutý práh bolesti ho dokáže rozzuřit do nepříčetnosti. Pokud se tedy spojí špatný nebo agresivní výcvik pána, stane se pes pánem sám pro sebe a může být pro své okolí nebezpečný.

2. Dobrman

Pevnou ruku a perfektní výcvik, to je, co tento krásný pes potřebuje. Pokud cizinec ignoruje jeho výstražné štěkání, neváhá zaútočit. Při jeho velikosti, která činí kolem 70 cm v kohoutku, ho málokdo chce mít tváří v tvář. I když je velmi věrný a inteligentní, do rodin s dětmi se nedoporučuje.

3. Rhodéský ridgeback

Asi nejznámější plemeno, u kterého je dobré přejít na protější chodník automaticky. Rhodéský ridgeback je inteligentní, důstojný a ke svému pánu velice lne. Jakmile má pocit, že jeho smečku něco ohrožuje, mění se v letící střelu. Kontakt s cizími lidmi nevyhledává, a proto na váš náznak pohlazení bude reagovat agresivně.

4. Dalmatin

Kdo by neznal film 101 Dalmatinů, díky němuž vzrostl o toto plemeno zájem o více než 101 %. Původem pochází z Chorvatska a je velice živé, aktivní a potřebuje hodně výcviku. Má silný pud sebezáchovy a velký vztah ke svému pánovi, což z něj dělá agresivního hráče v partii cizinec vs. pes a jeho pán. K ostatním psům se dokáže chovat také agresivně, což z něj nedělá zrovna ideálního společníka na hromadné venčení.

5. Čau čau

Pes, který vypadá jako plyšák. Nedejte se ale zmást na první pohled a tzv. "opít rohlíkem". Toto plemeno, které tibetští mniši ochočili k hlídání lamp a Číňané dokonce upravovali jejich maso jako pokrm, si nenechá nic líbit. Je velmi tvrdohlavý a uznává pouze svého pána. K ostatním členům domácnosti, zvířatům a obzvláště cizincům se dokáže chovat agresivně.

BONUS – Vědecký experiment

Podle finských vědců a avýzkumi, který zveřejnili na www.nature.com má psí úzkost a strach dědičný podtext. Podle nich má strach z cizích lidí, na které mohou reagovat agresivně, více feny ve věku 2-4 let. Nejagresivnějšími plemeny vůči cizincům z 264 zkoumajících, se stal Knírač malý, Voříšek a Německý ovčák.