Lékařská astrologie patří mezi jedny z nejstarších oborů astrologie. Jakmile si lidé všimli souvislostí mezi různými událostmi v jejich životě a postavením hvězd, došli k závěru, že hvězdy mají vliv i na jejich zdraví. Zejména pak rozložení planet v horoskopu a jejich momentální postavení. Nejenže to může ovlivnit fyzickou kondici, ale zároveň i zvýšit riziko onemocnění. Na co byste si měli dát pozor právě vy?

Beran (21. 3.-20. 4) - hlava, mozek, obličej

Berani milují nejen výzvy, ale hlavně vzrušení. Přestože se o Beranech říká, že mají tvrdé palice, které je ochrání téměř před vším, nespoléhejte na to. Vaše tempo supermana vám často nedovolí zastavit se a dopřát si potřebný relax, což pak odnese vaše hlava. Dejte si proto pozor na nepříjemné migrény, horečky, bolesti zubů nebo nemoci očí. Fyzický i psychický stres vás může dovést až k mozkové mrtvici. Proto si dejte občas klid, zmírněte své tempo a meditujte. Pokud vás hlava již rozbolí, popíjejte odvar z kopretiny řimbaby nebo třezalky. Na bolest zubů zkuste hřebíčkový zábal. A co s očima? Jezte pravidelně mrkev a odpoutejte se od monitoru počítače, ulevíte jim.

Býk (21. 4. - 21. 5.) – infekce, krk, uši

Býci ze všech znamení zvěrokruhu trpí nejvíce na všelijaké virózy, a proto byste neměli zanedbávat prevenci. Jestliže máte oslabenou imunitu, snadno vás potrápí častá angína. Když jste ve stresu, může se ozvat i štítná žláza. Dejte si pozor na přechody ze zimy do tepla a na pití příliš studených nápojů. Dopřejte si pravidelnou dávku vitamínů v podobě ovoce a zeleniny a otužujte se. Vsaďte i na pravidelný pohyb, stačí třeba každodenní cesta do práce nebo školy.

Blíženci (22. 5. - 21. 6.) - dýchací systém

Přestože se jedná o vzdušné znamení, nejčastěji vám hrozí potíže s dýchacím systémem. Pokud jste oslabeni, může vás sužovat nejen senná alergická rýma, ale také chřipka, kašel, zánět průdušek anebo i zánět svalů. Mnozí z vás mohou mít problémy s astmatem. Dejte si pozor v každém ohledu na nervozitu a negativismus, k nimž míváte sklony, protože byste mohli častěji trpět generalizovanou úzkostnou poruchou, nespavostí či nervovým vyčerpáním. Při astmatu můžete zkusit měsíček lékařský. Směs černého bezu a jitrocele vám zklidní podrážděné dýchací cesty a pomůže vám s vykašláváním. Co je pro vás dobré? Choďte častěji do přírody, kde můžete načerpat nejen energii, ale především se nadýcháte krásně čerstvého vzduchu.

Rak (22. 6. – 22. 7.) – hrudník, žaludek

Častým problémem mnoha Raků je deprese, která souvisí s jejich přehnanou emocionalitou. Pokud vás něco naštvalo, v žádném případě v sobě pocity neduste. Naopak, všechno ze sebe vyhoďte ven, mohli byste mít problémy s trávením. Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku, jezte zdravě a vyváženě. Máte i častější sklony k obezitě oproti jiným znamením. Víte proč? Mnohokrát zajídáte problémy v citové oblasti. Toho se raději vyvarujte. Užívejte vrbku úzkolistou, která odstraňuje pocity psychického napětí, tísně a úzkosti. Doslova přírodním antidepresivem může být směs lípy, vrbky úzkolisté a třezalky. Třezalka sama o sobě navíc vedle zlepšení psychického neklidu léčí i žaludeční vředy a neurózu. Na ty skvěle zabírá i rakytník a výtažky z houby čagy. Vhodná je pravidelná konzumace medu s výtažky rozmarýnu, borůvky a dubu, který pomáhá k udržení rovnováhy celého trávicího systému.

Lev (23. 7. – 23. 8.) – srdce, záda, páteř, krev

Lev se může chlubit poměrně pevným zdravím a chronické choroby u něj nemají téměř žádnou šanci. Hlídejte si však své srdce, které máte v mnohých ohledech křehké a zranitelné. Inklinujete k infarktu, problémům s krevním tlakem a k poruchám srdečního rytmu. Proto kroťte váš hněv a meditujte, aby vaše srdce bylo v pořádku. Vyvarujte se škodlivých cigaret i pití velkého množství alkoholu. Vyzkoušejte cviky na posílení srdce, upravte svůj jídelníček a zbavte se přespříliš soli. Kromě toho jezte pravidelně ryby. Pročistěte své cévy od usazenin pomocí pelargonie. Na podporu funkce kardiovaskulárního systému je vynikající gotu-kola a jinan. Pokud vás souží křečové žíly, sáhněte po třapatce nachové, která je známá také jako echinacea. Pomáhá i omývání nohou v koupeli ze jmelí.

