Časopisy

Výběr filtru
Receptář 8/2018

Receptář 8/2018

Srpnové číslo Receptáře přináší sto stránek plných rad a inspirace nejen pro pěstování, ale také pro zpracování plodů léta.

Teplé a suché počasí letošního léta dává rostlinám mimořádně zabrat. Pokud nemáte možnost pravidelně zalévat, vysaďte osvědčené suchomilné trvalky (10-12). Pohádkovou atmosféru ve stinném koutě zahrady pomohou vytvořit kapradiny (48-49). K nejoblíbenějším truhlíkovým květinám patří pelargonie. Právě nyní je můžete na množit z rostliných řízků (34-35).

Sušit nemusíte pouze ovoce, ale i zeleninu (62-63). K snadno dostupným darům pozdního léta patří bobule bezu černého. Jak bezinky nejlépe sklízet a co z nich připravit (20-21)? Seriál o semenaření poradí, jak získat kvalitní osivo máku pro přiští rok (30-31).

Vše, co byste měli vědět o zeleném hnojení: proč je užitečné, jaké druhy vybrat a jak ho vysévat (40-41)? Trávník nezakládáme každý den. Co neopomenout, aby vaše snažení dospělo do kýženého konce (46-47)?

K létu v kuchyni patří ovoce. Šéfkuchař Petr Stupka nabízí směs nápadů a návodů, jak čerstvé ovoce proměníte v kulinářský z zároveň zdravý poklad (64-67). Čtenářský receptům na téma recepty ze zvěřiny vévodí králík a zajíc (68-71). Léto je časem milých setkání s přáteli. Zahradní pohoštění v námořnickém stylu zpestří loďky z papíru a ubrousků (74-75).

K obávaným nemocem vyššího věku patří Alzheimerova choroba. O její příznaky byste se měli zajímat v dostatečné předstihu (79-81).

Více...

Receptář 7/2018

Receptář 7/2018

Druhá polovina roku se k nám vplížila téměř nepozorovaně a s ní příchází i červencové číslo Receptáře s řadou tipů, nápadů a rad, ze kterých můžete načerpat inspiraci v nadcházejících horkých dnech. 

Léto je v plném proudu a nedostatek vláhy sužuje nejen nás, ale především naše rostliny. Dozvíte se, jak v tomto období pečovat o rostliny v nádobách (24-25). 

Trvalky patří mezi relativně nenáročné rostliny. Přeci bychom však měli být obezřetní a věnovat pozornost jejich možným chorobám a škůdcům (32).

Nadechněte se a nasajte kouzlo Dalmácie (38-39). Mezi místní tradiční středomořské plodiny patří například olivy či fíky. Tamnější zahrádkáří prozradili, jak vypěstovat ta nejlepší rajčata nebo levanduli.

Druhů bylinek (40-42) je nepřeberné množství. Vybrali jsme alespoň ty nejzásadnější z nich a poradíme vám, jaké je jejich využití při rozličných zdravotních obtížích. 

Pokud si chcete zkrášlit své obydlí kvítím i v chladnějších měsících, je třeba myslet dopředu a využít toho, že zahrada je právě teď v plném rozpuku. To je totiž ideální čas na sběr slaměnek (44-45).

Nejen oblečení podléhá módě. Pokud chcete do svého zeleného království vnést trochu svěžího větru, inspirovat se můžete nejnovějšími trendy v zahradní tvorbě (46-48).

Česká kuchyně může být v letních měsících poněkud těžká. Pokud se zrovna nechystáte do orientu nebo si chcete své čekání na cestu zkrátit, určitě si přijdete na své s recepty z exotických krajin (62-64). Touhu po osvěžení pak jistě ukojí nápady na chutné letní saláty (66-71).

Více...

Receptář 6/2018

Receptář 6/2018

Ačkoli se může leckomu zdát, že zima letos přeskočila jaro a ocitli jsme se rovnou v létě, to astronomické léto nám začíná právě teď v červnu. Nastává čas grilování, rebarborových koláčů a jahodových sklizní. Postupně v zahradách začínají rozkvétat keře královny všech květin a v aktuálním čísle časopisu Receptář se dozvíte, jak o růže pečovat (10-12). 

Obdivujete zahrady poseté fialovými květy, ale levanduli se u vás moc nedaří nebo snad chcete vyzkoušet něco nového? Co zkrášlit záhony šantou (32-33)? Nádherně se bude vyjímat právě v kombinaci s růžovými keři.

Na čerstvé saláty (34-35) se těšíme celé dlouhé chladné měsíce. Teď nastává jejich sezóna a milovníci křupavých zelených lístků se dozví,  jak jej správně pěstovat a vybírat na osivo.

Čím kvalitnější hnojivo, tím lepší úroda. Organické hnojivo (36-37) připravené svépomocí skoro nic nestojí a vaše půda i rostliny budou vděčné. 

