Časopisy

Výběr filtru
Receptář 2/2018

Receptář 2/2018

Ačkoli jsou venku znát již první záchvěvy jara, příroda kolem nás se ještě stále oddává zimnímu spánku. Jednou z rostlin, kterou však nezdolá ani mráz, je vřes (10-12), který svým pěstitelům dokáže nabídnout mnohem víc, než jen potěchu oka.

Začalo ideální období pro první výsevy. V novém díle Zahrádkářova roku (14-15) se dozvíte, co pro své rostliny můžete udělat v únoru, abyste se co nejdříve mohli radovat z úrody. V domácích podmínkách lze vypěstovat dokonce i tak exotickou plodinu, jako je granátové jablko (22-23). Chybí vám sluncem vyhřátá zelenina ze záhonku? Kadeřávek, růžičková kapusta a pór (32) jsou jedny z plodin, jejichž čerstvost si můžeme vychutnávat i teď.

Ti, kteří touží po jarním koberci plným červených květů, jistě uvítají několik rad pro setí máku (34-35). Pozornost si jistě zaslouží také cibuloviny (38-39), které vám při správné péči zajistí pestrobarevné potěšení až do letních měsíců. Zahrádkářská abeceda (40-42) zase usnadní práci všem, kdo tápou při pročítání odborných knih nebo návodů na obalech semínek.

Na sezónu je nutné řádně připravit i zahradní benzinovou techniku (52-53). A když jsme u nářadí, pokud vybíráte nový akušroubovák či akuvrtačku (60-64), jejich srovnání by vám mohlo přijít vhod.

Tvořivé romantické duše zase mohou ocenit návod k výrobě svícnu ve tvaru lotosového květu (68) nebo si mohou ušít plstěného medvídka se srdcem (69). Také jsme od našich čtenářů nasbírali ty nejlepší recepty z jáhel a pohanky (73-77), kterými můžete potěšit své chuťové buňky.

A pokud chcete udělat radost i ptáčkům vracejícím se k nám z teplých krajů, stále máte možnost vytvořit jim nový domov a vyrobit ptačí budku (90-91). 

Více...

Receptář 1/2018

Receptář 1/2018

Na barvami poseté záhony si ještě sice chvíli počkáme, ale velkolepé květy můžeme obdivovat i v teple našeho domova. Poradíme vám, jak nejlépe pečovat o orchideje  (10-11). Okrasné rostliny však nejsou tím jediným, co nám během zimních měsíců může dělat za oknem radost. Ženšen, pupečník či citronela (12-14) patří k léčivkám, které můžeme vypěstovat i v domácích podmínkách.  

Novinkou letošního, již 29. ročníku časopisu Receptář, je přehledná tabulka ošetřování rostlin. Snadno z ní zjistíte, jak aktuálně pečovat o některou z 60 nejčastěji pěstovaných květin či plodin (16-17).

Ne všechny venkovní rostliny se v mrazivých měsících oddávají spánku. Které zimní květiny nám ukazují svou sílu ještě dlouho před příchodem jara (30-31)? Začátek roku je také ideálním časem pro přípravu na sezónu a plánování výsadeb a výsevů (36).

Rádi byste snížili množství svého odpadu a získali tím kvalitní hnojivo? Ke kompostování v domácích podmínkách ani nepotřebujete zahradu (38-39). Sníh nám v zimních měsících dá pěkně zabrat. Jak si usnadnit práci s jeho odklízením (50-52)?

Nejen růže najdete ve šlechtických erbech. Jak květiny ovlivňují historii a které patří k oblíbeným heraldickým symbolům (46-47)?

Láká vás vůně čerstvého chleba a zvažujete nákup domácí pekárny? Vykoušeli jsme za vás deset modelů od různých výrobců a byli jsme příjemně překvapeni (56-61).

Luštěniny jsou skvělým rostlinným zdrojem kvalitních bílkovin a snadno dostupnou lokální surovinou, která nás výborně zasytí. Naši čtenáři se s námi podělili o své nejlepší kulinářské recepty (62-65). Petr Stupka vybral recepty na vydatné polévky, které v chladnějších dnech zaručeně zahřejí (66-68).

Tvořivé povahy si mohou dlouhé temné večery prozářit výrobou papírové lucerny (74) a ojíněného věnce (75).

Přílišná konzumace soli našemu zdraví nikterak neprospívá. Čím ji v pokrmech nahradit (81)? Poradíme také, jak připravovat a kombinovat bylinky, ovoce či koření, abychom si z nich mohli vychutnat ty nejlepší nápoje, které nás zahřejí i nabijí vitamíny (82-83).

Více...

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS