Autor

Kamila Procházková

Gołąbki, golubky, golubce, holubky - co země, to jiný název.

Gołąbki - tradiční závitky z bílého zelí plněné mletým masem

Gołąbki, golubky, golubce, holubky... tohle  jídlo můžeme najít pod řadou názvů v různých státech. V Polsku, na Ukrajině, v Rusku, na Slovensku, v Rumunsku a i v dalších sousedících zemích. A jak se lehce liší názvy podle země, kde se vaří, tak se lehce liší i receptury. Základ však zůstává vždy stejný – závitky ze zelných či kapustových listů, plněné mletým masem.
V Austrálii je lamington tak slavný, že má 21. července svůj národní den.

Lamington – slavný australský dezert s kokosem a čokoládou

Lamington je slavný australský dezert, pečený obvykle ve formě kostiček. Připravit jej můžeme i v podobě klasického kulatého dortu. Základ tvoří piškotové či třené těsto, které je ze všech stran pokryté čokoládovou omáčkou a obalené v kokosu. Čokoládová omáčka částečně nasákne do povrchu těsta a dá tak tomuto dezertu jeho typickou texturu.