Červen je ideální čas pro výsev dvouletek (38-39). Představíme si jak ty běžné, tak méně tradiční květiny, které nám vykvetou příští rok na jaře. A při důmyslné výsadbě trvalek (40-43) si budeme moci vychutnávat pestrost zahrady až do podzimu. 

Koupací jezírko (48-50) je narozdíl od obyčejného bazénu potěšením nejen pro nás, ale i pro řadu rostlin a okolní prostředí. V novém Receptáři najdete několik zajímavých tipů k jeho založení.

Chystáte se grilovací sezónu přivítat se vší parádou a zvažujete koupi nového grilu? Vyzkoušeli jsme devět elektrických grilů (56-60), které můžete využít v jakémkoli ročním období. Milovníci grilování také jistě ocení řadu grilovacích tipů (66-68) od kuchaře Petra Stupky. Inspirovat se můžete i čtenářskými recepty z pórku, chřestu a cibule (72-75).

Více...

Receptář 5/2018

Receptář 5/2018

Stromy jsou už v plném rozkvětu, příroda probuzená do celé své krásy a ti, kteří nezaháleli, se brzy budou moci radovat z první skleníkové úrody rané zeleniny. A květen je i ideálním časem na vysévání letniček (10-11), které potěší naše oko i chutě. 

Pokud uvažujete o živém plotu či keřové výsadbě, výbornou službu prokáže dřišťál (22-23), který patří k velmi oblíbeným dřevinám. 

Seznámíme vás s údajně nejvýtečnějším ovocem na světě, čerimojou (32-33). Milovníci okurek (34-35) zas jistě ocení pár dobrých rad k pěstování těch nejkrásnějších a nejchutnějších plodů.

Jelikož letos slavíme 100 let od vzniku Československa, bude zajímavé si připomenout, jak vypadala floristika za první republiky (38-39).

Herbicidy škodí našemu zdraví i přírodě. Se správnými nástroji a postupy se plevele (42-44) můžeme zbavit i bez zbytečné chemie. 

Květen je mimo jiné známý jako měsíc lásky. Svým blízkým uděláte radost vlastnoručně vyrobeným rámečkem (64) nebo palačinkami (68-71) na sladký i slaný způsob. Milovníky masa zas potěšíte originálním receptem z kuřete (72-74)

Superpotraviny (82-83) obsahují vysoké množství důležitých živin. Dozvíte se, jaké by neměly na vaší zahradě chybět. A jelikož začíná sezóna bylinek (84-85), seznámíme vás s těmi v našich končinách nejoblíbenějšími.

Více...

Receptář 4/2018

Receptář 4/2018

Jaro už je v plném proudu a ruku v ruce s ním přichází období prvních zahradnických prací, kterých je po zimě opravdu požehnaně. Na oživlou přírodu kolem nás je radost pohledět. Duben je ideálním časem k zasazení růží (18-19), abyste se ještě letos mohli těšit z jejich krásných květů a omamné vůně. 

Dozvíte se, z jakých odrůd ředkviček, salátů a okurek (20-21) můžete sklízet bohatou úrodu po celý rok a jak pěstovat keříčková rajčata (22-23). Také si ukážeme nejčastější chyby při výsadbě (28) .

Pokud na jaře vysejeme letničky (34-35), budou nám dělat radost až do podzimu. O pozornost se v nadcházejících měsících hlásí i skalky (36-37) a my vám poradíme, jak o ně co nejlépe pečovat. Chystáte se svou zahrádku obohatit o okrasné keře (42-43)? V novém čísle Receptáře najdete několik tipů na jejich výsadbu.

Jaro je obdobím výhonků, lupení a dalších zelených pokladů (58-60), které mají až zázračné účinky na naše zdraví. Spoustu z nich si můžeme nasbírat i sami. Na své si přijdou milovnící sýrů a mohou si pochutnat na některém ze sýrových receptů (61-63) od našich čtenářů.

 

Více...

Receptář 3/2018

Receptář 3/2018

Jaro nám dává svou blížící se nadvládu velmi zřetelně najevo. Nejen sněženky symbolizují jeho příchod. Jednou z prvních jarních květin, kterou můžeme v přírodě spatřit, je sasanka (10-12). Poradíme, jaké zvolit jarní keře (22-23), aby zahrada kvetla co nejdelší čas.

Nemůžete se dočkat úrody křehkých salátů a bylinek? Zkraťe si čekání výstavbou pařeniště (34-36), ve kterém si můžete na příští sezónu předpěstovat i zelí (42-43). Poradíme vám, co dělat, aby se na vaší zahrádce dařilo jahodám (44-45). Chcete své záhonky obohatit o něco netradičního? Vyzkoušejte některou z novinek mezi zeleninami (46-48). Na své si jistě přijdou i obdivovatelé bonsají (50-51). 

Včely, čmeláci a motýli jsou skvělými pomocníky ve všech rozkvetlých zahradách. Víte, jak opylovače přilákat (54-56)? 

Vyzkoušeli jsme horkovzdušné fritézy (60-61). Ocení je hlavně milovníci hranolků, kteří hledají zdravější alternativu. 

