Receptář 2/2018

Receptář 2/2018

Ačkoli jsou venku znát již první záchvěvy jara, příroda kolem nás se ještě stále oddává zimnímu spánku. Jednou z rostlin, kterou však nezdolá ani mráz, je vřes (10-12), který svým pěstitelům dokáže nabídnout mnohem víc, než jen potěchu oka.

Začalo ideální období pro první výsevy. V novém díle Zahrádkářova roku (14-15) se dozvíte, co pro své rostliny můžete udělat v únoru, abyste se co nejdříve mohli radovat z úrody. V domácích podmínkách lze vypěstovat dokonce i tak exotickou plodinu, jako je granátové jablko (22-23). Chybí vám sluncem vyhřátá zelenina ze záhonku? Kadeřávek, růžičková kapusta a pór (32) jsou jedny z plodin, jejichž čerstvost si můžeme vychutnávat i teď.

Ti, kteří touží po jarním koberci plným červených květů, jistě uvítají několik rad pro setí máku (34-35). Pozornost si jistě zaslouží také cibuloviny (38-39), které vám při správné péči zajistí pestrobarevné potěšení až do letních měsíců. Zahrádkářská abeceda (40-42) zase usnadní práci všem, kdo tápou při pročítání odborných knih nebo návodů na obalech semínek.

Na sezónu je nutné řádně připravit i zahradní benzinovou techniku (52-53). A když jsme u nářadí, pokud vybíráte nový akušroubovák či akuvrtačku (60-64), jejich srovnání by vám mohlo přijít vhod.

Tvořivé romantické duše zase mohou ocenit návod k výrobě svícnu ve tvaru lotosového květu (68) nebo si mohou ušít plstěného medvídka se srdcem (69). Také jsme od našich čtenářů nasbírali ty nejlepší recepty z jáhel a pohanky (73-77), kterými můžete potěšit své chuťové buňky.

A pokud chcete udělat radost i ptáčkům vracejícím se k nám z teplých krajů, stále máte možnost vytvořit jim nový domov a vyrobit ptačí budku (90-91). 

 

Receptář 2 / 2018 obsah

Receptář 2 / 2018 - titulní strana

   
Na návštěvě u Milana Drobného Umím smaženici bez hub 6–8
   
Pro krásu i užitek (vřesy a vřesovce) 10–11
Rostlina měsíce (tenura) 13
Ošetřování rostlin 14–15
Práce v únoru 16–18
Listy růží žloutnou, Jak na šarku švestky, Spála rostlin (Jan Kopřiva) 19
Katalog rostlin 20–21
Ovoce, které inspiruje (granátové jablko) 22–23
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 24–26
Tipy a osvědčené rady 28–29
Svilušky a třásněnky, Péče o maliník (Josef Gall), Pěstování juky (Vlastimil Šindelář) 30–31
Ze zimního záhonu rovnou do kuchyně 32
Sejeme mák (semenaření) 34–35
Nejvoňavější květina (konvalinka) 36–37
Předjaří ohlašují cibuloviny 38–39
Jaro klepe na dveře 40–42
Pěstujeme kvalitní sadbu 44–45
Bylinky v nádobách (nebo v pytli) 46–47
Než rozkvetou (magnólie, ibišky) 48–49
Krása starých oranžerií 50–51
Benzinoví pomocníci před sezonou 52–53
 Bez kabelů, dřiny a hluku 54–55
   
Mejdan v koupelně 56–58
Potřebujeme povolení i na bazén? (právní poradna) 59
K práci vždy připraveny (vyzkoušeli jsme akušroubováky a vrtačky) 60–64
   
Čemeřice do věnce 65
Srdce z papírových kapesníčků 66
Vločka z korálků 67
Romantické svícny 68
Valentýnský medvídek 69
   
Jeho veličenstvo bůček (recepty Petra Stupky) 70–72
Jáhly a pohanka (recepty čtenářů) 73–77
   
Poradna Valdemara Grešíka, Horoskop 78–79
Pohanka (superbylina) 80
Jak léčí dřevokazná houba 81
Podivuhodný příběh brambor 82
   
Použitý olej do kanalizace nepatří 84
Způsob, jak si psi vybírají oblíbenou osobu 85
   
Bažant s dlouhou trofejí 86
Když kočka cítí jaro 87
Za krásou alpských velikánů (cestování) 88–89
Je čas vyrábět budky 90–91
Kdo vynalezl šroub? 92–93
Český papoušek (sojka) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97
   

Předplaťte si Receptář

Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS