Bohužel nebo bohudík nejsou pozemky vždy rovinaté a při budování bydlení a zahrady je nutné se často vypořádat se svažitým pozemkem. Někdo problém řeší zídkami, ty však mnohdy nevypadají příliš esteticky a nemile překvapí i vaši peněženku. Přitom se nabízí mnohem praktičtější východisko. Tím jsou správně vybrané květiny a keře. Při troše šikovnosti si můžete na své zahradě ve svahu vytvořit nádhernou květinovou oázu. Ukážeme vám, jaké květiny a rostliny volit.

Jak zpevnit svah

Samozřejmě jsou situace, kdy je vybudování zídky ve svahu pohodlnější, ovšem nádherně vzrostlou zahradu nenahradí.

Jak může vypadat zahrada ve svahu a na další užitečné informace se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Máte na pozemku strmý svah a nevíte si s ním rady? Zpevněte jej rostlinami. Nejprve svah pokryjte kokosovými nebo jutovými rohožemi, pak už jen vyberte rostliny, které se vám budou nejvíce zamlouvat.

Tři kategorie rostlin do svahu

Vybírat můžete hned ze tří kategorií rostlin, a to mezi samopnoucími rostlinami, popínavými rostlinami, ale i keři. Samopnoucí rostliny jsou skvělé v tom, že jakmile je zasadíte, nevyžadují žádnou speciální oporu, prostě vzlínají svépomocí. S popínavými rostlinami už je to malinko složitější, ty oporu ke svému růstu potřebují.

Samopnoucí rostliny

Snad neznámější v této kategorii je břečťan popínavý (Hereda helix). Stálezelená rostlina s nezaměnitelným tvarem listů je také známá pro své léčivé účinky v oblasti dýchacích cest. Svědčí mu polostinná místa, kde roste velmi rychle, a pokud mu zajistíte rovný podklad, dokáže růst neohroženě i do výšky.

Neskutečně něžnou kráskou, která by neměla na vaší svažité zahradě je hortenzie řapíkatá (Hydrangea petiolaris). Ta k tomu, aby se na stěnách nebo svazích uchytila na povrchu, využívá kořenů umístěných na stoncích. Miluje slunečné prostředí. Pokud ji umístíte na správné místo, odmění se vám líbeznou drobnou květenou. Oproti hydrangee další vhodná samopnoucí rostlina, brslen Fortunův (Euonymus fortunei), takřka neroste. Naopak svah obohatí nádhernými zelenými lístky s bílým lemováním.

Bez berličky se neobejdou

Krásné jsou na svažitém terénu i popínavé rostliny, u těch ale pamatujte na oporu, bez té se bohužel neobejdou. Za zmínku rozhodně stojí opletka Aubertova (Fallopia aubertii), která se může pochlubit též nádhernou drobnou bílou květenou. Zahrádkáře potěší i rychlostí svého růstu. Pokud jí dopřejte vhodné podmínky, slunečné místo se živnou půdou, bude vám na svahu dělat jen radost.

Nepřehlédnutelnou nádherou je také rostlina s názvem plamének (Clematis). Při pohledu na její barevné květy s ostrými rysy se z krásy tají dech. K sehnání je mnoho druhů této rostliny a skvělý je i fakt, že je prakticky vhodná do každých podmínek.

Nezapomeňte na keře

K pěstování na svahu jsou velmi vhodné i některé keře. Radost svými květy vám rozhodně udělá tavolník (Spiraea). Vhodné místo je pro něj na slunci s částečným stínem a sehnat jej můžete také hned v několika barevných provedeních. Zapomenout byste však neměli ani na voňavé růže. Ať už jde o ty popínavé, rozličných květů a barev, nebo o růži svraskalou (Rosa rugosa) hodící se spíše na okraje pozemku.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.geomall.cz