V březnovém Receptáři jsme nemohli vynechat ani blížící se Velikonoce.  Jistě přijdou k chuti nápady pro velikonoční tabuli (68-72) či recepty na pokrmy z vajec (74-77). Tvořivé ruce můžete zaměstnat výrobou kaktusových vajec či velikonočních hnízd (65-66).

Více...

Receptář 2/2018

Receptář 2/2018

Ačkoli jsou venku znát již první záchvěvy jara, příroda kolem nás se ještě stále oddává zimnímu spánku. Jednou z rostlin, kterou však nezdolá ani mráz, je vřes (10-12), který svým pěstitelům dokáže nabídnout mnohem víc, než jen potěchu oka.

Začalo ideální období pro první výsevy. V novém díle Zahrádkářova roku (14-15) se dozvíte, co pro své rostliny můžete udělat v únoru, abyste se co nejdříve mohli radovat z úrody. V domácích podmínkách lze vypěstovat dokonce i tak exotickou plodinu, jako je granátové jablko (22-23). Chybí vám sluncem vyhřátá zelenina ze záhonku? Kadeřávek, růžičková kapusta a pór (32) jsou jedny z plodin, jejichž čerstvost si můžeme vychutnávat i teď.

Ti, kteří touží po jarním koberci plným červených květů, jistě uvítají několik rad pro setí máku (34-35). Pozornost si jistě zaslouží také cibuloviny (38-39), které vám při správné péči zajistí pestrobarevné potěšení až do letních měsíců. Zahrádkářská abeceda (40-42) zase usnadní práci všem, kdo tápou při pročítání odborných knih nebo návodů na obalech semínek.

Na sezónu je nutné řádně připravit i zahradní benzinovou techniku (52-53). A když jsme u nářadí, pokud vybíráte nový akušroubovák či akuvrtačku (60-64), jejich srovnání by vám mohlo přijít vhod.

Tvořivé romantické duše zase mohou ocenit návod k výrobě svícnu ve tvaru lotosového květu (68) nebo si mohou ušít plstěného medvídka se srdcem (69). Také jsme od našich čtenářů nasbírali ty nejlepší recepty z jáhel a pohanky (73-77), kterými můžete potěšit své chuťové buňky.

A pokud chcete udělat radost i ptáčkům vracejícím se k nám z teplých krajů, stále máte možnost vytvořit jim nový domov a vyrobit ptačí budku (90-91). 

Více...

Receptář 1/2018

Receptář 1/2018

Na barvami poseté záhony si ještě sice chvíli počkáme, ale velkolepé květy můžeme obdivovat i v teple našeho domova. Poradíme vám, jak nejlépe pečovat o orchideje  (10-11). Okrasné rostliny však nejsou tím jediným, co nám během zimních měsíců může dělat za oknem radost. Ženšen, pupečník či citronela (12-14) patří k léčivkám, které můžeme vypěstovat i v domácích podmínkách.  

Novinkou letošního, již 29. ročníku časopisu Receptář, je přehledná tabulka ošetřování rostlin. Snadno z ní zjistíte, jak aktuálně pečovat o některou z 60 nejčastěji pěstovaných květin či plodin (16-17).

Ne všechny venkovní rostliny se v mrazivých měsících oddávají spánku. Které zimní květiny nám ukazují svou sílu ještě dlouho před příchodem jara (30-31)? Začátek roku je také ideálním časem pro přípravu na sezónu a plánování výsadeb a výsevů (36).

Rádi byste snížili množství svého odpadu a získali tím kvalitní hnojivo? Ke kompostování v domácích podmínkách ani nepotřebujete zahradu (38-39). Sníh nám v zimních měsících dá pěkně zabrat. Jak si usnadnit práci s jeho odklízením (50-52)?

Nejen růže najdete ve šlechtických erbech. Jak květiny ovlivňují historii a které patří k oblíbeným heraldickým symbolům (46-47)?

Láká vás vůně čerstvého chleba a zvažujete nákup domácí pekárny? Vykoušeli jsme za vás deset modelů od různých výrobců a byli jsme příjemně překvapeni (56-61).

Luštěniny jsou skvělým rostlinným zdrojem kvalitních bílkovin a snadno dostupnou lokální surovinou, která nás výborně zasytí. Naši čtenáři se s námi podělili o své nejlepší kulinářské recepty (62-65). Petr Stupka vybral recepty na vydatné polévky, které v chladnějších dnech zaručeně zahřejí (66-68).

Tvořivé povahy si mohou dlouhé temné večery prozářit výrobou papírové lucerny (74) a ojíněného věnce (75).

Přílišná konzumace soli našemu zdraví nikterak neprospívá. Čím ji v pokrmech nahradit (81)? Poradíme také, jak připravovat a kombinovat bylinky, ovoce či koření, abychom si z nich mohli vychutnat ty nejlepší nápoje, které nás zahřejí i nabijí vitamíny (82-83).

Více...

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS