Krteček v malované podobě od Zdeňka Milera vypadá jako nesmírně roztomilý tvor, ale v realitě všedního života je krtek brán trošku jako škodná. Tento skoro nevidomý podivný tvoreček s velkýma rukama dokáže napáchat na záhonech a v zahradě větší či menší škody. Jedinou výhodou je možná fakt, že s jistotou víte, že se jedná o krtka a ne o hryzce, který v porovnání s krtkem páchá na zahradě daleko větší škody. V každém případě si ale nikdy neberte příklad z pána, který hlásá „zničit krtka“ v jednom z dílů v příbězích O krtkovi.

Čím krtek škodí

On toho vlastně krtek moc nedělá, ale komu se chtějí neustále uhrabávat jeho krtiny. Živý se hmyzem, žížalami, červy nebo mravenci, takže si ho nepleťte s hlodavcem, který okusuje kořínky rostlin. Jedná se totiž o hmyzožravce. Na dopadení potravy mu slouží jeho super senzory na vibrace a vynikající čich. Krtek sice poškozuje kořínky rostlin, ale pouze tím, že pod nimi kutá tunely.

Krtek má podzemní komůrky, do kterých si shromažďuje nalovenou potravu. Larvy nebo žížaly trochu kousne, aby se nemohly vzdálit ze „spíže“. V jeho slinách nalezneme toxiny, které ulovenou potravu ochromí. Spíže plní neustále ve dne v noci, protože denně sežere potravu odpovídající až 100% jeho vlastní váhy.

Plašič v podobě PET lahví

Pokud jste z EKO domácnosti, zajděte si pro pár PETek k sousedům. Pokud jste echt EKO domácnost, jsou pro vás plasty naprosto zapovězená věc a plašič si nevytvoříte. Jestli ale pár PET lahve doma najdete, k sestavení jednoduchého plašiče už vám bude stačit připravit jen pár věcí:

  • vteřinové lepidlo, lépe však tavnou pistoli
  • tyč, nejlépe určenou k armování, průměr přibližně 1cm a délka cca 1,5m (ocelová tyčka, roxor)
  • ostrý nůž nebo vysouvací lámací nůž
  • 5 PET lahví
  • permanentní popisovač (lihovka)

Jak na větrník:

  1. Ode dna PETky si odměřte asi 7 centimetrů a tento bod si označte lihovkou. Bodů si po obvodu udělejte raději více, ať si neuříznete šikmou věž v Pise. Takto si dohromady připravte 4 PETky. Všechny PET lahve v daných bodech odřízněte.
  2. Poslední lahev nechte uzavřenou a zespod v ní vytvořte otvor na tyč.
  3. Na té samé PETce si přibližně v půlce vyznačte body, kam nalepíte odříznuté lopatky (dna lahví). Neoznačujte „halabala“, buďte pečliví, aby se větrník točil tak, jak má. Na místa, která jste si předem nachystali, naneste lepidlo a přilepte lopatky tak, aby se do nich mohl opírat vítr.
  4. Tyč zatlučte do země alespoň půl metru! Jinak je vám celá plašička na nic. Nasaďte hotový větrník a dílo je hotovo. Při jeho točení se budou vibrace přenášet po tyči dolů do země a pro krtka by to mělo být velice nepříjemné. Doufáme, že se u vás krtek moc dlouho nezdrží!

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.denik.cz