Panna (24. 8. – 22. 9.) – břicho, střeva

Špatné trávení patří mezi nejčastější nemoci podle znamení právě u Panny. Může vás často trápit nadýmání, žaludeční vředy, zácpy nebo bolesti břicha. Mnohokrát bojujete se svou hmotností, ať už velkou, nebo naopak malou. Mnohé Panny se také bojí nemocí, což u nich může vyvolat stresy a následně problémy s nervovou soustavou. Na zklidnění vám bude nápomocná bylinná lázeň z levandule a meduňky. Špatné trávení můžete odbourat úpravu jídelníčku. Jezte libové maso, hodně vlákniny a vyhýbejte se tučným pokrmům. A jak bojovat se stresem? Sportujte! Vaše střeva vyladí řimbaba a pro zlepšení střevní pohyblivosti vsaďte na kotvičník.

Váhy (23. 9. – 23. 10.) – ledviny, nadledvinky, pokožka

Váhy nemají příliš dobrou rovnováhu, což ovlivňuje vaši močovou soustavu. Často se u vás mohou objevit bolestivé problémy s ledvinami nebo také s močovými cestami a měchýřem. Jestli patříte mezi ty, které často trápí bolesti močových cest, dejte si lichořešnici, která vás zbaví bakterií. Prevence proti ledvinovým kamenům je dostatek tekutin, vápníku, hořčíku a omezení soli. Potrápit vás mohou i časté potíže s trávením. Zejména s průjmy, nebo naopak zácpou. Dbejte proto na správný jídelníček. A protože je vaše pokožka velmi citlivá, míváte sklony k dehydrataci.

Štír (24. 10. – 22. 11.) - pohlavní orgány

Štíři by si měli dávat pozor hlavně na nechráněný sex a dobrou hygienu pohlavních orgánů. Ženy často trpí bolestivou menstruací, někdy mohou mít problémy s kvasinkami a výtokem. Muži se mohou potýkat s prostatou nebo v nejhorších případech i s neplodností. Na bolestivou menstruaci mohou ženy vyzkoušet pupalku a izometrické cvičení. Muži trpící na prostatu by měli jíst superpotraviny jako jsou ořechy, ryby, fazole nebo vodní meloun.

Střelec (23. 11. – 21. 12.) – záda, boky, stehna, zrak a nervy

Neklidní a dobrodružně ladění Střelci jsou velmi zranitelní právě díky svému neklidu. Můžete mít často potíže se zrakem a pozor na nervové vypětí, které vám snadno může přivodit nesoustředěnost. Potrápit vás může onemocnění jater a modřiny na mnoha místech. Máte totiž poměrně citlivou kůži. Ovšem největší zdravotní problémy jsou podle hvězd spojeny se zády. Proto se pravidelně věnujte józe, díky které zpevníte vnější i vnitřní svaly, což ocení především vaše páteř. Ideální je třeba pozice lotosového květu, kočky, kobry nebo zajíce. Při pravidelném cvičení sami postupně zjistíte, že bolest zad ustupuje.

Kozoroh (22. 12.– 20. 1.) – kosti, kolena, zuby, kůže, klouby

Kozorozi mívají silné kosti a perfektní držení těla, což je charakteristickým znakem tohoto znamení. V případě, že však nebudete o své kosti dostatečně pečovat, můžete často trpět zlomeninami. Proto pravidelně dodávejte tělu vápník. Nejvýznamnějšími zdroji jsou ryby, mléko, ořechy nebo brokolice. Cvičení i posilování pomáhá kosti zocelovat. Zajděte si občas do posilovny anebo se celkově více hýbejte. Opatrní buďte i na váš chrup a dostatečnou péči věnujte prevenci. Často se u vás objevují i kožní nemoci, nejčastěji ekzémy. Pomůže vám domácí konopná mast.

Vodnář (21. 1.– 20. 2.) – nohy, kotníky, krevní oběh

Vodnáři bývají složití a hloubaví. Důležité jsou pro vás především svaly dolních končetin, protože vám pomáhají, abyste byli vzpřímení. Často vás mohou trápit potíže s kotníky a křečovými žilami. Není u vás výjimkou ani vyšší cholesterol a hladina cukru, což byste si měli pravidelně hlídat. Citlivější můžete být také na žlučník a tlusté střevo. Míváte mnohdy pocit studených nohou? Nezoufejte a udržujte je v teple. A jestliže vás zlobí krevní tlak, můžete jej snížit konzumací brambor a zeleniny, protože jsou bohaté na draslík. Naopak zvýšit jej můžete vitaminem C.

Ryby (21. 2.– 20. 3.) – nervový systém, nohy, mozek, imunita

Ryby jsou citlivé znamení, které velmi pečuje o své zdraví. Ovšem někdy je to těžké, protože i váš imunitní systém mívá sklon k oslabení. Dejte si proto pozor na jakékoliv nervové vypětí a potíže s nohama. Nejčastěji vás mohou trápit problémy s chodidly, kyčlemi a revmatismem. Díky slabší imunitě vás může zaskočit nachlazení, chřipka i zápaly plic. Proti otokům a revmatismu vám báječně pomohou pupeny topolu. Imunitu posilujte nejen pravidelným pohybem a zdravou stravou, ale i dostatkem vitamínů a otužováním.

Zdroje: www.zeny.iprima.cz, www.horoskopy.blesk.cz, www.zena.aktualne.cz