Atlas ptáků: stehlík obecný, hýl obecný a hýl rudý
17. 3. 2016

Atlas ptáků: stehlík obecný, hýl obecný a hýl rudý

Hýli patří mezi naše nejpestřejší pěvce, a stehlík je přímo jako z omalovánek. Můžete je přilákat i na zahradu - rádi vyzobávají bodláky, včetně okrasných.

Řád: pěvci (Passeriformes), čeleď: pěnkavovití (Fringillidae)

Stehlík obecný (Carduelis carduelis)

Žije v sadech a parcích, vyhledává teplé stráně a pole s plevelem. Je 13 cm dlouhý. Pestré jsou i samičky, jen mají menší červenou masku. Část stehlíků u nás zimuje, část táhne na jih Evropy. Již v únoru samečci cvrlikají, zimní hejnka se zjara rozpadají na páry.
Potrava: Živí se semeny dřevin i bylin, nejraději bodláků (i okrasných na zahradě), která vytahuje šikovným zobáčkem.
Hnízdění: Hnízdo samička splétá ze stébel, lišejníků, mechů i pavučin. Je ukryté vysoko v korunách stromů. V květnu a červnu snáší 5–6 vajec, rodiče odchovají až dvě snůšky. Mláďata krmí hmyzem a natrávenými semínky z volete.

Stehlík obecný (Carduelis carduelis)

Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula)

Je stálý a vzácně přilétá na krmítko. Svědčí mu pestrá krajina s loukami, křovisky, remízky a lesíky. Samičky mají bříško šedohnědé, mladým ptákům chybí černá čepička. Tvoří páry na celý život.
Potrava: Má sice silný zobák, typický pro semenožravé ptáky, ale vedle semen rád oždibuje pupeny, výhonky, bobule, poupata a květy. Pochoutkou jsou pro něj pampelišky i drobní bezobratlí.
Hnízdění: Hnízdo hýli splétají ve větvích stromů či v keřích z větviček, vystelou je mechem a trávou a mezi dubnem a červnem v něm vychovají pětičlennou snůšku. Mladí zůstávají s rodiči až do příštího jara.

Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula)

Hýl rudý (Carpodacus erythrinus)

Dříve Českem pouze protahoval do Asie, nyní vzácně hnízdí v pohraničních horách, výjimečně i ve vnitrozemí. Zdržuje se na vlhčích nížinných i vysokohorských loukách, v lužních lesích, na zarostlých březích vod. Je stejně jako hýl obecný 15 cm dlouhý, s 26 cm v rozpětí. Samičce chybí červené zbarvení, břicho má světlé.
Potrava: Na keřích i na zemi hledá semena, výhonky, pupeny a hmyz.
Hnízdění: V nízkých a hustých keřích si splétá miskovité hnízdo z trávy. Samička snáší 4–5 vajíček nejvýše dvakrát, mezi květnem a červnem. Jarní zpěv samečků zní v našich krajích exoticky, podobá se zpěvu žluvy hajní.

Hýl rudý (Carpodacus erythrinus)

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: šestmínusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

Lunární kalendář

Řez ovocných dřevin - jak a kdy prořezávat

Orchideje - Jak úspěšně pěstovat doma i venku

Bylinková zahrádka - vypěstujte si koření nebo lék

Domácí chléb - od přípravy kvásku po chlebový dort

Pergoly - inspirace, postupy a fotogalerie

Grilování - recepty, tipy a triky na letní grilování

Eknihy - ke stažení zdarma o zahradě a domově

Recepty na vánoční cukroví - to nejlepší cukroví podle našich receptů

Portál provozuje Tarsago | © 2016 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS