Brabantík

Menší, ale dobře stavěný psík s kouzelným kukučem je členem čím dál oblíbenější rodiny grifonků. Na rozdíl od svých kolegů, grifonka bruselského a belgického, je ale krátkosrstý a nemá vousy. Tento inteligentní, hravý a veselý psík je sice naprosto spokojený se svou úlohou společníka, ale se správným přístupem a motivací se dokáže také mnohému naučit.

Pokud ale přístup nebude podle jeho představ, velmi lehce se urazí a přestane spolupracovat. Zároveň je to velmi citlivé zvíře, na svém pánovi doslova závislé. Samotu snáší brabantíci velmi špatně, separační úzkost u nich není výjimečná a neváhají ji velmi hlasitě projevovat. Zároveň nejsou zrovna dobrými společníky malým dětem, přílišný kontakt s hlučnou drobotinou je může vyvést z míry natolik, že se dokážou ohnat.

Irský setr

Toto původně lovecké plemeno vyniká krásným, elegantním vzhledem a vysokou inteligencí. To z irského setra činí skutečně reprezentativní zvíře, které bude výborným a nadšeným parťákem především aktivním majitelům. Tento pes s nádhernou mahagonovou srstí potřebuje opravdu hodně pohybu a aktivity, aby vybil svou energii a uspokojil svou hravou náturu, která z něj vlastně po celý život dělá trochu ztřeštěné štěně.

Přestože je odolný vůči rozmarům počasí a patří ke zdravým plemenům, je nutné ho chovat v bytě. Samota je pro něj utrpením a způsobuje mu separační úzkost, proto je vhodný skutečně jen pro pána, který se mu bude moci dostatečně věnovat.

Bišonek

Tento pejsek připomínající nadýchaný bílý obláček je prostě ideálním společníkem. Malý, skladný, přizpůsobivý, a navíc vůbec nelíná. Je také velmi učenlivý a stále oplývá dobrou náladou. V nepřítomnosti svého pána ale psychicky opravdu strádá, nepatří k psům, kteří by odloučení od své rodiny zvládali s lehkostí.

Při přehnané péči a nedostatečné socializaci naopak hrozí, že se z veselého kamaráda stane bojácné a uštěkané zvíře. S bišonkem se to prostě musí umět, aby jeho povaha neutrpěla, ale naopak mohla plně zazářit.

Jezevčík

Velká osobnost v malém těle, to přesně vystihuje jezevčíka, stále jedno z nejoblíbenějších plemen u nás. S tímto temperamentním a veselým parťákem se nudit nebudete. Přes drobný vzrůst to rozhodně není gaučák, ale odolný lovec s pořádnou výdrží. Vyniká vysokou inteligencí, která se ovšem někdy může překlápět až ve vychytralost, kdy nikoliv pán se svým jezevčíkem, ale jezevčík se svým pánem dokáže pořádně cvičit.

Důsledná výchova s nastavením hranic a socializace, které bychom si spojovali spíš s mnohem většími plemeny, jsou proto u jezevčíka nutné. Při jejich absenci se mohou projevovat i horší stránky jezevčíkovy povahy, jako je například agresivita. Není náhoda, že právě jezevčíci vedou žebříčky psů, kteří nejčastěji pokoušou člověka.

Holandský ovčák

Tento středně velký pes vyšlechtěný v Nizozemsku vyniká svou všestranností. Díky své inteligenci, poslušnosti, pracovitosti a ostražitosti je výborným služebním, záchranářským, pasteveckým i hlídacím psem. Se svou oddanou povahou dokáže být i výborným, byť náročným společníkem.

Potřebuje opravdu hodně mentální i fyzické aktivity, takže mu skvěle vyhovují třeba psí sporty. Přes svůj vzhled ostříleného hocha ale disponuje velmi citlivou povahou, která způsobuje, že například změna majitele je u něj velký problém. Nesnáší dril a hrubé zacházení, které z něj snadno udělají extrémně bázlivé zvíře. Tento šikovný a chytrý pes prostě ke své mentální prosperitě potřebuje pozitivní a klidný přístup.

Zdroje: vse-pro-zviratka.cz/irsky-setr, vse-pro-zviratka.cz/brabantik

vse-pro-zviratka.cz/holandsky-ovcak, vse-pro-zviratka.cz/bisonek

vse-pro-zviratka.cz/jezevcik