Receptář 8/2018

Receptář 8/2018

Srpnové číslo Receptáře přináší sto stránek plných rad a inspirace nejen pro pěstování, ale také pro zpracování plodů léta.

Teplé a suché počasí letošního léta dává rostlinám mimořádně zabrat. Pokud nemáte možnost pravidelně zalévat, vysaďte osvědčené suchomilné trvalky (10-12). Pohádkovou atmosféru ve stinném koutě zahrady pomohou vytvořit kapradiny (48-49). K nejoblíbenějším truhlíkovým květinám patří pelargonie. Právě nyní je můžete na množit z rostliných řízků (34-35).

Sušit nemusíte pouze ovoce, ale i zeleninu (62-63). K snadno dostupným darům pozdního léta patří bobule bezu černého. Jak bezinky nejlépe sklízet a co z nich připravit (20-21)? Seriál o semenaření poradí, jak získat kvalitní osivo máku pro přiští rok (30-31).

Vše, co byste měli vědět o zeleném hnojení: proč je užitečné, jaké druhy vybrat a jak ho vysévat (40-41)? Trávník nezakládáme každý den. Co neopomenout, aby vaše snažení dospělo do kýženého konce (46-47)?

K létu v kuchyni patří ovoce. Šéfkuchař Petr Stupka nabízí směs nápadů a návodů, jak čerstvé ovoce proměníte v kulinářský z zároveň zdravý poklad (64-67). Čtenářský receptům na téma recepty ze zvěřiny vévodí králík a zajíc (68-71). Léto je časem milých setkání s přáteli. Zahradní pohoštění v námořnickém stylu zpestří loďky z papíru a ubrousků (74-75).

K obávaným nemocem vyššího věku patří Alzheimerova choroba. O její příznaky byste se měli zajímat v dostatečné předstihu (79-81).

Receptář 2018 / 8 - obsah

Receptář 2018 / 8 - titulní strana

 

   
Na návštěvě u Světlany Nálepkové Na zahrádce mám hlavně koření 6–9
ZAHRADA  
Suchomilné trvalky 10–12
Rostlina měsíce (slunečnice) 13
Ošetřování rostlin 14–15
Práce v srpnu 16–18
Rez vejmutovka, Mšice na paprikách, Sprchávání a hráškovatění (Jan Kopřiva) 19
Zázračný bez 20–21
Světem rostlin s Václavem Větvičkou 22–24
Tipy a osvědčené rady (Ludmila Dušková) 26–27
Grafióza jilmů, Problém s jabloní, Suchá skvrnitost (Jan Gall), Tomel japonský – kaki (Vlastimil Šindelář) 28–29
Vyklepáváme makovice (semenaření) 30–31
Zimolezka půvabná? 32
Množení pelargonií 34–35
Konec letnění 36
Hodní, nebo zlí? (škůdci) 37
Ať se jim daří i v nádobách 38–39
Čas zeleného hnojení 40–41
Pečujeme o stromy a keře 42–44
Zakládáme trávník 46–47
Kapradiny do stínu 48–49
Trpaslíci i velikáni (banánovníky) 50–51
Účelné i hezké na pohled (konstrukce) 52 a 54
DOMOV  
Futuristicky i jen tak (bydlení) 56–58
Zdědili jsme družstevní byt, co dál? (právní poradna) 59
Sušíme hortenzie, Grilovací desatero (iReceptar.cz) 60–61
DOBROU CHUŤ  
Jak sušit čerstvou zeleninu 62–63
Chvála léta aneb ovocná inspirace (recepty Petra Stupky) 64–67
Králík a zajíc (recepty čtenářů) 68–71
Ocet netradičně (zavařování) 72
PRO ŠIKOVNÉ RUCE  
Loď ahój! 74
Lodička – miska na dobroty, Ubrousky – plachty 75
ZDRAVÍ  
Poradna Valdemara Grešíka a bylinky, Horoskop 76–78
Když paměť vynechává (Alzheimerova choroba) 79–81
Sůl nad zlato? (sodík)  82–83
HOBBY  
Pták lásky (papoušek) 84
Náš boxík Arnny 85
Dřevořezání 2018 (fotoreportáž) 86–88
Výstavy a veletrhy 89
Okap, který vydrží (fotopostup) 90–91
Kdo vynalezl PET láhev? 92–93
Drevokocúr (veverka) 94
Křížovka o ceny, sudoku 96–97
   

 

Předplaťte si Receptář

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS