Z predátora kořistí

Psi jsou původně predátoři, ale naše touha mít neustále se rozšiřující možnosti výběru z barevných a velikostních škál, ze psů učinila tvory závislé na lidech, a to ve všech směrech. Připoutali jsme je k sobě natolik silně, že si sami neopatří žádnou potravu. Změnili jsme jejich vzhled natolik, že už nemají žádné ochranné zbarvení. Z lovců a predátorů jsme učinili v mnohý případech kořist.

Neulovili by ani hlodavce

Bišonci ani mnohá další společenská plemena menšího a malého vzrůstu jako například Coton de Tulear, by se dnes spíše sama stala kořistí šelem nebo dravců. Barva jejich srsti by je v přírodě nijak neochránila, spíš by je učinila mnohem nápadnějšími a zranitelnějšími. Až příliš dáme na to, jak je pro nás srst psů atraktivní, ale mnohem méně hledíme na to, jakou má pes povahu.

Ztráta loveckých instinktů

Také mnozí obři, které ve skupině společenských psů zastupují například dogy, chrti nebo vlkodavové, již dávno ztratili své lovecké instinkty. Šlechtění se na nich podepsalo mnohdy tak, že se stali neohrabanými obry, kteří nejsou schopni žádnou kořist dostihnout. Schopnost křížit psy a šlechtit je podle oblíbenosti toho kterého zbarvení srsti jako by nám brala rozum. Barevná kombinace v přírodě naprosto nepřirozená je často navíc zdrojem genetických vad. Bílí psi se rodí hluší, slepí anebo se závažnými poruchami kůže.

Brachycefalie - abnormalita tvaru lebky

Další nemalou skupinu psích plemen jsme připravili o skvělý čich a navíc jim způsobili celoživotní obtíže s dýcháním. Máme na mysli ploskonosá plemena, jako jsou mopsové, boxeři, francouzští buldočci, bostonští teriéři, angličtí buldoci a shih-tzu. Krátká lebka se nám na psech zdála natolik roztomilá, že jsme zapomněli, že jedním z nejdůležitějších smyslů pro každého psa je jeho čich. I když dosud nebyl zjištěn a potvrzen konkrétní gen způsobující brachycefalii, je zcela jasné, že je s ním spojena celá řada zdravotních problémů. Způsobuje nedostatečné okysličování organismu v důsledku abnormalit dýchacích cest, dále rozštěpy patra a pysku, neschopnost běhat bez dušnosti, ale navíc i problémy se zuby a s plynatostí.

Neschopnost porodit přirozeně

Nemilosrdně se křížení podepsalo i na anglických buldocích, kteří se kromě zdeformované lebky a zploštělého čenichu stali také obětí extrémního osvalení. Právě to jim totiž zabraňuje rodit přirozenou cestou bez asistence odborníků.

Krátkonohost – náhodná genetická mutace

Na počátku stála náhodná genetická mutace. Lidem přišla zajímavá, ale psům přinesla další komplikace. Způsobila u některých plemen takzvanou krátkonohost. Navíc tato mutace byla a je dosud šířena dále. Díky ní dnes mají krátké nohy jezevčíci, baseti a psi plemen Welsh Corgi nebo Coton de Tulear. Až příliš pozdě se ukázalo, že jejím nositelům přináší poruchy vývoje chrupavek a deformitu kostí - chondrodysplazii.

Za to, jak dnes psi vypadají a zda by v přírodě sami přežili či nikoli, neseme my lidé plnou odpovědnost.