Rozdíl mezi jednotlivými plemeny koček je co do povahy možná ještě větší, nežli je tomu u psů. Některé proto vůbec neodpovídají obecné představě o nezávislé kočce, která se na rozdíl od psa nejraději povaluje na peci. Jedná se především o kočky orientální, aktivní, zvídavé a velmi společenské kamarádky. Svou povahou i vzhledem vyniká především kočka, siamská, která je pro své vlastnosti nazývána psem mezi kočkami. Ze všech orientálních plemen však také vyžaduje nejvíce času a pozornosti, aby byla spokojená.

Orientální kráska, která miluje společnost

Siamská kočka by měla být doma o samotě co nejméně. Osamocením trpí mnohem více, než jakékoli jiné, samostatnější plemeno koček.

Siamské kočky jsou inteligentní, temperamentní a velmi společenské. Pokud si jich dostatečně nevšímáte, dají vám svou nelibost najevo, často pěkně hlasitě. Poměrně hlasité mluvení k nim totiž patří stejně neodlučně, jako zářivě modré oči.

Siamka si svého člověka často oblíbí téměř stejně, jako pes svého pána a upne se k němu. Potřebuje jeho společnost a pozornost, miluje nejrůznější hry včetně aportu, který se bez problémů naučí. Některé siamky mají dokonce rády i venčení na vodítku.

Dávný původ plemene

Do Velké Británie byla exotická siamská kočka přivezena v roce 1880. V Thajské Knize básní o kočce byla však vyobrazena již kolem čtrnáctého století a je možné, že na území dnešního Thajska byly tyto krásné kočky chovány již dlouho předtím.

Kočičí půvab a elegance

Siamské kočky svým nezaměnitelným vzhledem upoutají každého. Mají elegantní, štíhlé a pružné tělo na dlouhých nohou.

Na krátké, hladké bělavé srsti vynikají takzvané odznaky, zabarvený obličej, uši, tlapky a ocas – tedy všechny konce těla. Tyto odznaky mohou být tmavohnědé, modré, čokoládové i ve světlé lila barvě, kdy kočka působí celá jako téměř bílá. Dále se vyskytují v řadě dalších kombinací a variet.

  • Krátká srst siamek nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Stačí ji jednou týdně vykartáčovat.
  • Siamky jsou přirozeně štíhlé. Potřebují kvalitní stravu s dostatečným množstvím bílkovin.

Koťátka siamek se rodí téměř bílá a znaky se vybarvují až postupně.

Hlava siamek je úzká a rysy působí jemně a ušlechtile. Jako magnet působí šikmo posazené, mandlové oči barvy safíru. Čím tmavší je jejich modrá barva, tím lépe.

Dříve se často vyskytovala vada zraku v podobě šilhání – dnes jsou šilhavé kočky z chovu vyřazovány. Čumáček je růžový, zrovna tak jako polštářky na malých tlapkách.