Vaření marmelád a džemů zažívá svůj slavný návrat. Domácí marmeláda je prostě poklad a kdo má jen trochu možnost nasbírat si vlastní ovoce, využije ho i k přípravě k této sladké ovocné dobroty. Vždyť marmeládu nebo džem můžete podávat nejen s pečivem, báječné jsou i namazané na palačinkách, lívancích, plní se s nimi i koláče nebo kynuté knedlíky. Některé druhy marmelád se podávají i se slanými pokrmy, s nejrůznějšími sýry nebo i s masem.

Bylinkové příchutě

Velkou módou je přidávat do marmelád a džemů i bylinky a zkoušet neustále nové a nové příchutě, například s rozmarýnem, levandulí, meduňkou nebo mátou. Posledně jmenovaná bylinka je i součástí našeho receptu. Rozhodně ho vyzkoušejte!


Višňový džem s mátou

Suroviny:

  • 1000 g višní
  • 1000 g krupicového cukru
  • 1 balení ovocného pektinu
  • 2 hrsti čerstvé máty

Postup:

  • Listy máty omyjte, nechte okapat a pak je nasekejte na menší kousky.
  • Višně omyjte, nechte okapat a poté je vypeckujte. Následně je rozmixujte společně s mátou.
  • Višňovo - mátovou směs přelijte do hrnce, přidejte cukr, pektin a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 3 až 5 minut.
  • Odstavte a ihned naplňte čisté a suché sklenice. Pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

Související články

Zdroje: www.receptyonline.cz, www.kerrydunkley.com